Gaderne i Svaneke
Fotograf ukendt, et fotografisk postkort. Af en lille fire-fags ejendom - fra en samling billeder fra Nexø og Svaneke. Jeg ser ikke nogen sandsten her, så jeg tror, at huset er fra Svaneke. Det er et bette hus, bindingsværk, grundmurede gavle, tegltag som det skulle være i byerne af hensyn til brandfaren, blyindfattede vinduer og af skorstensplaceringen kan man se, hvor køkkenet er. Samling avk. Per Lindholm skrev: Det er Lindevej 4 i Svaneke
Ingrid Brandt skrev: ja det er mine oldeforældre Ola og Marie Mortensen der står i døren , men jeg tror ikke det er min mor men en af de 4 mostre Signe, Anna, Mathilde, eller Ellen senere Basse Mortensen mor til Ole Basse , men min mor voksede op som den yngste af flokken og sagde Far og Mor til vores oldeforældre, tak for billedet.
Husets og ejernes historie er grundigt belyst, se Historisk Samfunds FB-Side HER.
Ingrid Brandt skrev: ja det er mine oldeforældre Ola og Marie Mortensen der står i døren , men jeg tror ikke det er min mor men en af de 4 mostre Signe, Anna, Mathilde, eller Ellen senere Basse Mortensen mor til Ole Basse , men min mor voksede op som den yngste af flokken og sagde Far og Mor til vores oldeforældre, tak for billedet.
Husets og ejernes historie er grundigt belyst, se Historisk Samfunds FB-Side HER.
Borgergade
Borgergade 4. Dette er "blot" et beskåret "ægte fotopostkort". Det er den gamle skole i Svaneke, borgerskolen, med eleverne stillet op til fotografering, i 1907. Fotografen er toldassistent Fred. Jensen, Svaneke. som også var en flittig fotograf og må have konkurreret med Valdemar Myhre. Kortet blev sendt i november 1907. Det er Nansens gård til højre, den gamle brugsforening (Hanne Møllers forretning) lige for. Dejlig gadeskildring. Se også skoler i Svaneke HER.
Bykilden
På Myhres fine fotografi af Bykilden i Svaneke med Trappegangen ser man nogle børn ved en gammel totudet dobbeltpumpe fremstillet på smedemester Strands Jernstøberi i Nexø. Pumpen er stadig bevaret
- der er endog flere af dem i Svaneke. Manden i forgrunden til venstre er karetmager Peter Christian Schou, som på det tidspunkt billedet er taget, o. 1900, må have ejet værkstedet han står foran. Kvinden og børnene kender vi ikke navnene på. Udhuset med de to vinduer tilhørte tidligere "glaser", glarmester Johan Hansen, som boede i et hus umiddelbart til venstre for bygningen. Han forevigede på forbilledlig vis sit eget liv og datidens forhold i Allinge, Rønne og Svaneke - samt en barsk tur med robbefangeren (sælfangst), galeasen "Det gode Haab" til Ishavet i 1843. Bogen blev udgivet ved Th. Lind i 1934 - kan varmt anbefales! Den stejle stentrappe (til venstre for bindingsværkshuset) snor sig op af skråningen til Vestergade, som danner grænsen til det åbne landbrugsland. Billedet her er skannet efter et af Myhres fine "Ægte fotopostkort", som han formentlig selv har fremstillet til salg til turister og fastboende. Pas godt på dem! Glaspladen findes i Byforeningens eje. |
Elmevej
Trykt Postkort, foto Valdemar Myhre. Elmevej (Set fra Søndergade ned mod Skovgade). BØA.
Kirkebakken
Kirkebakken 1, 1910erne, før 1916. På adresse Kirkevangen 1 - matr nr 28 B - bor iflg. fT 1911 Jens Peter Møller hans hustru Krestina Lovisa og sønnen Hans Anker. Iflg. FT 1916 er Jens Peter Møller død ( 56 år gammel d.2.8.1915) idet enken Kristine Lovise og datteren Emma Oliva bor i huset. Ved FT 1921 bor i huset enke Kristine Møller med sønnerne Peter og Hans - så hvis fotografiet er fra 1910erne bør det være taget inden 1916 og vise Jens Peter Møller (benævnt graver i 1911) og hans hustru Kristine Lovise. (Erling Juul-Pedersen).
|
Iflg Mogens Timand Kofoed: I min barndom var her sygekassekontor. Her gik jeg med min mor når vi skulle betale sygekassen. Det var Gertrud Oline og Knud Nielsen som fra boligen bestyrede sygekassen i Svaneke.
|
Postgade
Valdemar Myhre har foreviget Svanekes store Valnøddetræ - måske nordens største - og solgt motivet til postkorttrykning. Træet kunne ikke tåle de hårde vintre under Anden Verdenskrig og vinteren 1946-1947 slog det næsten helt ihjel. Det blev fældet i 1963. En optælling af årringene vistre, at det var 253 år gamelt, altså plantet i 1710. En lommebogsoptegnelse hos købmandsfamilien Holst, der ejede træet, oplyste, at Anne Mette fra Christiansø, gift Koefoed i Svaneke, plantede træet i 1738. (Svaneke Bys Historie, 2011). Postkortet er udgivet af Peter Alstrups Kunstforlag og motivet fotograferet af læge Emil Frederiksen, hvis negativer findes på Det Kongelige Bibliotek.
