Snogebæk - se Snogebæk Redningsvæsen HER
Vi er i Snogebæk, 1896. Med fiskernes redskabsboder. Man er ved at pille sild. Allerforrest ligger en "stenslæwa", en tvedelt træstamme, der er tilrettet så den kan bruges til at slæbe sten på. Trækkraft, en hest. Foto Bendt Kjøller. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
SNOGEBÆK 1889. Fotograf Johan Hansen. Ny havn i Snogebæk 1889 ved havneingeniør Hans Zahrtmann. BØA 196
Snogebæk Havn, foto Ch. L. Sundbøll, Rønne. Postkort fra fotografens eget forlag, o. 1920.
Colbergs Boghandel, luftfoto, Eskild Fut Jensen. Snogebæk. 1929.
Fiskere, vist i Snogebæk 1920'erne (?). BM 1475x3.
Snogebæk Redningsvæsen HER
Redningsbåden i Snogebæk. I 1852 oprettede man fem stationer på Bornholm, en i Snogebæk, med såvel redningsbåd som raketapparat, men kun raketapparater i Rønne, Allinge, Gudhjem og Svaneke. (Rønne fik redningsbåd kort tid efter). Redningsbåden i Snogebæk fra 1852 blev først udskiftet i 1907. Og det var så den båd der ses her og blev anvendt lige til stationen blev nedlagt i 1964. Nu forsøger man at få den bevaret og udstillet i Snogebæk. Ukendt fotograf. HV Jørgensens arkiv. Se meget mere om redningsvæsenet i Snogebæk HER.
Snogebæk Brugsforening - se HER
Postkort. Snogebæk Brugsforening o. 1907. BM 1572.
Snogebæk Brugsforening. 1949. KB. Se Brugsforeningen HER.
Røgerier og fiskeindustri i Snogebæk
Røgeriet i Snogebæk, marts 1994. Foto Jens Erik Larsen. Bornholms Tidendes arkiv, BM.
Snogebæk Svagbørnskoloni
Foto Valdemar Myhre. Læg mærke til broen i baggrunden, vi er i Snogebæk og Myhre har fundet nogle børn, som er i gang med et eller andet, som jeg ikke lige kan se hvad er, men fx kunne man fange glasål i sådanne sammendrevne totter af tang. Børnene på badebilledet er formentlig fra Snogebæk Svagbørns Koloni. Folkets hus i Snogebæk lå tidligere ligget på en grund lige efter "Strandbo" (mod Bro) og der husede bygningerne Magstratsbørn fra København om sommeren.
Fotopostkort. Snogebæk. Feriekolonibørn bader under opsyn. Fotograf Magdalene Hansen, Nexø. Eneret. Efter glasplade taget af faderen Johan Hansen, Nexø.
Svagbørnskolonien i Snogebæk. Foto Johan Hansen, 1890'erne. BM.
Snogebæk Svagbørnskoloni. Gammelt foto forestillende Snogebæk Svagbørnskoloni før Første Verdenskrig. Barakken blev senere flyttet op til Folkets Hus og indrettet til malerimagasin. Findes på Bornholms og Nexø Museer.
Huse i Snogebæk
Her boede måske en af redningsmændene fra Snogebæk? Jeg har fået dette billede sammen med billedet af redningsfolkene i Almindingen 1898. (Se HER). Begge billeder er i dårlig stand, især dette, man kan godt fornemme på denne skanning (der er hjulpet lidt), at billedet har hængt i sollys i en ramme - og at det har fået for meget fugt. Emulsionen er ødelagt og smuldrende. Men jeg synes billedet er meget smukt med en umiskendelig forårsstemning, motivet er rigtig fint, måske understreget
af de stablede sandstensgærder, som en gang kendetegnede Snogebæk. Men på en anden måde er det også et af de gode billeder, for der står bag på, hvem personerne er og hvor det er taget, nemlig i Snogebæk: "Huset er min mormor og morfars hus. Billedet er taget fra Græsvej 1907-1908. Til venstre min mormor Ane Hansen f. Pihl, lille Julie, moster Hansine f. 1883 og min mor Julie Hansen. Helen." Julie Hansen var født i 1889 og således blot 18-19 år på billedet. |
En slægtsforsker ville nu kunne redegøre for hele familien i flere slægtled, men vi nøjes med at tjekke en folketælling 1890. Af den fremgår det, at familien i Snogebæk bestod af Jens Peter Antonius Hansen, 35 år og fisker. Ane Kjerstine Hansen, 43 år, Andrias Peter Hansen, 8 år, Hansine Petre[a] Hansen, 5 år og Julie Karulie Hansen, 1 år. Børnene var alle født i Snogebæk. Mændene i huset er ikke med på billedet. Fotograferne har været så venlige at præge fotografiet med et blindstempel: ”Ipsen & Møller Neksø”. De to bornholmske fotografer, Hans Andreas Ipsen, 1880-1958, og Peder Adolf Nielsen Møller, 1875-1945, var i 1906-1908 (bekræftende oplysningen på billedet) i kompagniskab. De overtog (1906?) J.C. Glistrups forretning i Nexø. Siden fortsatte de hver for sig, Ipsen var i sine sidste mange år i Østermarie, hvorfra Bornholms Museum overtog hans store atelierkamera, det eneste der er bevaret efter en bornholmsk fotograf.
|
Fra Snogebæk. Foto Hans Frederik Andersen. Melvin Erik Pedersen: Man skal se motivet nede fra nr. 28, (Kruse' hus) for nylig revet ned og derefter nr. 30 (Prinsessens hus), Nils Plumsvej og nu nr. 32, vores gamle søndagsskole.
