Allinge Havn fra ca. 1867 til omkring 1920
Sådan så Allinge Havn ud for ca. 150 år siden (fotograf Stöckel i 1867, det ældst kendte foto fra Allinge). Niels Peter Allings private havn for jagter fra 1824 var blevet udbygget i 1842 til en fælles offentlig havn. Dette havnebassin blev fra 1856 forsynet med et stort nyt havnebassin mod nordvest, og der blev opsat en sluseport mellem bassinerne. Port og havn blev forbedret fra 1868 til 1872, hvor stormflod ødelagde en større del. Det blev så istandsat frem til 1876. Inderbassinet blev 1884 gjort dobbelt så stort mod sydøst, og dette blev igen udvidet under Første Verdenskrig.
To billeder af Allinge Havn - umiddelbart efter stormfloden i 1872. Voldsomme ødelæggelser, som betød, at Staten forærede Hammen til Allinge-Sandvig Kommune, som en slags hjælp til selvhjælp i forhold til en genopbygning af havnen. Foto G. Støckel.
Allinge Havn 1892
Dette er et af fotografen Bendt Kjøllers flotteste og meget kendte billeder fra Allinge. Det er (bl.a.) tekstet således: Allinge Havn 1892. (Tekst fra Jul på Bornholm 1944 og 1956): "Kollasjeven" er karakteristiske for den tid. Briggen bærer amerikansk flag. På kajen under briggens formast ses skibsroer Hans Sandersen med sin korte pibe. Ved briggens agterstavn ses havnefoged Jens Jørgen Hansen (med hvid trøje og sort rundpuldet hat).
Allinge Havn, 1898. Der flages vist i anledning af borgmesterens gudbryllup, foto Bendt Kjøller, Bornholms Museum. Mange ældre billeder fra Allinge er fotograferet fra dette sted. Og smukt er billedet bestemt også!
Jens Riis Jørgensen: Hvis det er forhenværende borgmester Marckmanns guldbryllup, så skete det 16. aug. 1898 (på konens 71 års fødselsdag). Toldkontrollør Marckmann var fynbo og konen fra Frederiksværk. Han blev næsten 92 år. |
Vilhelm Marckmann havde i slutningen af 1840'erne en farvehandel ved Store Torv i Rønne, hvor han desuden snart blev kæmner. Hans far Wilhelm Marckmann, der var fra Vestermarie, slog sig ned i Assens, mens han selv foretog det modsatte. Han blev født i forvalterboligen på Glorup, og som ung valgte han at flytte fra forældrene i Assens til sin faster i Rønne. Marts 1861 blev han toldkontrollør i Allinge, hvor embedet synes at have stået vakant siden 1. nov. 1859. Så var han alligevel halvbornholmer, inden han blev helnordbornholmer. Forøvrigt døde han i sin høje alder som østbornholmer, idet han nød sit otium fra 1904 til 1911 i Svaneke.
|
Livet på Allinge Havn en sommermorgen efter at fiskerne er kommet i land. Båden i forgrunden har nummer D6, hvilket fortæller, at den var indregistreret som kadrejerbåd, dvs. at den blev brugt til handel med skibe der lå på rheden. Den forreste båd var oprindelig svensk. Personen i den er Peter Pedersen, Brogade i Allinge, hvis far kom til Allinge med alt sit habengut i båden. Mange husker fisker Peter Manfred Pedersen i Brogade 4, som han og familien ejede fra 1910 og helt frem til 1982. Desuden havde de røgeriet ved den nordlige havneplads, som ses i baggrunden. Hans far var fisker Svend Johan Pehrsson, der var indvandret fra Matvik ved Karlshamn i Sverige. I Allinge arbejdede faren også som stenhugger, og i 1892 han fik han bygget Brogade 3, som han og familien havde frem til 1930. Det var almindeligt, at man flyttede møbler m.v. med båd. Foto Bendt Kjøller 1897. Bornholms Museum.
Allinge Havn, 1890erne. Liv på havnen. Gad vide hvad der sker? Foto Bendt Kjøller (glaspladen er fra fotograferne Kjøllers samling). Bornholms Museum. Anders Kofoed Larsen: Jeg kunne tænke mig, at lodsen har roet skibet ud, så den endelig kunne få luft i sejlene. Læg i øvrigt mærke til, at ydermolen endnu ikke har fået stenmur. Hvornår mon den fik det? Ivar Holm: Sejlskibet sejler på udflugt (hvis der er vind nok måske til Christiansø)? Dækket er fyldt op med folk. Petroleumslanternen på nokken af ydermolen er interessant!
Allinge Havn en snevejrsdag. Foto Bendt Kjøller. 1890'erne.