Den allerførste bil på Bornholm var en franskbygget postomnibus af mærket Eugène-Brillié fra 1904. Den var anskaffet af Dansk Automobilselskab og havde nr. K98. Den kom til Bornholm 20. januar 1905 og kørte til Dams Hotel i Krystalgade, hvo...rfra prøveturen startede. Der var selvfølgelig mange tilskuere. Og heldigvis også fotografer. Bilen blev vist frem på øen de følgende otte dage og 28. januar blev den sejlet tilbage til København med S/S Bornholm.
|
Bornholms første bil ses her foran Svaneke Posthus. Og mon ikke det er Svanekes "pressefotograf", Fred. Jensen, der har foreviget bilen i Svaneke? Der blev fremstillet mange af disse postkort, de har sikkert solgt godt og det var da man stadig skulle skrive på kortets forside. Her har postkortskriveren kaldt den hestetrukne postvogn for nutid og den anden for fremtid. Sjov tanke! Postkortet er sendt 10. februar 1905.
|
Postkort også sendt fra Svaneke, her 2. februar 1905. Fotograf formentlig også Fred. Jensen og vel fotograferet i en af hotellernes gårde? Begge fotopostkort er fra Bornholms Museum.
Skovgade
Skovgade i Svaneke med kirken i baggrunden. Det er Skovgade 17 det første hus tuil højre,opført som et firefags hus i 1892 og forlænget med tre fag i samme stil i 1977. Motivet er formentlig fotograferet til Frits Sørensens Boghandel i Rønne af Valdemar Myhre. De to små piger, som måske er hans egne, er nærmest hans signatur. Vi kender ikke hans originalfotografi.
Søndergade
Vestergade
Udsigt fra Vestergade mellem nr. 10 og nr. 12 ned mod
Svinget/Bagergade og videre ned over byen. Trykt postkort, BØa. Ejer af Vestergade 12 (2012): "Jeg bor lige inde til venstre i Vestergade 12 - den gamle dobbelte port - "hoddan" og det kalkede stengærde. (Stengærdet var dengang kalket lyserødt ligesom Svaneke Kirke, - der er stadigvæk en lille bitte rest af den lyserøde kalk nogle få steder). Det er forresten et gråpæretræ (det høje træ) man kan se inde i haven til venstre (der er stadig lidt liv i det). Ca. midt i billedet ude mod horisonten kan man se det dengang meget store valnøddetræ hos købmand Holst. |
Den gl. dobbelte port og "hoddan" i Vestergade 12 på billedet er dog ikke mere og stengærdet er ikke kalket mere. Det er rigtigt nok at det er Hundebakken man ser (Både Vestergade 12 og 14 er
bygget på Hundebakken), men for de fleste folk så er Hundebakken den asfalterede vej/sti der går fra vejkrydset Bykilden - Bagergade og op mod Vestergade, den har også navneskilt med navnet Hundebakken og det er også rigtigt nok at den hedder det. Denne bakke/sti på billedet har i daglig tale nu, ikke noget navn - (endnu - men måske får den et selvstændigt navn om nogle år). Vald. Myhre har taget en del billeder af denne udsigt, men jeg tror ikke at porten og hoddan er med på de andre fotos. (de er taget længere nede på bakken). Læge Emil Frederiksen var amatørfotograf. Han var på Bornholm i 1904 og fotograferede adskillige byer og seværdigheder. Han solgte sine billeder til Kunstforlaget Peter Alstrup. Hans glasplader findes på Det Kongelige Bibliotek. |
Storegade i Svaneke med den gamle rådstue (med åbne porte). Den er revet ned. Postkort, Stenders Forlag, Bornholm 173. HV. Jørgensens arkiv, BØA 2014-27.
Torvet i Svaneke
Valnøddetræet
Bag på står Valnøddetræet i Svaneke nær Torvet, juli 1914. Fotograf Myhre. En meget tør og hed sommer på Bornholm. Der er et stort nyt valnøddetræ i Søllings have i dag. BØ-a 2000-55.
Torvet i Svaneke. Fotograf Valdemar Myhre, ca. 1907. Hvor den samtidige fotograf Valdemar Myhre tog portrætter og sirligt arrangerede genrebilleder, var det Fred. Jensen der tog de hurtige billeder, mere som en pressefotograf. Også gerne de besværlige gruppebilleder, som fx skoleeleverne. Bornholms Museum. Fotopostkort. Sendt i april 1907.
Søndergade. Slagterforretning i Søndergade 6 i Svaneke - 1920 Tilhører Gustav Svendsen. Ukendt fotograf.