Bornholmerne afbilledet i "den traditionelle" dragt - karakteriseret af hovedtøjet
Se fotografier af kvinder i "lånte" folkedragter HER.
På Bornholm har vi mange portrætter, der visuelt - og altså uden vi nødvendigvis kender noget til den person der er portrætteret - giver et billede af et meget gammeldags Bornholm. Vi er meget betaget af disse billeder - og vi vil gerne dele vores nydelsen af dem med andre. Vi vil lægge bilederne ind på disse sider, og det vil altid være af unavngivne personer. Desværre - men så kommer de billeder også frem - og tænk, hvis nogen kunne sætte navn på!
Her er et portræt af en bornholmsk kvinde med hovedtøjet "påsigbundet". Jeg har set billedet før - Portrættet er fra 1840erne.
Kopi efter en tegning, jvnf. kunstnersignaturen, måske tegneren C.L. Petersen (?). Det er fotograferet af G. Støckel et kabinetfoto, 12x16,5 cm, med løbenr. 945-1. Det er Agnethe Elisabeth Westh, f. Koefoed på Maglegård i Østermarie 1777, Gift med Lars Hansen Westh, Lille Loftsgård i Vestermarie. Død i Rønne 1845. Hun var mor til Michelle Erichsen, der blev gift med Thomas Erichsen og de ejede Erichsens Gård, Laksegade 7 i Rønne. De fik 12 børn, bl.a. Vilhelmine, der blev gift med Holger Drachmann. Støckels kopi af tegningen hænger/hang i dagligstuen i Erichsens Gård i Rønne. |
Jeg har fundet et billede i den store digitale "stak" af affotograferede glasnegativer 2017-2018, som jeg har ledt efter siden jeg begyndte at arbejde med den bornholmske historie sidst i 1970'erne:
Jeg har altid været optaget af de bornholmske tekstiler og dragter og den tradition, der knytter sig til dem. Bornholmske kvinder er ofte blevet fotograferet iført hovedtøjet "påsigbundet" med en lille silkehue, holdt på plads af et kniplingshovedlin fæstnet med stivede bændler og silkesløjfe under hagen (som på billedet her). Et andet helt specielt, bornholmsk klædningsstykke er den smukke, oftest røde, silkekåbe kantet af hvid pels. Holdt på plads med et sølvspænde. Det er den, kvinden her er fotograferet i - og med sin mand ved sin side! |
Slægtsforsker Erling Juul-Pedersen har fået styr på personerne på de to på billedet; det er murermester Markus Peter Lund og Birgitte Catrine Pihl (43 år i 1856).
Markus og Catrine (kaldet Trine/Stina) - på billedet, begge er knyttet til Hasle. Det er et gammelt fotografi, fra 1860'erne, blot i visitkortstørrelse (ca. 5x9 cm). Det har fotografen i 1924 fået til opgave at affotografere. Det er sat op på en tapetseret væg med tegnestifter. En god kollage, synes jeg! A563-1924-14 |
1860erne. I fotografiets pionertid var det ret almindeligt, at velhavende bornholmere blev fotograferet når de var i hovedstaden. Her af en kvinde m. "påbindetøj", dvs. den traditionelle bornholmske hovedbeklædning. Niels Willumsen, fotograf 1812-1870. Fra 1863 - ca. 1869 på adressen Holmens Kanal, København. Øa album uden proveniens. 2014-08.
|
Portræt af kvinde med påsigbundet fra to fotoalbums, Svanekes Venner. Foto Gottlieb Støckel o. 1864-1865.
|
Jens Frederik Emil Hillebrandt Lind * 12-10-1823 i Olsker - blev gift med Margrethe Cathrine Hansen *15-7-1830. Jens ejer gården Bækken i Olsker. De blev gift 23-6-1848 og fik deres første barn i 1849. Tilhører Jette Jacobsen. Fotograf?
