Otto Ludvig Rasmus Nielsen, overassistent i Statsanstalten for Livsforsikring
Bornholms Ø-Arkiv har fået tilsendt en lille samling postkort fra ca. 1905-1926 fra Otto Nielsen i Ringsted. De bruges her til at fortælle lidt af farfaderen, Otto Nielsens historie. (1875-1932). Og den bornholmerhistorie, som kortene også fortæller.
Portræt af Otto Nielsen, 14 år, før han rejste til Wilmington, North Carolina for at besøge og arbejde hos sin morbror, Ludvig Hansen fra Svaneke.
Chr. Neuhaus, Kbh. Foto tilhører barnebarnet, Otto Nielsen. |
Augusta og Ludvig Hansen, Wilmington, North Carolina.
Fotograf George Feilner, Hofphot. Cuxhaven-Neuhaus a.d. O.) Fotograferet formentlig på vej til USA. |
Se meget mere om Ludvig Hansen i Wilmington HER.
Det ældste postkort vi har fra Karen og Otto Nielsens postkortsamling er fra 1905. Det forestiller Madvigs Minde ved indgangen til Svaneke, når man kommer kørende/gående fra vest. I baggrunden til venstre Svaneke Rådhus.
Det er en fødselsdagshilsen fra "Familien på Hallegaard" i Østermarie til Otto Nielsen, Victoriagade i København. Postkortet er trykt hos Frits Sørensens Boghandel i Rønne. Fotografen, Valdemar Myhre? BØA. |
Johan Nicolaj Madvig var Svanekes "store søn" og første æresborger og fik allerede i levende live sin mindesten rejst i 1874 - med buste udfør...t af Vilhelm Bissen, efter portrætbuste fra 1857 af H.V. Bissen (søn og far).
Madvig blev født i Svaneke 1804 under "trange kår". Takket være støtte fra etatsrådinde Marie Koefoed, hvis anden mand var svanekebo, kunne Madvig gennemføre sine studier og han blev politiker og en af Danmarks største sprogforskere. Han døde i 1886. |
Finnedalen. Otto Nielsens samling. Colbergs Boghandel. Sendt 1911. Bemærk hestevognen, det kan kun være den, fotografen kørte rundt med for at tage dette og mange andre billeder til boghandelens postkortproduktion. BØA
Postkortet er trykt i Frits Sørensens boghandel i Rønne - og billedet kunne være fotograferet af H.P. Jacobsen Allinge.
Bornholms Ø-Arkiv har fået tilsendt en lille samling postkort fra ca. 1905-1926 fra Otto Nielsen i Ringsted, og som jeg "bruger" her som en lille sommerhistorie. Her er det "Hotel Finnedalen" ved Vang. (Se mere om Finnedalen HER.)
Det er et af de første postkort, der er blevet sendt fra Otto Nielsens farfar og farmor, Otto og Karen Nielsen. Det er fra juli 1906 og sendt fra Store Hallegård i Østermarie. Otto Nielsen havde da været på besøg med sin familie og får en hilsen fra "hele flokken paa Hallegaard". |
Otto Nielsen var født i København i 1875. Han døde i 1932. Hans mor, Cecilie var født i Svaneke og blevet gift med Otto Nielsen (navnet Otto går igen i familie i fire generationer), der var bogbinder og født i København, hvortil de var flyttet i 1860.
Otto Nielsen fra Ringsted fortæller: Min farfar Otto Ludvig Rasmus Nielsen tog som 14-årig i 1889 over til sin onkel Ludvig Hansen for at arbejde. Han vendte dog hjem i 1900 fordi hans mor Madsine Cecilie var syg. Blev i DK og forelskede sig i Karen osv. osv." |
Folketælling 1906. (Arkivalier online). Otto Ludvig Nielsen bor med sin søster og forældre i Viktoriagade i København. Han er da ansat i Statsanstalten for Livsforsikring. Der bliver han hele sit liv.
Familien Nielsen havde været på besøg her. På Store Hallegård i Østermarie, 1949. Ejer fra 1872 til 1917 var Hans Peder Holm, 1848-1917. Foto Sylvest Jensen, KB.
|
Fødselsdagshilsen fra 1906 fra Amanda Juul i Svaneke til Karen Holm på Store Hallegård i Østermarie. Amanda var kusine til Karens kommende mand, Otto Nielsen. Originalfotografiet er taget o. 1900 af Bendt Kjøller fra Allinge.
