Sundhed, mad (skolekøkken) og hygiejne på skolerne
Også skolehistorie: Med den voksende tilflytning til byerne og industrialismens fremvækst, med alt hvad det indebar, blev der flere og flere børn, der ikke havde det godt. Det var skolerne meget opmærksomme på. I Børnehjælps-arkivalierne på Bornholms Ø-arkiv, findes dette unikke billede. Det er børn fra Borgerskolen i Rønne (som man kaldte både den gamle skole ved Torvet og skolen i Ellekongstræde, der først efter opførelsen af Østre Skole på Pingels Allé i 1909 kom til at hedde Vestre Skole). En forespørgsel i 1905 fik lærerne til at pege på, at ikke færre end 236 børn (foruden børn på Asylet i Damgade) trængte til at blive bespist den efterfølgende vinter.
|
Af regnskaberne fremgår det, at bespisningen foregik på Rønne Theater. På billedet ses redaktør på Bornholms Socialdemokrat (startet i 1902) Christen Nielsen Hauge. Bagerst til venstre læge Søren Kabell, som, sammen med Marie Bidstrup, Rønne, var de lokale initiativtagere til Børnehjælpsdagene 1905-1914. Et samlet overskud på - i vor mønt - ca. 2 mio. kr. blev benyttet især til børnebespisningen, men også til opførelse af børnehjemmet, "optagelseshjemmet", i Lille Madsegade i Rønne. Ukendt fotograf.
Iflg. de trykte skolerapporter bespiste "Komiteen for Børnehjælpsdagen ca. 250 børn daglig med en Ret varm Middagsmad i en Maaneds Tid." |
Der indføres skolekøkken på Kommuneskolen i Rønne
Enten viser billedet frk. Koefoeds kokkeskole i Rønne eller skolekøkkenet på Kommuneskolen i Rønne, jvnf. teksten herunder. Foto Th. Yhr o. 1903. Se mere HER.
I en notits i en lokal avis i februar 1929 kan man læse: "Fhv. Køkkenskolelærerinde Frk. Hermandine Koefoed er afgaaet ved Døden paa Sct. Raphaels Hvilehjem i en Alder af 82 Aar, efter nogen Tids Sygeleje. Hermandine Koefoed var Datter af afdøde Ritmester Peter Hansen Koefoed, der døde for en snes Aar siden.
|
Frk. Koefoed virkede først som privatskolelærerinde i Rønne, senere tog hun Uddannelse som Skolekøkkenlærerinde og oprettede en Kokkeskole i Rønne, den første i sin Art paa Bornholm. Derefter blev hun ansat som Skolekøkkenlærerinde ved Rønne Kommuneskole, indtil 1918, da hun tog sin Afsked. De sidste 6-7 Aar boede hun paa Sct. Raphaels Hvilehjem.
|
2004-44. Kokkeuddannelse? Måske i skolekøkkenet på Vestre Skole i Rønne. Omkring 1905 blev der indrettet skolekøkken på Ellekongstrædeskolen (kaldet Vestre Skole efter Østre Skole var bygget). Nu skulle der indføres husgerning på undervisningsplanen, kun for piger forstås. Det var ingen ringere end læge Søren Kabell, der fik det gennemført - og det var selvfølgelig led i den generelle bedre hygiejne, han gjorde alt for at indføre på Borgerskolen, kommuneskolen i Rønne
|
Kabell fik endog arrangeret dilettantteater, hvor der blev spillet tre aftener i træk til fordel for projektet. I Rønne Kommuneskoles beretning for 1909 kan man se, hvad der er blevet lavet i skolekøkkenet. Og for madhistorikere er det jo interessant at se, hvad den daglige kost var den gang - når den var i den bedre ende. Samtlige skolearkivalier findes på Bornholms Ø-arkiv.
|
Fra trykte rapporter, Rønne Kommuneskole 1910 og 1911. (På BØA, skolearkivet, Rønne). Der er trykte rapporter til 1970.
Skolelægen på Kommuneskolen i Rønne
Læge Søren Kabell, Rønne. 1844-1936. (BØA 1976-13).
Særtryk af Kabells artikel "Fjerdingaarlige Undersøgelser af Skolebørn i 2 Aar. i "Bibliotek for læger" 2. hefte 1909. Se hele artiklen HER. |
Kabell har målt skolens børn i fem år, og fremlægger to års resultater, 1906-1907. Skolen rummer ca. 1100 børn. En undersøgelse varer ca. tre uger, hver dag undersøges 2 klasser i klasseværelset. Lærer/lærerinde måler og vejer, lægen tager brystmål og undersøger for skavanker. Kabell fremlægger otte skemaer, højde, vægt, brystomfang og skavanker for henholdsvis drenge og piger. En af hans konklusioner er, at man kan afhjælpe fremtidige sygdomme ved gratis tildeling af levertran og jern til nogle af de yngste elever.
|