Gamle bornholmske julepostkort - julekort - til omkring 1920.
Kirken i Rønne før ombygningen i 1914-1918. Hvad mon præsten i kirke siger til al den fest og ballade? Der er nisser over det hele. Jeg tor de bor på kirkeloftet og sover om dagen. De kommer kun frem om natten, når alle sover. Præsten sover også, så han ved ikke, at kirken i virkeligheden tilhører nisserne. Sankt Nisse Kirken hedder den - selv om mange tror det er Sankt Nikolaj Kirke. (Det er i virkeligheden det samme, hvisker nisserne mig i øret. Nikolaj er vores gavenisse - ham møder du senere, hvis du læser hele historien.)
Julehilsen fra Rønne, Dampskibsselskabet 1866. Tilhører Erindringscenter Bornholm, Jens Rehfeld.
Store Torv i Rønne - da springvandet endnu kun var på idestadiet. Nå! Nisserne er heldigvis ligeglade. De er bleve jaget ned på Store Torv af politibetjent Skrappesen. Men han kan ikke fange os ... ! Den gamle overnisse sidder midt i springvandet og synger julesange.
Store Torv i Rønne med det nye springvand, som blev indviet 1908. Nisserne har nu altid haft torvet helt for sig selv om natten. Men med det nye springvand er det blevet meget sjovere, det er alletiders at hoppe rundt i vandkummen - for vandet er bundfrosset og Bornholms bedste glidebane.
Store Torv i Rønne. Om dagen er her fyldt med folk, der skal købe julegaver og mad og godter. Eller blot vise sig frem i deres fine frakker og hatte. Der blver også solgt juletræer på torvet. Nisserne gemmer sig. Men de holder øje med hvad der sker.
Nisser og zeppelineren/luftballonen på Store Torv. Så, nu er det blevet nat og der er heldigvis kommet nisseforstærkning med luftskib. Og se - vi fik bygget en stor snemand midt i springvandet. Bare rolig, vi slipper både gæs og gris løs. Vi nisser spiser nemlig kun risengrød. Med sukker og kanel. Og en MEGET stor smørklat. Og med nisseøl til selvfølgelig.
Posthuset på Lille Torv åbnede i 1910. Det har nisserne også fundet ud af. De driller postbudene. De har skåret huller i pengesækkene, så der er julepenge til alle. Nisser især. Udført af maleren og tegneren Fritz Christian August Kraul, født i Altona1862, død i København 1935. Sendt 1912.
Posthuset på Lille Torv. Der er stor travlhed. Det er lige før juleaften. Selv om man er en drillenisse, så kan man sagtens hjælpe de rare postbud. Især når den gamle overnisse styrer det hele, mens han bakker på sin pibe.
Gammelt julekort fra Svaneke. Så nu smutter vi med vores luftskib. Vi skal til Svaneke og holde jul. Hej, hej. Kan du have en god juleaften!
Julehilsner fra Nexø og Rønne. Hej! Det er os der hedder Nicolaus. Eller Nikolaj. Det er fordi vi har så mange gaver i vores sække. Øjjj - det er hårdt - og tungt - at være en rigtig rar julenisse. Men nu bliver vi nødt til at smutte. Vi har masser af gode gaver til børnene i Nexø og Rønne - mest til de artige børn. Forresten er vi mange Nikolajer - julegavenisser, og alle de andre er allerede på vej, så alle børn på Bornholm kan få julegaver. (Du må ikke sige det til nogen, men vi har også nogle små gaver til de uvorne unger). Hej, hej. Signaturen står for Carl Røgind, 1871-1933. Se mere HER.
Så - nu er det juleaften. I Hasle serverer den rare præst risengrød til alle nisserne. Så skal vi nok passe godt på hendes kirke i det nye år. De to nisseklokkere ringer julen ind - og nu har både sneen og julefreden lagt sig over hele Bornholm. Glædelig jul og godt nytår!
De Underjordiskes Særtog. Postkort med den bornholmske jernbane, svineslagteriet og Frydenlunds Mølle i Rønne. Signaturen er: EK. Det er den bornholmske maler Ernst Køie, som brugte det mærke ”under tiden på småting”- som altså dette postkort. Se mere HER. Postkort i privateje.