. |
Her er det bedstemødrene, der er fotograferet i deres egen, fineste dragt med hovedtøjet "påsigbundet". Skulle det være rigtigt fint - og gammeldags - havde man også mørkt forklæde på, sikkert i silkestof eller glittet bomuld. De er fotograferet hos Johan Hansen i Nexø (tv) og hos Støckel i Rønne (th). Affotograferet mellem 1915 og 1936. Fra Kjøllerfotografernes samling af glasnegativer, på BØA.
Gottlieb Støckel
Gruppe med ældre ægtepar, hun med påsigbundet. G. Støckel. Jeg elsker denne opstilling/sidning hos fotografen. Det unge par med deres lille datter/søn på skødet, flankeret af en ældre generation, søskende og måske en onkel/far i baggrunden. 1870erne. BM.
Portræt af fru Caroline Marie Munch, Døndedaldegård, 7. slgd. i Rø. Visitkortfoto af fotograf Gottlieb Støckel, Rønne, 1880erne. Portrætter som dette er ikke arrangeret hos fotograferne (som det blev moderne ca. 1890-1920). Det er kvinderne der har iført sig deres fine, bornholmske dragt - som de brugte i selskabelige sammenhænge - for at blive foreviget. BØA.
|
Sypige Sophie Bohn, G. Støckel. BØA.
|
The parents of William Howard, (Christoffer Thomsen Folkmann): Jørgen Jacobsen Folkmann, 1788-1879 og hustru Elsebeth Hansdatter Skov med bornholmsk hovedtøj, påsigbundet. Photo G. Støckel, Rønne. BØA.
|
Th. Spelling
Albumen print. Kvinde med nølle. Familien Eriksen, Vibegård, Knudsker. Fotograf Th. Spelling, Rønne. ES.
|
Hans Peter Bidstrup og hustru Karen Elsebeth f. Ipsen. Fotograferet hos Th. Spelling, Rønne. (Luise Holm).
|
Th. Spelling.
|
Den gamle kone her (er hun mon 60 år?) er fotograferet af malermester og fotograf Thor Spelling i Rønne.
Hun skulle foreviges og har gjort sig stor umage med at finde sit fineste tøj frem og ikke mindst ordne sit helt specielle, bornholmske hovedtøj "påsigbundet". Det er kridhvidt (man kan ikke se den lille broderede silkekyse, som også var en del af hovedtøjet). Hun har nok en lyserød silkesløjfe under hagen og så har hun et skuldertørklæde på, mon ikke bundfarven er rød med mønster i gule, hvide, grønne og blå farver? Kjolen, den kan være mørkegrøn - eller mørkeblå, brun eller sort. Tænk hvor flot hun har været i fotografens atelier, hvor man kunne se beundre hendes fine dragt. Jo hun ser gammel ud. Det er tænderne. Hun har aldrig fået anskaffet sig et gebis. Bornholms Ø-arkiv, 2010-67. |
Ældre ægtepar, hun med bornholmsk hovedtøj, påsigbundet. Per Christiansens samling.
|
Kvinde i bornholmsk dragt med "påsigbundet". Fotograf Th. Spelling. Nr. 13911a. Fotoalbum fra Allinge, BM.
|
Johan Hansen
Lille familie med mor iført det fine "påbindetøjet".(Mon ikke billedet skulle have været beskåret på en anden måde? Dette må være et af Johan Hansens tidligste bilelder. Øa 1983-35. Linds Arkiv.
|
Ægtepar med søn (eller barnebarn?) fra Snogebæk. Kvinden bærer sit traditionelle, bornholmske hovedtøj, "påsigbundet" og fin skal hun være, når hun skal til fotograf, så¨hun har også taget sit bedste forklæde på, som man gjorde en gang. Mon ikke det er første gang i deres liv, de bliver fotograferet som familie? De ser noget forknytte og lidt skræmte ud. Fotografen var Nexøs eneste fotograf i en hel menneskealder (fra 1865-1905), sønderjyden Johan Hansen. Fra album fra Snogebæk, familien Kruse.
|
Johan Hansen, 1860erne.
|