Gudhjem Havn
Her er forskellige billeder fra Gudhjem - et tilfældigt udvalg. Vil du se en mængde billeder fra byen online, så se Gudhjem Arkiv HER.
Se også Valdemar Myhres enestående billeder fra Gudhjem HER.
Se også Valdemar Myhres enestående billeder fra Gudhjem HER.
Gudhjem Havn med Østbornholmskes S/S M. Davidsen. Og den helt øde Bokul i baggrunden.
Gudhjem. Foto Bendt Kjøller. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
Gudhjem. Fra leporellofolder, udgivet af Colbergs Boghandel i 1890erne. Det er ikke et ægte foto, men fremstillet ved en tidlig fotomekanisk proces, (som man allerede var begyndt at bruge fra 1870erne). Fotografen er formentlig G. Støckel. Der er 12 billeder i leporelloen (en "udtræksfolder") fire af billederne kan med sikkerhed bestemmes som fotograferet af G. Støckel.
Jens Riis Jørgensen: At der er tale om et tidligt Gudhjembillede, vidner de ganske få silderøgeriskorstene om. De øvrige bygninger fortæller også, at det er fra slutningen af 1880'erne til omkring 1890.
Yderst til højre ser vi tydeligt Peter Kochs røgeri, der blev bygget i 1886, og i 1894 blev røgeriet ved siden af eller foran bygget, i dag med adressen Ejnar Mikkelsensvej 15. Alle bygninger på havnen er blevet opført siden, hvad der vil overraske nogle, da de ser gamle ud og giver miljøet identitet. Den ene bygning er dog ret gammel, og den blev flyttet hertil. Kirsten Laurberg Lund: Jeg kan skimte et af de karakteristiske huse i Løkkegade. Jeg vil tro det er Købmand Hammers hus. Der er et fotografi at byggeriet af dette hus i Gudhjem-arkivet. Jeg ved ikke hvornår de første hus blev bygget i Løkkegade. Men jeg vil tro i 1880'erne. Det første var Løkkegade 2, det ligner ikke de andre hus. |
Jens Riis Jørgensen: Købmand Hammers hus Løkkegade 9 blev først bygget i 1899 af snedker Anninius Schou, der også blev kaldt arkitekt og bygningsentreprenør. Han byggede en større del af husene i Løkkegade. Huset vi ser på billedet til venstre som det første i Løkkedegade på billedet er Løkkegade 9, som han byggede i 1888 med to vinduer øverst i gavlen. Skorstenene bagved hører nok til familien Kochs høje hus Løkkegade 13. Du har ret i, at Løkkegade 2 ser ældst ud. Det er fra 1882, og vi kan se gavlen af det med et mindre vindue foroven. Det blev opført af murermester Hans Andersen Lund til ham selv. Lund byggede mange af husene i gaden sammen med den nævnte snedker Schou. En grundmuret gavl et stykke til højre herfor og med to gavlvinduer er Løkkegade 6, der jo ligger trukket langt tilbage på grunden, helt ud til Sct. Jørgensgade, og det hus blev også bygget i 1888, så fotografiet er ikke taget tidligere end 1889. Måske ser vi også skorstenspiben af Løkkegade 11, der blev bygget i 1890. Det kan være, der findes et andet sted, som begrænser fototidspunktet den anden vej fra.
Kirsten Laurberg Lund: Nr. 2 er bygget af min oldefar Hans Lund, familien boede selv i det. Han var murermester på over 40 hus i Gudhjem, men Løkkegade 2 var det første. Løkkegade 9 var Chr. Klemmed Nielsen hus i min barndom, mon ikke hans far har bygget det. |
Ukendt fotograf. Gudhjem Havn, omnkring 1905.1910 /(?). Kilde RODS.
Gudhjem Havn, sommeren 1902. Klipper ved Gudhjem. Hr. Petersen, Melitta og mama. Fotografen er ukendt. BØA billedarkiv.
Postkort. Frits Sørensens Boghandel. Gudhjem 1907. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. En lidt sjov vinkel - fra "bagsiden!"!
Havnen i Gudhjem 1912
Fotopostkort. Havnen - vist enkekejserinde Dagmars ankomst til Gudhjem, august 1912. BØA Postkortsamling.
Et af de "klassiske" og hyppigt viste billeder af Gudhjem Havn, et fotografisk postkort. Fotografen er mig ubekendt - billedet må være fra o. 1920, at dømme efter den lille pige med barnevognen (der sidder et barn i den). Hun passer sine søskende, medens mor og far piller sild af garnene. HV Jørgensens arkiv.
Havnen 1924
Fotopostkort. Gudhjem. Havnen, 1924.
Gudhjem. Kirsten Laurberg Lund: Billedet vil jeg vurdere til at være imellem 1920 -1922. Enghuset, der blev flyttet til Salene, ser ud til at være væk. Bindingsværkshuset. gavlæhuset, til højre ved siden af bagerforretningen, blev revet ned i 1922. Foto Marius Christiansen, HER.