HOLLANDSKE MØLLER I NYKER: Agremøllen - Yppernemøllen
|
Hovedsiden om møllerne i Nyker HER.
|
Agremøllen - Agre Møllen - opført 1874, brændt 1904. Ny mølle 1905-1958
Bornholms Social Demokrat skrev 26. september 1904: "I går er Agremøllen i Nyker totalt nedbrændt. Den ejedes af møller Petersen. Ilden opstod tidlig om eftermiddagen og bredte sig i den hæftige storm med rivende hast. Da de første luer viste sig lå møller Petersen og hans hustru og sov til middag. De blev alarmeret af pigen og tog straks fat på at redde, hvad redes kunne. Kreaturerne bragtes frelst ud af de brændende bygninger og hestene fik man ligeledes ud, den ene fik dog sin manke brændt. Der indebrændte fw
em svin og noget fjerkræ. |
Ilden skyldtes en lille dreng fra en nabogård. Han havde leget med tændstikker i laden. Da det var søndag samlede branden hundreder af mennesker. Navnlig da møllevingerne, glødende og spredende gnister til alle sider, gav sig til at dreje rundt for til sidst at styrte ned med et mægtigt brag, afgav branden et prægtigt skue.
Knudsker Skytteforening havde arrangeret skydning og fest, men på grund af branden måtte det hele opgives. Fra Rønne strømmede folk til brandstedet, gående, cyklende og kørende. Sidst af alle rullede herredsfogden fra Rønne frem, og så kunne det foreløbige forhør begynde. |
Agre Møllen, Agremøllen, i Nyker. Luftfoto 1946 (?). Kopi af foto i privateje.
Billedet til venstre er en illustration fra "Danske Møller", 1934.
Heri kan man læse, at ejeren da var Carl Chr. Samuelsen, f. 1871 i Allinge. Gift i 1895 med Anna fra Agregård. Den gamle Agremølle var en stubmølle, som blev bygget for ca. 150 år siden (dvs. sidst i 1700-tallet). Den tilhørte prokurator (sagfører) Fogh og var i fæste, i 50 år til møller Poul Konrad Kofoed. Fra 1838 til 1859 blev møllen fæstet til Thor Hansen Kure og derefter til A. Jensen Stibolt. I 1874 solgtes møllen og møllegården til møller Hans Chr. Lauritz Møller. Han rev stubmøllen ned og byggede en hollandsk mølle. Den blev især benyttet til formaling af bankebyg til eksport til Sverige. Ejer fra 1882 var Jørgen Ipsen Sode, fra 1888 Lauritz Chr. Elleby og fra 1899 Peter S. Petersen. Han udvidede møllen med bageri. |
Agremøllen i Nyker 1949. KB. set fra syd, modsat øverste luftfoto. Der var - som man ser - skæreri på møllen indtil 1970.
Agremølle brændte i 1904, men ejendommen blev straks genopført i betydelig udvidet skikkelse (det er det vi ser på disse billeder). Samtidig opførtes et elektricitetsværk, som blev solgt fra. P.S. Petersens enke solgte møllen i 1920 til Rasmus Georg Nielsen. Han solgte den i 1928 til Niels Peter Holm. Møllen blev solgt igen i 1930 til Rasmus Vibe som i 1932 solgte til (ejeren da bogværket om møllerne udkom i 1934) Carl Chr. Samuelsen. (Han havde møllen til 1942). Til møllen hørte 8 tønder land. (1934). Mon ikke det er det gamle elværk fra 1904-1905 vi ser herunder til højre? Og herover til venstre.
Agremøllen, 1940'erne. Nyker Lokalhistoriske Arkiv.
Agremøllen 1955, foto Sylvest Jensen, KB.
I Vilhelm Kjølbys bog om Vindmøller kan man læse om møllens senere år:
1942-1956 var Karl Rasmussen ejer af møllen 1956-1970 drev H.P. Gudbergsen mølle og jord. Fra 1970 var entreprenør Sv. Olsen ejer af møllen. 1958: Vingerne blev pillet ned. 1960: indtil da blev der malet skråning og valset med motor. Da vingerne blev taget af fjernede man en etage på møllen, fordi den ene vinge var gået ned gennem taget. Bageriet der var etableret af P.S. Petersen efter branden i 1904. Det blev lukket af Samuelsen vist ved overtagelsen af møllen i 1932. |
Møllen menes (iflg. Kjølby) at være den mest moderne vindmølle, som nogensinde er blevet bygget i Danmark. "Den havde et enestående arrangement, som gjorde det muligt at perse og svikke vingerne fra et fast punkt på kværnloftet. Der har aldrig været omgang på møllen.