Tre andre veninder sendte også i 1906 et fødselsdagskort til Karen Holm med motiv af Christiansø. Med Store Tårn set fra syd. Og med en af Østbornholmskes dampskibe i havnen, og mon ikke fotografen er ankommet med den?
De store hvidmalede heldæksbåde er laksebåde. Laksefiskeriet foregik især om vinteren. Kort fra Peter Alstrups Kunstforlag, ukendt fotograf.
De store hvidmalede heldæksbåde er laksebåde. Laksefiskeriet foregik især om vinteren. Kort fra Peter Alstrups Kunstforlag, ukendt fotograf.
Endnu et postkort fra Otto Nielsens samling. Hvem fotografen er ved vi ikke, måske Bendt Kjøller fra Allinge, som tog mange billeder for/til Frits Sørensens Boghandels postkortproduktion. Frederiksø set fra Christiansø. Og bemærk , den gamle flydebro er lukket op. Den blev erstattet af den nuværende bro i
912.
912.
Dette meget søde kort er en julehilsen til Otto Nielsen i Victoriagade i København fra vennen Peter i Østermarie, julen 1906. Prøv at lægge mærke til, hvem der har tegnet pigen: E. Køie.
Ernst Køie er jo en af vore allerdejligste skildrere af Bornholm og det bornholmske landskab. Han skulle tjene til dagen og vejen, så han har også benyttet sig af, at postkortbranchen var lukrativ. Pigen i en rød kattunskjole (trykt bomuldsstof) med pufærmer, skuldertørklæde og det særlige bornholmske hovedtøj "Påsigbundet" med stivede lærredsbændler, silkebånd, kniplinger og silkebroderet kyse, har han anbragt i det dejligste bornholmske klippelandskab. Læg mærke til at hun har et lille hovedvandsæg i hånden - en sølvbeholder, hvori der var en lille svamp med velduftende olier, som hun kunne dufte til, hvis luften, fx i kirken, blev for slem.
|
Dette er Store Torv i Rønne, et postkort sendt januar 1907. Til Karen Holm, som da var kommet i huset hos gårdejer Hansen på Haagendrup Mølle pr. Gilleleje. En hilsen fra Karens kusine Dagmar Kuhre.
Postkortet er trykt af Frits Sørensens boghandel, men også udgivet af Colbergs Boghandel. Det har været meget populært, billedet er fotograferet sidst i 1890'erne, for vi kender tidlige gengivelser af det - før "postkorttiden". Det er Bornholms Væbning, der afholder den årlige eksercits. Efter optræden på Store Torv marcherer man i samlet flok ud på Galløkken, hvor man afslutter med diverse øvelser - og formentlig hyggeligt samvær. Fotografen, enten Th. Yhr eller Chr. A. Møller, begge fra Rønne. Fra første januar 1907 blev Karen Holm ansat på Haagendrup Mølle og Bageri, Græsted Sogn. Så var hun lidt tættere på kæresten i Viktoriagade i København. Foto fra 1946, Sylvest Jensen, KB.
|
Er du interesseret i at eje Amtsgården i Rønne (2017), så er muligheden der nu, hvor kommunen sælger ud. Her ses Amtmandsgården i Storegade i Rønne på et postkort, sendt 1909 til Karen Holm på St. Hallegård. Man ser både Amtsgården og Kommandantgården (med gavlkvisten lidt længere oppe ad gaden). Begge er i den grad historiske bygninger. Kommandantgården har allerede en privat ejer, nu kommer turen så til Amtsgården. Billedet er det ældste vi pt. kender af gården, uden opstreget bindingsværk (skal ligne en grundmuret bygning). Det er fra 1890'erne, formentlig fotograferet af Th. Yhr og udgivet af Colbergs Boghandel i Rønne. Postkort fra Otto Nielsen, Ringsted.
Et fint koloreret postkort af Havnegade, København, hvorfra dampskibene sejlede til Bornholm i mange år. Både 1866 og Østbornholmske. Vi er mange, der i en sen aftenstund er gået ned til en af bådene for at komme hjem, på dæk eller i køje. Kortet er fra 1908 og sendt til Frk. Karen Holm på Store Hallegård i Østermarie. Af hendes kæreste Otto (Nielsen). Han skriver, at han har postet et "Prospekt Album" til hende, så hun havde noget at anbringe sine mange postkort i. Det var største mode dengang og vel også nødvendigt, hvis man skulle have glæde af de mange postkort man modtog (og skrev). Det var "måden" at se billeder på. I den røde bygning yderst til venstre lå dampskibsselskabets kontor. Hvad det er for skibe ved kajen er der sikkert nogen der ved? Postkort fra Otto Nielsen, Ringsted. Frits Sørensens boghandel i Rønne. BØA.
