Rabekkeværket - Hasle Klinker & Chamotte - reklamefotograferne
|
Rabekkeværkets historie HER.
|
Fotograf B v. d. Heuvel, Boutenburg 361, Amsterdam
Et billede øverst af den hollandske fotograf Heuvel, nærmest et panorama af rørproduktionen på Rabækken. Jeg ved ikke, hvornår Heuvels billeder er optaget. I 1970'erne formentlig?
Herover er Heuvel med et billede af en af Rabækkens (Rabekkeværkets) lastbiler, der tømmer leret ned i en grav. Læg mærke til, at der er bevægelse i billedet. Hans-Henrik Fentz: Lastbilen er en Bedford af årgang 1954 så billedet må være taget derefter. Billederne er på Bornholms Ø-Arkiv. |
Der er heldigvis gode kræfter, der gør en indsats for at bevare kulturarven på mange måder. Jeg hentede i går en samling billeder fra "A/S Hasle Klinker & Chamottestensfabrik" som Torben Rønne-Larsen havde fået af Orla Bohn i Olsker. Tak til de to herrer. Og hvilke billeder! Fra fabrikkerne både i Hasle og Rønne, flest fra Rabækken i Rønne. Der er flere hundrede billeder. Samlingen knytter sig fint til det store materiale, som allerede findes på Bornholms Museum og Bornholms ...Ø-Arkiv, hvor disse billeder bliver afleveret (når jeg har scannet mange af dem :-) ).
Der var en håndfuld billeder, som jeg straks blev optaget af, de var meget dygtigt fotograferede. Fem styk, er bevaret her, der har sikkert været flere, fra den hollandske fotograf B.v.d. Heuvel i Amsterdam (kan ikke finde ham på nettet). Dem skal I se i dag. I det hele taget brugte fabrikken dygtige fotografer, både "ovrefra" og lokale. MEN - vi har brug for, at tidligere ansatte på fabrikkerne hjælper med at skrive oplysninger bag på billederne, for at gøre billedernes værdi som historisk materiale bedst mulig.
Her er det Heuvels foto af de sorte rør, som en gang var Rabækkens "signatur". Den store rørproduktion blev med årene mere og mere urentabel, fordi de keramiske rør blev afløst af rør i beton og plast. Produktionen blev indstillet i 1980. Foto B v. d. Heuvel, Boutenburg 361, Amsterdam. |
Ivar Holm: I 1960’erne blev disse rør sejlet med galeaserne fra Rønne. Hvert rør blev slidsket ned i lasten, hvor man stablede dem med håndkraft. Først de rør med størst diameter, dernæst blev de mindre dimensioner stukket ind i de større. Det endte således med, at et 12”- rør havde to mindre stukket ind i sig. Når lasten var fuld, lastedes glaserede krybber som dækslast. Det tog et par dage at laste og lige så lang tid at losse i for eksempel Ålborg. Meget møjsommeligt og tidskrævende arbejde.
Her er endelig to billeder fra produktion og pakning. Begge dygtigt fotograferede af Heuvel, og nu ser jeg bare frem til at få sat navne og ord på disse billeder. Disse to herrer håndterer Hipporos, der var en ildfast mursten. det er jo Hipporos saven - super isolerende ovnsten. De tynde, kaldte man for "fedtemadder".
|
Torben Rønne-Larsen: Man brugte dem bla. i hjemmelavede brændeovne i halvfjerdserne, som svendene lavede rundtomkring på smede- og maskinfabrikkerne til eget brug. De var lette og porøse. Efter hvad jeg har hørt kom man savsmuld i blandingen, og under brændingen brændte savsmulden også havde man et porøst produkt.
|
Rabekkeværket, fotograf Vita Lund
Blandt de mange billeder fra Rabekkeværket er en lille håndfuld taget af fotograf Vita Lund. Hun var i en årrække pressefotograf på det socialdemokratiske dagblad Bornholmeren, som lukkede i 1994. Hun havde samtidig egen virksomhed på Salenevej ved Gudhjem fra 1983 til 1995 og var en særdeles velanskrevet og dygtig fotograf. Bornholms Museum overtog Bornholmerens arkiv i 1994 og i det findes mange særdeles gode optagelser fra Vita Lunds hånd. Det Nationale Fotomuseum på Det Kongelige Bibliotek har 12 af hendes billeder, mest fra Bornholm. Hun flyttede til Birkerød og havde fotovirksomhed der til 2002. Rabekkeværket benyttede hende i deres markedsføring. Hun har fået et flot, abstrakt billede ud ad disse forme, som jeg ikke ved hvad er.
|
Tre billeder herover er fotograferet af Vita Lund på Rabekkeværket. Hvornår ved jeg ikke. Og jeg ved heller ikke, hvem der er på billedet og hvad han laver og heller ikke hvorfor det ildfaste materiale, der var pakket på paller og plastret til til forsendelse skulle foreviges af en dygtig fotograf. Men det er der sikkert nogen der ved?
Rabekkeværket, fotograf Bjarne Ilsted Bech
Fotograf Bjarne Ilsted Bech har også fotograferet på Rabekkeværket og Hasle Klinker. Vist både som pressefotograf for Bornholmeren og som reklamefotograf. Han er dygtig, kan sit håndværk. Hans billeder er altid helt perfekte. Han har fotograferet sit Bornholm i 50 år, fra 1950 til 2000, alle vegne og hvad som helst. Så hans store billedarkiv er kulturhistorie, fordi selvfølgelig er det velordnet og dokumenteret. Men disse tre billeder ligger uden andre oplysninger end fotografens stempel på bagsiden. En specialproduktion må det være, de involverede er med og dertil en lille sød pige. Hvem er de? Hvad er det? Fra en stor samling fotografier fra Rabekkeværket.
|
Rabekkeværket, fotograf Algot Rasmussen
Rabekkefabrikken. Fremstilling af ildfaste produkter (?). Algots pressefoto, Nørregade, Rønne. Algot, 1919-1996, var fotograf på Bornholm fra ca. 1950 til 1987. Og hvilken fotograf! Han er teknisk helt i top og dertil kommer man ofte til at opleve en gengivet situation gennem hans egen oplevelse af motivet. Billederne her er dog mest en klart defineret bestillingsopgave. Hele hans negativsamling, både fra Bornholms Tidende, hvor han var ansat og fra hans egen fotovirksomhed, findes på Bornholms Museum.
Nanna Nielsen fortæller: Det er min far, Erik Johan Mortensen. |