Gaderne i Sandvig
Postkort, tilhører Knud Larsen, Sandvig, gadeparti med Tømmehuset midt i billedet.
Det er et fødselsdagskort fra Janusine Nielsen, gift anden gang Pihl, Sandvig. Stemplet 1913. Fotograf Bendt Kjøller (?). Bornholms Museum. Det er krydset Strandgade - Sandlinien i Sandvig. Sandvigbugten i baggrunden. Meget smukt foto - kunne næsten være et Myhrefoto med opstillingen af personerne. Det er Ostseebad i baggrunden - nå, det er sikkert Østersøbadet - de flager med dansk flag!
Jens Riis Jørgensen. Janusine Nielsen og familie boede her i Sandlinien 1 til venstre ved folketællingen i 1901. Billedet må være taget af Bendt Kjøller (død 1908). Over udhuset til skrædder Kofoeds Strandgade 40 kan vi se smed og stenhugger Mathias Rømers hus Strandgade 30. Alt sammen gammeltid i forhold til det moderne strandliv, der foregik om sommeren ude ved Østersøbadet, som ses bagest i midten. Her ved bækkens udløb var der popler og piletræer. |
Huset blev kaldt Pilehuset og var i sidste del af 1800-tallet og frem til 1913 ejet af en familie Pihl. Gaden hed dengang Pilegade, og her var mange piletræer. Det kunne være forklaringen på gadenavnet, som kendes siden syttenhundredetallet. Dengang kom skovrider Pihl fra Pilegård i Klemensker til området mellem Sandvig og Hammersholm for at vurdere, hvordan der kunne tilplantes med pil. Det er bare pil alt sammen, og purken på billedet har sikkert spillet på pilefløjte som en anden Pelle erobreren.
|
Sandvig. Jens Riis Jørgensen: Nederst på skiltet til Strandgade 40, der ses på billedet yderst til højre står der: Kunstboden Vingaarden. Billedet kan sammenlignes med et postkortfoto taget samme sted omkring 1920, hvor det stynede piletræ foran Strandgade 42 (Ellas) er yngre. Det underbygger, at billedet skulle være taget 1927. For ellers må I da medgive, at det virker ret gammelt. I Strandgade 40 virkede snedkermester Peter Jensen i den gamle smedje, som var blevet flyttet her ind i byen fra Koløkken på Hammersholms grund. Smedjen blev til snedkerværksted, som åbenbart igen blev til kunstbod i turistlandet.Kort skrevet 1927. Foto Alfred Kjøller. Bornholms Ø-arkiv.
Rådhusstræde i Sandvig
Flot sommerbillede fra en af de gamle bygårde i Sandvig, Rådstuestræde 1, matr. nr. 13, gl. matr. nr. 16a. Det er åbenbart taget af fotograf Sundbøll (fotograf på Bornholm 1912.1929), kort inden det blev anvendt og som angivet afsendt som postkort (lygten 1912). Ude i venstre side ser vi havehegnet til Strandslot/Strandschloss. Hvem er mon manden? (Jens Riis Jørgensen). Fotopostkortet tilhører Jane Tobberup.
Det er Rådstuestræde 1 i Sandvig. Stor glasplade 18x24. Foto sandsynligvis Bendt eller Alfred Kjøller, Allinge.
Strandvejen i Sandvig
Strandvejen. Sandvig. Tekst på billedet: "Huset med den hvide gavl til venstre i billedet beboedes 1898 af en ældre fisker der hed Hammer og kom fra Rutsker. Det er de første huse i Sandvig, når man kommer fra syd". Fra familien Kjøllers samling, foto Bendt Kjøller, to glasplader 13x18. Der findes et lidt ældre foto af denne strækning i Sandvig bogen. Her er der lige plantet vejtræer. Bornholms Museum.
|
Jens Riis Jørgensen: Huset nærmest til venstre blev opført i efteråret 1895 (i dag Le Jeune). Dobbelthuset bagved blev bygget samtidig. Det bageste, i dag Strandvejen 105, ejede og opførte politibetjent Laurits Andersen. Han var Allingedreng, blev gift med svenske Else og passede Sandvig fra sin "station" her de næste 25 år. Vi kan ikke se, om Strandvejen 107 fra efteråret 1897 var opført, da billedet her blev taget. Men det er som nævnt taget før 1899. For resten blev bindingsværksladen til Strandvejen 119 ombygget i 1900. Så indtil videre er fotoet altså fra 1896 til 1898.
|
Jorddalen, eller Strandvejen 85 i Sandvig - eller "Mellem Byerne" står der på dette utrolige billede af Bendt Kjøller fra o. 1900. Bygningen er vel væk for længst eller ombygget til ukendelighed. Men det er et utroligt smukt forårsbillede med de blomstrende kirsebærtræer, de skærmende klippepartier, stengærdene og den lille bindingsværksejendom med helvalmet tegltag. Er historien om huset kendt? Fra Kjøller-samlingen på Bornholms Museum.
