Rutsker
Sognekort fra Trap Bornholm 1921.
Der findes flere af disse sognekort – men vist desværre ikke fra hele Bornholm. Dette er fra 1928 og en glimrende kilde til sognets historie, som man ser her.
Præsterne er med fra midten af 1800årene, Michael Herman Theodor Hertz var således sognepræst for Hasle og Rutsker fra 1865 til 1873 og udgiver af digte, prædikener mm. Men ikke mindst billederne af lærerne – og lærerinderne – og sognets tre skoler er jo gefundenes fressen for en lokalhistoriker! Den gamle kirkeskole var opført i 1812, den nye (for neden til venstre) i 1900. Rutsker nordre skole i 1862. Og så er der navne på 13 af sognets skolelærere. Der er i hvert fald sognekort for Bodilsker-Nexø, Poulsker, Østermarie, Rø, Klemensker, Olsker, Rutsker og Aaker-Aakirkeby. Se HER. |
De har hængt i mange hjem, men en ny tid har ikke værdsat dem særlig meget, så de er vist ofte røget ud. Her i huset har vi dette fra Rutsker Sogn og et fra Aakirkeby og Aaker Sogn. De er begge monteret på fortrykt karton, en enkelt tegnet indramning for Rutskers vedkommende og en ganske overdådig for Aakirkeby og Aaker.
Det var et københavnsk forlag, S. Tröst Hansens Forlag, København F, som udarbejdede og solgte "Historisk Sognekort" i form af fotokollager, der viser sognets kirker, skoler samt billeder af præster og lærere. De blev solgt over hele landet. Der findes også ældre kort af denne type, hvor dog kun kirken er vist. (Her på øen fremstillet af fotografen Ch. L. Sundbøll) Svend Trøst-Hansen var fotograf og udgav i årene 1917-ca. 1934 en række ark, som enten kaldtes Danmarks Kirker og Skoler eller Historisk Sognekort. I 1917 står der på kortet, at det blev udgivet for Dansk Skolemuseum (senere Danmarks Pædagogiske Bibliotek), men fra 1920erne som egen forlægger. |
Dyreparken på Borrelyngen
Dyreparkens skæbne kan følges i Bornholms Tidende - fra 1974 - 2000, Anders Dam startede og åbnede efter 6 års kamp med myndigheder og økonomi - derefter overtog ASTE og Knud Fill parken. En artikel i Bornholms Tidende 3. maj 2000 af Peter Tiemroth - beskriver parkens "liv" meget godt.
Møllevigen og Ringebakkerne
Fotopostkort. Bendt Kjøller. Møllevigen, Slotslyngen, Ringebakkerne. Et bevis på Bendt Kjøllers evne som naturfotograf. Der var to fotografer på Bornholm, der var gode til naturfotografering, Bendt Kjøller og Valdemar Myhre. Møllevigen er bugten umiddelbart syd for Den tørre Ovn. Navnet hænger sammen med Mølledammen og den vandmølle, der betjente Hammershus. Ringebakkerne ligger mellem Vang Pier og Jons Kapel.
Jons Kapel 1870erne
Stereobillede af fotograf Gottlieb Støckel. Den sorte plet i nederste venstre hjørne er fotografens sorte puddelhund.