Fiskere - og livet i Snogebæk ca. 1950-1970
Bornholms Levertranfabrik og fiskere ved Salgsforeningen. Foto Bjarne Ilsted Bech.1950erne. Se mere om Levertranfabrikken HER.
Snogebæk. Foto Algot 1952. BM. Melvin Erik Pedersen: (2016) SE 15, ER SVANEN. Personerne fra højre ER Niels Bidstrup, Peter Larsen og Åge Poulsen
Snogebæk. Foto Algot 1952. BM. SE 24 "OTA" Andreas "Dris" Mortensen. Manden foran i skibet ligner Åge Jørgensen, "Balkamølleren", omkom senere ved forlis på Pladen. Manden midtskibs kunne godt være "Dris". De er på sildefiskeri. Der ligger garn og "lætte" på dækket. På bagkant af styrehuset sidder garnkurve til at sætte om skruen. Den "pæl", der ligger op ad maskinruffet, er rullebommen til at trække garnene over. De dyrker "sildevrag". D.v.s. de ligger langs garnene og driver natten over. Det ses på den tværgående bjælke i stævnen med to vejviserruller til "strengene", som holdt kontakt med garnene.
|
SE 24 OTA af Snogebæk var en af de ældre både i Snogebæk, der var åbent dæk fra for til agter, og skipper (Dris) stod agter i et mandehul i dækket, med ruftag og et mandehul ned til motoren foran sig. Styringen var et almindelig manuelt træhåndtag ud gennem skandækket til roret. Styrehus fik OTA først efter krigsårene 1945 - 46.
"Ota" blev bygget i 1925 og solgt til København 1965. Kutteren var på 10 Tons og havde 24 Hk. motor (1960) |
Kilder: Ivar Holm, Steen Jensen, Melvin Erik Pedersen og Kaj Vesth. Tak.
Snogebæk. Foto Algot 1952. BM.
Kaj Vesth fortæller (2016): Det er Sigurd Mundelings gadeorkester, der gæstede Bornholm hver sommer i 1950-erne. Personerne fra venstre (langs rælingen) Leif Poulsen, Ernst Poulsen, Verner Pedersen og Peter Larsen. Tror at det er Ernst Kruse, der står i styrehuset. Den krølhårede i midten kunne være John Povlsen, svoger til Ernst Poulsen. Det er selveste Mundeling der er savfører, harmonika-spilleren kender jeg ikke, det samme med ham i skyggen. |
Niels Kofoed Min fætter, Hans Jensen, Snogebæk, har studeret det muntre foto af fiskerbåden. Han bekræfter personernes navne. Ifølge fætter Hans er selskabet ude på en lille udflugtstur fra Nexø til Snogebæk eller omvendt. De har et par cykler med. Det er et rigtig fint billede.
Vi kan vist desværre ikke lytte til Sigurd Mundelings gadeorkester, men vi har jo en anden, bornholmsk sømandssang HER |
Snogebæk, th. nu Sørens Værtshus. 1952. Foto Algot, BM. Kaj Vesth har sat navne på de fleste af personerne:
Bagerste række fra venstre: Emil Pedersen, Hans Pedersen, Julius Poulsen, Edgar Poulsen, Niels Bidstrup, Kaj Pedersen og Ernst Kruse, måske ?
Midterste række fra venstre: Peter Håkonsson, (m. cykel) Harry Kruse, Kristian Pedersen, (far til Edvin,Kaj og Villy Pedesen), Aksel Pedersen, Villy Pedersen, Andreas Mortensen, Karl Peter Pedersen, Edvin Pedersen, Arne Vesth og Robert Busk Christensen.
Første række fra venstre: Erik Christensen, Aage Poulsen, Aage Jørgensen, Fini Pedersen og Jørgen Vinberg.
Bagerste række fra venstre: Emil Pedersen, Hans Pedersen, Julius Poulsen, Edgar Poulsen, Niels Bidstrup, Kaj Pedersen og Ernst Kruse, måske ?
Midterste række fra venstre: Peter Håkonsson, (m. cykel) Harry Kruse, Kristian Pedersen, (far til Edvin,Kaj og Villy Pedesen), Aksel Pedersen, Villy Pedersen, Andreas Mortensen, Karl Peter Pedersen, Edvin Pedersen, Arne Vesth og Robert Busk Christensen.
Første række fra venstre: Erik Christensen, Aage Poulsen, Aage Jørgensen, Fini Pedersen og Jørgen Vinberg.
Et dejligt billede af Snogebæk Havn. Måske fra 1960erne? Eller o. 1970. Fra venstre - Edvin Pedersen - Knud Mortensen - Ernst Fuchs og Eugen Olsen. Foto formentlig Ruben Jensen, Nexø.
"Rødderne i Snogebæk", Alex Petersen og Micki Madsen. Foto Tommy Kofoed. Januar 1993.
Snogebæk Ungdomsklub, oktober 1993. Foto Henning Sigvardsen. Bornholms Tidendes arkiv. BM.
Folkets Hus i Snogebæk september 1975. Fotograf?. Bornholms Tidendes arkiv, BM.
Folkets Hus i Snogebæk august 1979. Fotograf?. Bornholms Tidendes arkiv.
Folkets Hus i Snogebæk 1990. Fotograf Kim Thøgersen. Bornholms Tidendes arkiv. Svend Bech og i midten Peter Larsen. Damen til højre hedder Kirsten Kjøller.
Snogebæk Glashytte, 1986. I midten Pernille Bülow. Ukendt fotograf. Bornholms Tidendes arkiv. BM.
Mogens Jensen, Snogebæk Vandværk, februar 1994. Foto Jens Erik Larsen, Bornholms Tidendes arkiv, BM.
Sommerhuse og turister
Udstykning af sommerhusgrund (?). Matr. nr. 186 B - Poulsker, Tangvej 7a, Snogebæk.