Vang Rutsker Sogn
Udsigt over Vang med Hotel Finnedalen i baggrunden, opført 1904-1905. Husrækken er opført mellem 1898 og 1904. Bygningen længst til venstre er Vang og Omegns brugsforening opført af Holger Colberg 1898. Foto o. 1910 (?), Kjøller, Allinge. BM.
Vang. Foto Bendt Kjøller, fra Peter Haubergs Samling på Nationalmuseet.Jørn Uffe Hansen: Samme dag som Bendt Kjøller tog billedet herunder, er han gået til højre
og har taget dette.
Vang. Foto Bendt Kjøller, fra Peter Haubergs Samling på Nationalmuseet. Vang set fra nord 1889-1896. Fra venstre: Svarts ejendom
(Femmasteren) med lavereliggende ladebygning, Jacob Mogensens ejendom fra 1896,
Toldbygningen (grundmuret) og fisker og kadrejer Hans Holms ejendom forrest i bindingsværk. (Vang 62A).
Vang Havn 1903. Helt til venstre ses Sølyst, Vang 60, under opførelse. Bygherre var senere stenværksbestyrer Oluf Olsen, kaldet ”Vangekongen”. Oppe på kanten, med den fornemste udsigt, opførte Holger Colberg en bygning, som han lejede ud til Vang Brugsforening. Du kan læse mere om Vang Brugsforening HER.
Man kan finde et par billeder af Sølyst i "Danmarksetfraluften". Ejer var da Albert Olsen (ikke Julius Eriksen, som det fremgår af Sylvest Jensens protokoller. Julius Eriksen boede i huset modsat Sølyst) af Pension Sølyst i 1958, foto Sylvest Jensen, Kongelige Bibliotek.
|
Ivar Holm fortæller: Julius Eriksen var stenhugger og passede blandt andet stenværkets heste. "Bixen" er etableret i hestenes "gamle hjem". Julius kørte de hestetrukne vogne med stenprodukter fra værket og til havnen, når skuderne blev lastet.... og efter arbejdstid pløjede han min bedstefars kartoffelmark
|
Har fået et ualmindeligt dejligt fotografi af Vang Havn med skonnerten Oline Dahl, bygget af selveste skibsbygmester Søren Peter Bech i 1861, men 1887 ombygget til skonnert. (Kilde: Med Sejl, Damp og Motor). Ukendt fotograf. Fra Mogens Kofoed, Svaneke.
Billedet af Vang Havn er før 1904-1905, hvor man byggede en bygning med en markant, hvidkalket gavl (se herunder). Oline Dahl f. 1839, datter af Niels Olsen Dahl og Karen Kirstine Dahl, Rønne? Skonnerten blev bygget til købmand J.J. Colberg, Rønne. Men skibsbygmesteren var også partshaver i skibet, Colberg bestyrende reder. Ombygget af S.M. Bech og fra 1893 var N.W. Bech skibsfører og også partshaver. Først solgt i 1917. Forlist i 1934.
Skibspapirerne findes på Bornholms Museum, men hvor meget der er ved jeg ikke. Det kan være familien har noget liggende? |
Lau Mattesen, Hvidovre, har brugt timer på at restaurere billedet i en photoshop. Tak Lau!! Jeg tænker, at fotografen kunne være Bendt Kjøller.
Fra Vang. Foto første halvdel af 1920erne. De fem forreste er fiskere, der deltog i kadrejhandel i deres yngre dage. Fra venstre Hans Holm, Peter Thiesen, Jørgen Holm, Niels Jensen og Hans Pedersen. Foto formentlig Alfred Kjøller. BM.
Den store hvide gavl oppe til højre er opført 1904-1905 og røgeriet opført 1915 er ikke med.Postkort, BM.
Vang Havn efter 1915 hvor røgeriet med hvid skorsten, lidt til venstre for skibsmasterne, blev bygget. BM.
Ukendt fotograf. BM.
Vang, foto Bjarne Ilsted Bech, efter 1958, hvor vejen blev etableret og ”toldbygningen” var nedrevet.