I jagten på gode billeder fra Allinge fra 1890erne, er jeg stødt på dette havnebillede: Allinge Havn først i 1890erne. Dampskibet til venstre er S/S Erna af Nexø og til højre S/S M. Davidsen af Hasle. Skibet "Frej" - (er der nogen der kender det?) - synes at være kølhalet inderst i havnen. Lige bag ved pakhuset kan man se, at Teknisk Skole er ved at blive bygget, altså er årstallet 1894-1895.
S/S M. Davidsen blev bygget i Helsingør 1891 efter S/S Jarls forlis, og opkaldtes efter Jarls kaptajn Mathias Davidsen, Nexø. Mathias Davidsen var også skibsfører på S/S Erna, fra 1876 til 1886. Billedet må være en slags "pressefoto" før den slags var opfundet. Der er måske også billeder af Frej taget i en anden vinkel? I øvrigt er man vel også i gang med reparationer af havnen? Fotograf Bendt Kjøller. |
Så kom der efterfølgende historie - og dato - på dette billede: Jeg eftersøgte "Frej" og er nu stødt på følgende. I Bornholms Avis 1895, 30. juli "Dampskibet "Frej" af Wånevik, kaptajn J.N. Søderstrøm, kommende fra Westervik og bestemt til Lübeck med en ladning Brædder indkom i Aftes i Allinge Havn. Dækslasten, som er meget stor, havde forskudt sig og derved slaaet Hul paa Lønningen paa begge Sider af Skibet. En Del af Dækslasten bliver i Dag overlosset i Jagt "Henriette" her af Byen." (Henriette var bygget i Sverige 1865, erhvervet i 1893 af malermester Carl Johan Nielsen i Allinge, solgt til Sverige igen 1896). Allerede dagen efter sejlede damperen afsted igen med Henriette (med en del af lasten) på slæb. ALTSÅ - er dette billede fotograferet 30. juli 1895. Det må være den lille jagt Henriette, der ligger klinet op til Frej.
|
Allinge Havn, 1890erne. Der er nærmest opløb på stranden. Hvad sker der? Bornholms Museum. Ivar Holm: De roder med noget i havnen. På kajen holder mindst en ajlevogn. Måske fylder de vand i til en brand (øvelse)?
Billedet er taget samtidig med de to andre billeder herunder, hvor bygninger viser, at det er fra før nytårsstormen 1904 og formentlig fra slutningen af 1890'erne. Fotografen er så Bendt Kjøller.
Her er et par fornemme billeder fra Allinge Havn, hvor fiskerne tørrer sejl. (Vi har set næsten tilsvarende billeder .- men uden sejltørringen). Det er Alfred Kjøllers (stemplet) kopi af faderens glasplader. Allinge Havn. Foto Bendt Kjøller o. 1900. BØA 2014-27, HV Jørgensen.
Foto Bendt Kjøller (?). Ubrugt "ægte fotopostkort" fra Allinge, havnen, hvor der foregår et eller andet? Ja, tyske turister bliver sejlet ind til byen, skibene ligger på rheden. Skuret på havnen blev ødelagt ved nytårsstormen 1903/1904. Billedet er blevet taget nogle år forinden.
Det hvide felt nederst var beregnet til afsenderens kommenarer. Indtil 1905 var bagsiden alene beregnet til modtagerens adressen. Fra Nexø Museums digitale samlinger v. Erik Gornitzka.
Det hvide felt nederst var beregnet til afsenderens kommenarer. Indtil 1905 var bagsiden alene beregnet til modtagerens adressen. Fra Nexø Museums digitale samlinger v. Erik Gornitzka.
I billedstakkene fra fotograferne Kjøller dukkede to billeder op af en begivenhed på Allinge Havn o. 1918-1919.
Fotografen er Alfred Kjøller Major H.V. Jørgensen skrev i sin tid om billedet i Bedstefars Bornholm. Jeg citerer: "Der ligger en spændende smuglerhistorie bag dette billede fra Allinge Havn. To spritsmuglerbåde var blevet opbragt og ført ind til Allinge Havn, hvor de bevogtedes af trommeslager Jørgensen, der desværre kun var "bevæbnet" med et toldskilt. |
To tyske skibe anløb derefter Allinge Havn. Det ene havde en tilsyneladende påsat brand på agterdækket, og den forvirring, som brandslukningen afstedkom, benyttede de to smuglerbåde til at stikke af, medens trommeslager Jørgensen råbte: "Stands, I må inte sajla!" Branden blev slukket ved hjælp af hotelejer Rolf Müllers brandslukningsmateriel fra Hotel "Stammershalle".
Billedet herunder er fra samme begivenhed. Martin Larsens røgeri ved Kjærenæs ses yderst i venstre side. |