Bornholms Husholdningsskole 1922-1943. "Som Husmoder saa Hjem".
Gennem tyve år, fra 1922 til 1943, havde bornholmske kvinder mulighed for at deltage i kurser om husholdning hos konsulent, fru Hansigne Hansen (1887-1949) på Søndregård i Nylars.
Hansigne Hansens husholdningsskole i Nylars. Billedet er taget i køkkenet på husholdningsskolen fredag 1. marts 1940. Hansigne Hansen, 1887-1949. Valgsprog: ”Som Husmoder saa Hjem”. Bornholms Husholdningsskole 1922-1943. Søndregård i Nylars.
Hansigne Hansen udgav små hefter om madlavning.
Hansigne Hansen afsluttede i 1912 en toårig uddannelse som husholdningslærerinde på Ankerhus i Sorø. Her havde forstanderinden, Magdalene Lauridsen, sammen med Eline Eriksen, startet en husholdningsskole, som den første i Danmark, i 1895.
I 1902 byggede Magdalene Lauridsen Ankerhus Husholdningsseminarium, hvor hun bl.a. med stor succes uddannede husholdningslærerinder og specielt vandrelærerinder. Magdalene Lauridsen var i 1911 blevet gift med en bornholmer, seminarieforstander Hans Peter Dam fra Rønne. |
Hansigne Hansen har selv fortalt om sit første indtryk af Bornholm: ”I januar 1913 satte jeg Foden paa Bornholms Jord og begyndte Kursus i Landøkonomisk Forening og Husmandsforeningerne i Knudsker, Vestermarie og Nylars. Ved disse Kurser holdt Rødbede- og Tomatbøffen samt Sellerikarbonaden sit Indtog paa Bornholm. Bornholmerne kendte ikke Grøntsager, som f.eks. Sjællænderne og Fynboerne gjorde det, men de tog de nye Grøntsagsretter fra den gemytlige Side. Jeg husker en Eftermiddag, jeg holdt Kursus i Vestermarie; hen mod Aften kom Mændene med deres Heste og Vogne for at hente Konerne hjem; mens Mændene stod ude i Gangen og ventede, faldt der forskellige Bemærkninger, særlig Rødbedebøffen maatte jeg høre for – en ”bidda” Flæsk skulde der nu til!”
|
I 1915 vendte Hansigne Hansen efter et par år på Sjælland tilbage til Bornholm og blev gift med Andreas Hansen på Søndregård i Nylars. Hun fortsatte sine kurser, men blev fra mange sider opfordret til at oprette en skole. Hun tog udfordringen alvorligt og i 1922 åbnede hun Bornholms Husholdningsskole på Søndregård i Nylars. I begyndelsen havde hun fem og tre måneders kurser, men Landøkonomisk Forening og Husmandsforeningerne bad om, at der også var mulighed for korte månedskurser; kvinderne havde ”dårlig tid” til at være borte fra hus og hjem i længere tid. Skolen opnåede landbrugsministeriets anerkendelse af de korte kurser i 1925. Mange unge bornholmske piger og husmødre kom på husholdningsskole på disse kurser og blev dygtiggjort til deres gerning som landhusmødre.
|
Landøkonomisk Forening ansatte i 1934 Hansigne Hansen som konsulent for Husholdningsudvalget.
Krigen gjorde arbejdet med husholdningssagen vanskelig. I 1943 valgte Hansigne Hansen at holde op, men hun fortsatte som konsulent for Landøkonomisk Forening. Samme år blev der oprettet et skolekøkken på Bornholms Højskole, og her var det også muligt at afholde korte kurser; mange håbede dog, at der ville komme en afløser for husholdningsskolen; men det ønske blev aldrig opfyldt. Der var knyttet en velfungerende elevforening til skolen. Den udgav bl.a. årsskrifter fra 1932 til skolen sluttede i 1942. I det sidste nummer fik Hansigne Hansen i et forord mulighed for at tage afsked med sine mange gamle elever. Hun skrev bl.a.: |
”… 4. November var det allerede 20Aar siden, vi begyndte Skolen. Ja, Tiden gaar i Sandhed hurtigt, og nu, nu slaar Klokken til Afslutning. Og da maa jeg spørge mig selv: Har du gjort din Gerning, som du burde, hvor meget har du ødelagt, eller mon det er lykkedes dig at naa noget af det Maal, som vi satte os, da vi begyndte, nemlig at være med til at bygge noget op hos de Unge til Gavn for Samfundet og for den kommende Slægt, for de Hjem, som disse Unge skal være Aanden i? … Tak til alle de 1219 unge Piger og lige saa mange Husmødre, som gennem Aarene har faaet deres Undervisning hos os. Tak til alle de mange, der har fulgt Kursus efter Kursus ude i Sognene, til alle de Mænd, der er kommet her Aar efter Aar.”
|
Hansigne Hansen sørgede selv for, at hendes mange opskrifter blev udgivet. Hendes første lille ”Opskrifter for Husmødre” kom i 1928. En ny udgave kom i 1934 og endelig udgav hun i Bornholms Landøkonomiske Forenings regi sine opskrifter i en sidste udgave i krigsåret 1943. Det er denne udgave af Hansignes Hansens opskrifter, Bornholms Museum valgte at genudgive i 2004.
Hansigne Hansen: Opskrifter for Husmødre ISBN 87 88179 62 1 Genudgivet 2004 af Bornholms Museum |
Hansigne Hansens husholdningsskole i Nylars. Tilhører Githa Jartoft.
Gerda Sonne Agnes Jensen