Jens Riis Jørgensen: "Jorddalen, eller Strandvejen 85 i Sandvig eller Mellem Byerne" genkender jeg faktisk som noget, jeg selv har skrevet engang, og jeg er blevet klar over, at jeg har set billedet før. Fotoet er ikke til at datere nærmere ud fra det bygningsmæssige. Tilføjelsen af hoddan (mod nord - som vi ser det fra) skete inden omvurdering til brandforsikringen i 1881. Møller Hans Knudsen havde udvidet stuehuset til 9 fag i 1863 og dertil tilbyggede han 3 fag til lade, ialt 12 fag, og hoddan blev tilføjet ud for laden. Det er vigtigt at lægge mærke til den helafvalmede gavl, som kom ved udskiftning af stråtaget. Det er nemlig en måde, som blev brugt i købstaden og ikke på landet. Huset hørte til Sandvig købstad og har sin mage i Havnegade 34 i Allinge - udkantshuse. På højden til venstre i billedet stod Korsbjerg stubvejrmølle, der knækkede omkuld i 1872. Svigersønnen snedker Laurits Mortensen overtog stedet lige efter og havde værksted i huset. Efter udskiftning af stråtaget var der bræddeklædte spidsgavle en tid. Mod syd blev gavlen siden muret som en spidsgavl, mens nordgavlen blev valmet. Man bliver ofte overrasket over, hvor meget husene bliver ombygget, samtidig med at sjælen følger med. Tag nu også det stablede stengærde til haven. Der var et tilsvarende stengærde omend noget højere på den modsatte side af haven forbi sydgavlen. Disse stengærder eksisterede ikke ved landinspektør Linds matrikelkortopmålinger her i 1818 og 1864, så det var Hans Knudsens svigersøns værk. Han lod tilsyneladende også træerne gro i den nyindgærdede have og løkke vest for huset. |
Jens Riis Jørgensen ff.: Den gamle have lå på bagsiden mod øst i ly af Korsbjerget. Have betyder det indgærdede sted - haugen. J. P. Møller købte mølletomten i 1878 og Laurits Mortensen byggede et firefagshus for ham. To år efter solgte han til smed Mathias Andreas Rømer fra Hammershusvej 8, en af de tidlige i brydningen af sten på Hammeren, som han flyttede tættere på i 1884 (Strandgade 30). Svogeren stenhugger Herman Kofod overtog huset på Korsbjerg, hvor han var gartner og opsynsmand m.v. i mange år.
Jeg har netop læst nogle skøder fra 1861 og 1868 over jordlodden kaldt "Jorddalen". Heraf fremgår det, at Jorddalen var blevet indhegnet med nyt stengærde inden 1868 og at det ikke var indhegnet i 1861, hvor "Communen" solgte stykket til Hans Knudsen. Desuden har jeg læst skødet fra 1827, hvor ungkarl Hans Knudsen fra Rønne købte Korsbjerg vejrmølle med møllerbolig - skrevet af P. A. grønbech, hvis skrift jeg kender fra bl. a. Havneprotokollen. Det var for resten i 1868, at vejen mellem byerne blev amtsvej. Det medførte straks nogle forbedringer 1868-70 (se geodætisk kort 1887) og i 1894 kom den helt store strandvejsanlæggelse. Billedet er taget fra Strandvejen. Hans Knudsen var dog ikke rønnebo men "ejn Hâslehorra", hvis far Knud Andersen i Smalle Sund fik ham i sit 60. år med den unge pige Elsebye Kofoed. Hans ses i 1801 boende sammen med sin mor og søster i et hus på "Krumme Veij" i Hasle. Det var et hårdt stormvejr for for Hans Knudsen i Jorddalen - " i 1872, ska ni vedda". Hans stubvejrmølle på Korsbjerget tog skade. Hans døde 11. okt. 1874 "af Alderdom, 86 Aar". |
Lærer Jens Kofods hus ved Sandvig. (Nu Sølund, Strandvejen 111.) Arkitekt Mathias Bidstrup. BM 717, fra Kjøller-fotografernes arkiv. Det var Jens Kofod, der fik bygget dette fine hus. Han blev overlærer i Sandvig efter Ole Christensen o.m.m.