Havnegade i København - var i mange år bornholmerbådenes faste havneplads i København, med ekspeditionskontor i Havnegade. Postkortet er sendt af bornholmeren Otto Nielsen i København til kæresten på Store Hallegård i Østermarie. Dampskibene til Bornholm, 1866 selskabet i Rønne og Østbornholmske, lå her, og herfra udgik bornholmernes verden, hvad enten det var ud i den store verden, eller hjem i den lille. Hvilket dampskib der ligger her ved jeg ikke, vist ikke et af de bornholmske?
|
Ivar Holm: Det er næppe en bornholmerbåd. Ved forskibet ligger en sværvægtskran, og agter er man ved at losse eller laste noget "røragtigt". På søsiden agter ligger to lægtere, hvor af den ene indeholder adskillige bundgarns/fortøjningspæle? I nederste højre hjørne ligger en fiskekvase med registreringsnummeret .. 434. Den har et hyttefad med levende fisk fastgjort til vaterstaget.
|
Østbornholm, byggeår 1924. I fart 1924-1938. Dette kort, som også er fra Otto Nielsens samling, er sendt 1926 og fotografiet er vel så taget, netop som skibet kom fra værft i 1924.
Gudhjem set fra havet. Otto Nielsens samling. Stenders Forlag. Sendt 1917. BØA.
Sejlskibe ved Svaneke. V,. Myhre. Postkort. Otto Nielsens samling, Peter Alstrups Kunstforlag. Sendt 1908. Myhrebog s. 309. BØA.
Det er indbegrebet af et Valdemar Myhre-billede. Forlægget til postkortet, Myhres glasnegativ, findes i Foreningen Svanekes Venners samling. Her ser man, hvordan fotografen har tænkt, motivet skulle beskæres. |
Jeg har fået en stak postkort (til Bornholms Ø-Arkiv) fra Otto Nielsen i Ringsted. De er sendt mellem 1905 og 1926 og har tilhørt hans farfar.
Postkortet her er sendt 13.9.1912 til "Assistent Otto L. Nielsen, Stenosgade 5-3. Kbh". Kortene har tilhørt overassistent i Statsanstalten for Livsforsikring, Otto Ludvig Rasmus Nielsen, gift med Karen Kristine Holm fra 43. selvejergård, Store Hallegård i Østermarie. |
En fødselsdagshilsen fra "Konrad, Anna og lille Broer". Kortet er trykt af Frits Sørensens Boghandel i Rønne, og uden al tvivl efter fotografi af Valdemar Myhre. Jeg tror endda det kan være hans to døtre til højre. Postkortet er som man ser håndkoloreret. Valdemar Myhre forevigede dette motiv med postvognen ved det indtil 1908 kun en etage høje posthus i Svaneke flere gange, også som stereoskopbillede.
|
Skovgade i Svaneke med kirken i baggrunden. Det er Skovgade 17 det første hus til højre,opført som et firefags hus i 1892 og forlænget med tre fag i samme stil i 1977. Et postkort til en unge Karen Holm på St. Hallegård i Østermarie, 1907. En fødselsdagshilsen fra hendes kæreste, Otto Nielsens kusine i Svaneke Amanda Juul. Motivet er formentlig fotograferet til Frits Sørensens Boghandel i Rønne af Valdemar Myhre. De to små piger, som måske er hans egne, er nærmest hans signatur. Vi kender ikke hans originalfotografi.
Et ualmindeligt smukt "prospekt". Det er fra Østermarie, broen over Gyldensåen ved Lindholmsgård, som ligger ikke langt fra den gamle Østre Skole i Østermarie. I 1808 omtales en vandmølle ved gården: "Paa 36' Selvejergaards Grund, ejer Marte Lov, Ovenfals". Vel her i nærheden med gode tilkørselsforhold. Fotografen kender vi desværre ikke. Fra Otto Nielsens postkortsamling. Sendt 1910. BØA.
Endnu et af postkortene fra Otto Nielsen og hans hustru (fra o. 1910) Karen Holm fra St. Hallegård i Østermarie.