Mølleeksperten Anders Jespersen har påstået, "at denne mølle gav en ide om, hvad møllerne kunne have udviklet sig til, hvis brugen af andre kraftkilder ikke havde standset brugen af vindkraft. I dag (2016) huser møllen en "Antikbutik", ejet af Connie Merethe Falk. Pluggegårdsvej 7, 3700 Rønne.
|
Farvefoto eller snarere håndkoloreret, sidst i 1950'erne, før vingerne blev pillet af i 1958. .
Ypperne Mølle i Nyker
Ypperne Mølle, Nyker Lokalhistoriske Arkiv.
Der blev bygget en ny hollandsk mølle, og som jeg forstår det, er det den sidste og nyeste hollandske mølle, der blev bygget på Bornholm. Der har også været bageri på Ypperne Mølle. Det ser ud som om det var et interessentskab der opførte den nye mølle, eller i hvert fald ejede den på et tidspunkt. De tilgængelige historiske oplysninger er pt. lidt "rodede". Hvornår møllen blev revet ned ved vi ikke - endnu!
Jens Riis Jørgensen: Ypperne Stubveirmølle lå i følge forsikringsprotokollen på matr. 8b frem til 1858. Derefter blev der bygget en hollandsk vindmølle. Jeg kikkede flygtigt men fangede bl. a. årstallet 1866 med efterfølgende omvurderinger. I oktober 1876 forsikrede man den store karakteristiske grundmurede bygning, hvor der da tillige var en dampmølle. I alt kunne møllerne drive 5 kværne. Den hollandske vindmølle havde stenfodmur og ovenover var fyrretræet dækket med asfalt og pap. Niels-Holger Larsen: Hvis dampmøllen er opført omkring 1876, så er det formentlig en af de første dampmøller på Bornholm. Dampmøllen i Rønne (Dampmøllegade, hvor den gamle brandstation lå (ligger)) blev bygget i 1850erne. Tankevækkende, at man så tidligt byggede en dampmølle i Nyker på Yppernemøllen! Matrikelkort 1816 med Yppernegård og Ypperne Stubvejrmølle indtegnet. Nederst et reguleret kort 1860 med indtegnet stubmølle.
|
Ypperne Mølle. Nyker Lokalhistoriske Arkiv. Ukendt årstal.
Ypperne Mølle, Nyker 1946. Foto Sylvest Jensen, KB. Dampmøllen var indrettet i den store, treetages bygning til højre for møllen. Kjølby (Vindmøller 1978) skriver at der en tid var maltgøreri i bygningen.
Ifølge "Danske Møller" 1934 blev den hollandske mølle, man ser på billederne, opført efter en brand, som iflg en notits i Bornholms Tidende var i 1904. "I Morges ved 5-Tiden opdagedes det, at Ypperne Møllen i Nyker brændte. det var i Dampmøllen, der først var gaaet Ild, som hurtigt forplantede sig til Vindmøllen. Der kom snart Sprøjter til Stede fra de omliggende Sogne, og ved ihærdige Anstrengelser lykkedes det at faa ilden i Dampmøllen slukket, medens Vindmøllen nedbrændte. Dampmøllen led dog en Del skade af Ilden. De der mødte for at faa Ilden slukket, gjorde et godt Stykke Arbejde, og særlig fortjener Ludvig Dahl fra Vestermarie al Anerkendelse. Om Ildens Opkomst vides intet bestemt."
|
Efter branden blev den mølle, der ses på luftfotografierne, bygget af løjtnant og møller Kure som samtidig bygget et bageri. Møllen var da ejet af et interessentskab, og det var den sidste hollandske mølle, der blev bygget på Bornholm.
Møller O.V. Munch havde forpagtningen fra 1927 til 1932. Derefter hed forpagteren Alfred Olsen. Møllen var indrettet med valseværk, plansigte og arskaniasigte samt maskiner til fremstilling af gryn. Møllen havde et vindfang på 30 alen med selvkrøjer og selvsvikker. Der var indlagt en 32 HK motor. (Danske Møller 1934). |
Ypperne Mølle 1949, Nyker. Foto Sylvest Jensen, KB.
Ypperne Mølle i Nyker. Foto Sylvest Jensen 1951, KB. Den anden af de to hollandske møller, der blev bygget i sognet, og også den må have afløst en stubmølle, idet man på et kort af Mansa o. 1850 ser en møllesignatur nær Yppernegård. Takket være Det Kongelige Biblioteks luftfotosamling er der bevaret billeder af de fleste hollandske møller på Bornholm. De ældste luftfotografier i den samling er fra 1946. Ypperne Mølle brændte i 1904, det gik ud over vindmøllen, medens dampmøllen, der var indrettet i en stor treetages bygning ved møllen, klarede ilden.
Ypperne Mølle 1955. Foto Sylvest Jensen, KB.
Ypperne Mølle 1990, foto Ariel, KB. Møllen er blevet revet ned efter 1955 og vist før 1980. Nogen ved hvornår? Forresten kan man godt fornemme det runde fundament i jorden lige til venstre for toetage-bygningen.