Hotel Helligdommen
Ligesom Dyrehavsbakken i København opstod som et valfartssted, hvor folk kom for at drikke af den helsebringende kilde og mødes og handle, har Helligdomskilden ved Rø siden fjerne tider været et samlingspunkt for bornholmerne.
Madam Skov på Helligdomsgården indrettede værelser og serverede god mad. En gæstebog fra 1868 vidner om hendes evne til at sørge for de besøgende. I 1891 købte konditor Johan V. Østerbye fra Rønne gården og forvandlede den til et egentligt hotel, og fire år senere opførte han hovedbygningen. Han bortforpagtede det i 1901 til en vinhandler Colster fra Berlin, som senere købte for 100.000 kr. og havde det frem til 1918, da Bornholms Nationale Hoteller A/ S, en slags afdeling af Foreningen Bornholm, erhvervede det og antog Mogens Koch som forpagter. Formålet med denne forening, der bestod af øens fremmeste mænd og kvinder, var at befri Nordbornholm for den tyske ejerdominans, der prægede hotellerne og gjorde området til et lille Berlin. |
Helligdomsklipperne og de omliggende arealer blev fredet i
1918. Dengang hed Rø jernbanestation Helligdommen. Kystvejen blev først anlagt i 30'erne, så adgangen til hotellet og kilden gik ad en markvej og gennem skoven. Fra 1954 til 1990 stod Aase og Erik Jensen i spidsen for Hotel Helligdommen. Da det unge par på 20 og 28 år skrev slutseddel på 230.000 kr., var det først og fremmest gårdens avlsjord og kreaturer, der optog dem, men snart blev de klar over, at de også havde fået et hotel. Dog havde Aase været ansat på Helligdommen som stuepige en enkelt sommer. Aase og Erik Jensen havde hotellet i 36 sæsoner. Bornholms Amt købte Helligdommen til nedrivning i 1991 og opførte Bornholms Kunstmuseum på stedet. Kilde: Jacob Ludvigsen: Vi anbefaler os til vore ærede gæster, 1999. |
Postkort fra Osvald Jensen, Gudhjem. Hotel Helligdommen, Rø. Frits Sørensens Boghandel. Sendt 1908. Foto o. 1905. Den voldsomme Tobakspibeplante, der ses længere nede på siden, ses på tilbygningen til venstre, hvor personalet er blevet fotograferet i flere omgange.
Postkort sendt 1910. Udgivet af Ad. Møller, Nexø - men ganske sikkert fotograferet af H.P. Jacobsen før 1908. ES.
Jens Riis Jørgensen: Der var tre generationer på Hotel Helligdommen: 1. generation var Johan Østerbye (30. aug. 1852 og døde 7. juni 1935) fra 1891 til 1906 efterfulgt af Henry von Colster indtil 1918, hvor aktieselskabet Bornholms nationale Hoteller overtog det (§21). Fra 1924 til 1954 var det familien Koch. Tredje og sidste var familien Jensen. Erik Jensen solgte i 1974 hele kyststrækningen ud for Helligdommen til Danmarks Naturfond. Foreningen Bornholm har udelukkende været på naboejendommen, (men som ovenfor nævnt var der en fotrm for "slægtsskab" mellem Bornholms Nationale Hoteller og Foreningen Bornholm).
Johan Østerbye købte Helligdomsgården 25. juni 1891 og solgte den og hotellet i 1906 til tyskeren Henry Colster for 120.000 kr. Første verdenskrig satte en stopper for tysk turisme på Bornholm. Jeg begyndte at undersøge historien i landsarkivet i 1981-82 og fortsatte 1986-92, hvor jeg også talte med Bente Jensen, der fik samlet og udgivet en artikel i Bornholmske Samlinger i 1992 om misæren med Helligdommen i tysk eje. Hun har skrevet Johs. Østerbye i stedet for Johan. Det er en lapsus. Resten er virkelig godt fortalt. |
Jens Riis Jørgensen Arkitekten kalder Bente Jensen for A. Nielsen. Jeg skal lige se, om ikke det var A. Jensen i København. Det vigtigste her er, at hotellets stil er det vi kalder italiensk inden for historicismen. Senere blev hotelbygningen ombygget og den fine stil noget forvansket. Det er alt saga blot nu, hvor vi nu har fået et af de skønneste kunstmuseer på det historiske sted.
Foreningen Bornholm købte nabostedet, et oprindeligt husmandssted med matr. 98, af Pilegård i 1908 og igen af samme i 1911 noget af den oprindelige Kongens Mark (udmarken, naturområderne) matr. 108 c y. Foreningen frasolgte landbrugsjorden til Pellegård (98b, 108ct) og opførte lysthuset m.v. 1911-1912. Jeg mangler blot oplysninger fra 1880'erne til 1920'erne for Helligdomsgård og hotellet fra realregisteret, hvis side er blevet omskrevet og arkiveret. |
Luftfoto, 1950erne (?). Sylvest Jensen.
Kilde: Jacob Ludvigsen: Vi anbefaler os til vore ærede gæster, 1999.
Gæster på hotellet:
Her er et billede, der viser Helligdommens sidebygning med trappe. Præmieskydning i Helligdommen sidst i 1890erne. Gudhjem Museum.
Til venstre en liste over deltagerne i præmieskydningen. Gotfred Madvig på Spellingegård. P.A. Due, Gudhjem Lærer Ole Andersen, Østerlars. Købmand Grønbech, Gudhjem A.S. Petersen, Gudhjem Peter Tranberg, Gudhjem Hans Munch, Maegaard, Rø Andreas Hansen, Rø Janus Jensen, Knarregård, Østerlars Hans Johan Jensen, Rø Karl Holm, Gudhjem Jan Hansen, Rø Juhl Smed Petersen, Rø ? Hans Knudsen, Østerlars Iversen Gudhjem Kristian Lund, Bondegård i Rø. Peter Nielsen på Mortingegård i Rø |
Personale på hotellet:
Personalet på Hotel Helligdommen. Foto o. 1900, BM.
Personalet på Hotel Helligdommen (?). Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. BM.
På foto af personalet på Helligdommen 1930-40 er det Mogens Koch i bageste række yderst t.h. Hans kone Adda Harriet Koch f. i Berlin er nr. 4 fra højre bageste række med smukt opsat hår.
Min mor var ansat på Helligdommen under krigen, mens Mogens og Adda var værtspar. De var gudfar og gudmor til min bror. Fortæller Trine Dam Kofoed.
Min mor var ansat på Helligdommen under krigen, mens Mogens og Adda var værtspar. De var gudfar og gudmor til min bror. Fortæller Trine Dam Kofoed.