Sandvig - de store gårde
Strandpromenaden 5, Sandvig, omkring 1908, hvor silderøgskorstenen (til venstre) blev bygget til Strandpromenaden 12, og inden man i 1909 ombyggede Carlsens Hotel på det skrå hjørne til Hotel Nordland. "Det søde Hjørne", som man kaldte det dengang. Læs mere i "Huse i Sandvig gennem 200 år", Jens Riis Jørgensen, 1989.
Strandpromenaden 5 i Sandvig omkring 1908. I starten af 1700-t. Sandvigs største gård, der da var ejet af kaptajn Jens Hansen. Her er det for- og bagside af samme gårdmiljø.
Bjarne Bidstrup skriver: Jesper Vang Hansen har i tingbøgerne for Hammershus' birketing afdækket en historie om en stranding, hvori kaptajn Jens Hansen og en af mine forfædre Hans Wiinberg i 1751 blev stævnet.
Jens Riis Jørgensen fortsætter: Jens Hansen var løjtnant ved trolovelsen i 1727, hvor han synes at have overtaget Strandpromenaden 5, som dengang var en avlsbrugergård. Han var en tid kæmner og døde i 1754, hvor konen og sønnen overtog stedet. Bjarne, jeg har tidligere skrevet, at din forfar, avlsbruger Hans Christian(sen) Wiinberg i Allinge byttede sig til Hammershusvej 8 i 1746 og var her til han druknede i 1761. Hans kone hed Magrethe Jacobsdatter. Det ser ud til, at hendes bror Mads Jacobsen kan have haft denne gård tidligere i 1700-t. Han var i øvrigt også kæmner en tid. Der kan være tale om, at Hans Wiinberg blot mageskiftede jord med Mads Pedersen, for svogeren Mads Jacobsen døde omkring 10. februar 1747, og søsterfamilien fra Allinge havde overtaget Sandviggården. Hun var også søster til Eskel Jacobsen på Kokkeløkke. Hvor boede så disse tre søskendes far? |
Den "nørdede" diskussion fortsætter således med Peter Reinhold Kyhls kommentar. Deres far Jacob Madsen boede på Kokkeløkke, som Eskel senere overtog.
Jens Riis Jørgensen: Jo, det vidste jeg forresten godt, når jeg kikkede under Allinge og ikke Sandvig. Spørgsmålet er, hvornår han så kom til Kokkeløkke, hvor han ses i starten af 1700-t. Jeg har blot haft en fornemmelse af, at han begyndte i Sandvig by, og det var også her sønnen Eskel slog sig ned som ældre. Kokkeløkke opfatter jeg som en slags udflyttergård. De sidste lidt over 200 år har familierne på Kokkeløkke og nabogården Egeløkke været knyttet til Allinge, mens de i 1700-t. var knyttet til Sandvig og Slotshusene. Det er interessant, at Kokkeløkke kan følges over 300 år tilbage i "Vangen". Ved brandforsikring 1736 blev Kokkeløkke ikke nævnt, men i skattelister m.v. er ejendommen med og på Hammers kort. Jesper Vang Hansens redegørelse ses bl.a. HER. |