Bebyggelsen i Vang
Fra højre er det kontoret til Vang Stenhuggerier. Huset med kvisten er Hans Jørgen Carlsens, bag ved ligger femmasteren, mit fødested, huset bag ved træet er i dag revet ned, men var opført til stedets tolder, og kælderen var toldlager (Kilde: Bodil Tornehave: Fra Sise til Moms). Under krigen var kælderen indrettet som beskyttelsesrum. Huset helt til venstre er Flemming og Karen Christensens. (Ivar Holm 1913).
Havnepladsen o.1900. Fra højre: Længe med stenværkets kontor og
hestestald, Jacob Mogensens bolig med kvist, Madam Svarts hus (Femmasteren) og
bag træet den tidl. Toldbygning. Foto Bendt
Kjøller, Allinge.
Vang først i 1890erne. Vippebrønden var da Vangs hovedvandforsyning. Huset i midten (nu Vang 48) blev kaldt ”Banken”, efter sigende fordi ejeren opbevarede fiskernes pengepunge, mens de var på havet. Foto Bendt Kjøller, Allinge. BM.
"Banken", Vang 48. (Jvnf. fotografiet med vippebrønden). Glasplade der kommer fra en samling glasplader, der har tilhørt fotograf i Nexø, Johan Hansen. BM 1547.
Fisker Hans Holms hus (nu Vang 60A). Typisk hus fra før 1800 med beboelse og stald. Herfra drev Holm kadrejeri og efter sigende lidt smugkro. Dette er matr.nr. 105a. Fisker Hans Jørgen Holm overtog huset i 1890 efter sin far Ole Hansen Holm. Hans Olsen Holm havde matr.nr.104a, Vang 85, fra 1831 til o.1884. Matr.nr. 104d hører til Sølyst på matr.nr.104h. (Jørn Uffe Hansen). BM.
Bemærk taget - det pjuskede til højre er nytækket, men endnu ikke "skåret ned". Det er tækket med langhalm, som til sidst blev skåret jævnt, som det ses til venstre. Det er der ingen tækkemænd, der kunne finde på/ud af at gøre i dag, men langhalmen var ofte så blød og "fortærsket" - af plejlen, at det ikke kunne "klappes op", som man gør i dag. (Niels-Holger Larsen.
|
Jens Riis Jørgensen: Godt Jørn Uffe, så forstår jeg det bedre. Ole Hansen Holm overtog ejendommen omkring 1849, hvor han fik takseret bygningen til brandkassen. Der var da 5 fag stuehus og 5 fag lade. I 1866 blev det vurderet igen, da det var ombygget til seks fag stuehus og to fag lade. Det passer meget godt med fotoet, hvor der blot er sat endnu et fag til laden. Det ser ud til, at Ole Hansen Holm overtog det efter forældrene Jens Olsen Holm og Helene Elisabeth Hansdatter. I så fald fik de det omkring 1825. Endnu engang ser det ud til, at det var Helenes barndomshjem. Hendes far havde det så lidt inden 1787. Fantastisk godt billede.
|
”Pær Truels huz” nordligst i Vang, efter tidligere ejer Peder Truelsen Holm.BM 1125, fotograf Mathias Pedersen,se mere om ham HER.
|
Den ene af Vangs tre kendte fiskerhytter mellem Stenværkets hestestald (nu sommerforretningen BiXen) og Matr.nr.108 (Vang 101).
|
Formentlig Vang 70, huset i ”Skærby”. BM 1466. BM. Glasplader fundet på Strandhotellet i Sandvig i 1973. .
Vang 73. Bygget mellem 1898 og 1900 af stenværket som to
arbejderboliger. Til venstre Brugsens gavl (Se om den HER). Ejendommen med gavlen er 71B. Husene er står der stadig og er let genkendelige i forhold til billedet. (2014). Matr. 107 b blev udstykket i 1898.
Vang. Julius Jørgensen på billedet, var den første bager i Vang. Billedet er fra ca. 1905. Tilhører Inga Westerdahl Nielsen. Jørn Uffe Hansen: (Opført 1904 af bygmester Jørgen Christensen, Hasle, som byggede de fleste huse i Vang i den periode, dog fik han murermester Carl H. Lau, Rønne, (far til min onkel Carl Møller Lau) til at bygge bageovnen ). Se bager i Vang HER.