Postkortet er sendt,18. maj 1909 fra Otto Nielsen til søsteren Anna Nielsen, Victoriagade 22 I i Kbh, hvor også Otto boede. Otto er på vej fra Rønne til Nexø, en køretur på 2½ time. (På cykel?). Undervejs spiste han sine seks stykker smørrebrød, som søsteren sikkert havde smurt til ham. Her er det Nexø Havn - og bemærk i hjørnet nederst til højre fotografens navn: H.P. Jacobsen, eneret, Allinge. Postkortet er udgivet på fotografens eget postkortforlag. H.P. Jacobsen var en af de mest nytænkende og produktive fotografer omkring 1900. Bl.a. byggede han nyt stort atelier ved havnen i Allinge. Desværre slog han et for stort brød op og gik fallit i 1908. Efter at have fotograferet rigtigt meget i ca. 10 år. Efterfølgende blev han aldeles glemt. |
Jeg har ikke stødt på originalfotografiet, men vi ser i hvert fald et af Østbornholmskes dampskibe (med stjernen på skorstenen) og mon ikke man er i gang med et eller andet havnearbejde.
Bagerst i billedet ser man toldboden med udkigstårnet. Det blev ødelagt og forsvandt ved bombardementerne i 1945. Man er ved at uddybe havneindløbet fra prammen til højre, oppe på kajen ligger sten, som man har fået op fra bunden. Man har en dampmaskine til hjælp, derfor al røgen til højre i billedet. |
Igen et af de mange postkort, som har tilhørt Karen og Otto Nielsen i København. "Nexø 22.4.1910. Sendt til Cecilie Nielsen i Viktoriagade".
Et foto af et stort, flot tremastet sejlskib i Nexø Havn. Toldboden i Nexø med det karakteristiske udkigstårn anes til venstre. Og så kan man undre sig over, at så store mængder brænde blev importeret til Bornholm (det er import). Man forstår godt, at sognene tilplantede de dele af den store Alminding, de fik i 1860'erne, med skov. Bortset fra skoven inde i Almindingen, var der ikke meget træ på øen. ¨Der manglede både bygningstømmer og træ som man ser. |
Ivar Holm: Det er gamle "Georg Stage". Det er voldsomt, at et skib i denne størrelse fører to redningsbåde i hver side. Så stor er en normal besætning ikke. Gamle "Georg Stage" havde også dobbelt mærs- og bramsejl.
Bygningen i baggrunden er Dansk Andels Ægexports pakkeri. Med afdelinger (i 1910) i København, Vejle, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Rudkøbing, Nykøbing Falster, Ringsted og Nexø .. |
Hammerhavnen, Otto Nielsens samling. Forlag: C.S. F. Eneret. Sendt 1916. BØA
"Kammersanger Herold" står der bag på dette fantastiske fotografi (se originalfotografiet HER) af de tre prominente herrer, der er på køretur på Nordlandet og her fotograferet foran Hammershus. Jeg tror, at herren med overskægget er komponisten Ludvig Schytte, som ferierede i Svaneke i mange år. Nærmest på "bagsædet" er det Vilhelm Herold, herren bag ham kender jeg ikke. Bornholms Ø-arkiv. O. 1900. Foto H.P. Jacobsen, Allinge.
Hammershus - året 1736. Vel tegnet efter tilgængelige opmålinger fra dengang, hvor fæstningen var nedlagt som fæstning, men endnu beboet af en officer. Colbergs Boghandel. Otto Nielsens samling. Sendt 1910. BØA.
Johns Kapel, H. Chr. Petersens Kunstforlag, Kbh. Sendt 1918.
|
SMS Herta, tysk krigsskib ved Hotel Helligdommen juni 1908. Ad. Møller, Nexø. (Fotografiet kan være taget af H.P. Jacobsen, hvis negativer Møller overtog efter Jacobsens fallit i 1909). Sendt 1910.
|
Et privat fotopostkort af en ung mand, der var i tysk militærtjeneste i Rusland under Første Verdenskrig. Det var sendt fra "Hansi" veninde til Otto Nielsens søster Anna (som døde i 1915)
|
Hasle Badehotel, Otto Nielsens Samling, BØA. Frits Sørensens Boghandel, sendt 1913.
Kærlighedskort fra Otto Nielsen til kommende hustru frk. Karen Holm, St. Hallegård i Østermarie. Sendt 6. februar 1910. Man kunne i princippet forestille sig, at der så så¨ledes ud å Hasle Badehotels veranda. BØA.