Helligdomsklipperne, Rø
|
Se mere her, 367ture om natur, klipper og historien HER
|
Enhver fotograf med respekt for sig selv har fotograferet Helligdomsklipperne. Valdemar Myhre, Svaneke's fotografier er fornemme, se HER. Af samme kvalitet er Bendt Kjøller, Allinge's HER.
I hvert fald siden middelalderen, og sikkert før, har man på Bornholm fejret Sct. Hans på Helligdommen i Rø. Heldigvis kan Rawert fortælle, hvordan man stadig fejrede begivenheden i 1800-tallets første årtier.
Her har Rawert tegnet "Helligdommen, Rö Sogn, Bornholm. d. 14. Aug. 1821. No. 65". (Tilhører Det Kongelige Bibliotek.) Da Rawert besøgte Bornholm i 1815 kom han forbi Helligdommen. Han fortæller bl.a., at for at komme til havet, måtte han passere en dyb dal, der indesl...uttedes af to mere end 50 fod høje granitklipper. Nedgangen til havet var vanskelig, over stejle, sammenstyrtede bjergmasser. "Tæt ved Havet udspringer en Kilde af Klippen. |
De oprørte Bølger, forenet med Høivandet, bedækkede nu Kilden, saa vi hindredes, efter en mødig Gang, fra at lædske os ved dennes, over hele Landet, berømte Kilde. Ikke langt fra Kilden er paa en Pæl fastgjort en Bøsse, hvori milde Gaver samles til Sognets Fattige ... Neppe vandrer nogen denne Blok forbi, uden at ihukomme Øiemedet, hvorfor den her sattes. Fordum har her staaet et Kapel, nu ses ikke Levninger deraf. Ovenfor Dalen, ikke langt fra Stranden, staar midt paa en lille, af Skov omringet Eng, en gammel majestætisk Eeg. Under denne samle sig Omegnens Bønder, for at helligholde den i hele Norden, og selv i Syden, bekjendte St. Hans Aften. Under muntre Lege og glade simple Dandse tilbringer Ungdommen selv Natten paa denne Eng, og de Gamle deeltage ikke sjeldent i deres Børns Moro."
|
Helligdomsklipperne, Rø, fotograf Eskild Fut Jensen, 1929. Ca. 500 meter langt klippeparti. 7-8 km nord for Gudhjem. Klipperne er ca. 20 til 30 meter høje. Lidt nedenfor midten her ser man "Lyseklippen", tidligere har der været flere "lys", man mener et andet knækkede af i begyndelsen af 1800-årene. Det sidste markante klippefremspræng mod nord er Libertsklippen, eller Liebertsklippen, opkaldt efter maleren E.G. Liebert som gerne boede på Helligdomsgården, når han malede. Mågetårnet, Måneskinsklippen, Kærlighedsbænken og Capriklippen, "turistnavne".
Selve Helligdomsklippen er den høje, stejle klippe nedenfor Helligdomsgården (nu Kunstmuseet). Navnet har den fået pga. en helbredende kilde, der skulle have haft sit udløb her (?). Der er en jættegryde nedenfor klippen, ca. 60 cm dyb som kan være "kilden". Der var i middelalderen opført et lille "Trefoldighedskapel" tæt ved skrænten på Helligdomsgårdens jorder. Efterhånden mistede befolkningen troen på vandets helbredende kraft og så blev der drukket mere brændevin end kildevand. |
Fra nord kan man opleve:
Libertsklippen (eller Liebertsklippen). Capriklippen. Ovenfor Libertsklippen lå en gang en lille pavillon, som hed "Capri". Turister blev i chalup sejlet ind til foden af klippen, for at gå tur og drikke the i pavillonen - før 1914. Mågetårnet Kærlighedsbænken Sorte Gryde eller Hans Grønbecks Ovn (fandt den o. 1860). Helligdomsklippen med Helligkilde Måneskinsklipperne Lyseklippen Gåserenden som er ca. 25 meter dyb ganske smal klippespalte. Længst inde har den hvide drypsten afsat sig som en figur, der ligner en ophængt gås, hvoraf navnet. Men i følge sagnet skal der fra gåserenden strække sig en gang tværs under Bornholm til den våde ovn ved Hammershus. (Hauberg). Våde Ovn |
Den gamle Helligdomsgård, 4. vornedegård i Rø. Gårdens stuelænge 1896, foto Peter Hauberg. Se mere om Hotel Helligdommen HER.
|
Georg Emil Libert, Helligdomsklipperne med Libertklippen. 1872.Solgt på Brunn Rasmussens auktioner 2016.
|
Libertsklippen - Helligdomsklipperne
Libertsklippen med Mågetårnet til venstre. Bendt Kjøller.
Libertsklippen. Foto Bendt Kjøller.
Postkort sendt 1909. "S/S Hertha bringer Gæster til Hotel Helligdommen, Rø, Bornholm." Foto formentlig H.P. Jacobsen, Ad. Møllers postkort, Nexø. Hertha blev bygget i Göteborg i 1877 til Sønderborg Damskibsselskab.
Den Sorte Gryde eller Hans Grønbechs Ovn
Sorte Gryde, Rø, Helligdomsklipperne. Foto Bendt Kjøller.
Sorte gryde eller Hans Grønbechs Ovn. Rø. Helligdomsklipperne. Postkort sendt 1915. Fra Svend Kollings Boghandel. Stormfloden den 13. november 1872 spærrede indgangen med et løsrevet klippestykke, fortæøller Peter hauberg i sin turistvejleder fra 1894. Hans skriver også, at den var gjort tilgængelilg igen og at den går ca. 169 fod ind under land.
Helligdomsklippen med den hellige kilde
Rø Kilde, foto G. Støckel - kildefest. O. 1870. Om kildefesten i Rø kan man læse i Bornholmske Samlinger 1955 af August F. Schmidt:
"Fra ældgammel Tid har man også valfartet St. Hans Aften til Helligdomskilden eller RØ Kilde (RØ Sogn) nedenfor Strandskrænten i de lave Klipper ved Havkanten. Her var i den katolske Tid rejst et Alter under åben Himmel tæt ved Kilden. I 1638 nævnes, at til dette Alter var blevet ofret Menneskehår, Kors, Klude o. s. v. Her har altså været et katolsk Helligsted i det fri. Helt til op imod Nutiden samledes Folk til Kildefest ved RØ Kilde. Syge Mennesker kom her for at finde Lægedom i det helsebringende Vand. Omkring 1850 og senere var her blevet et Forlystelsessted med Dans og Morskab. Folk fra Gudhjem og Tejn spadserede St. Hans Aften til RØ, hvor der ved Kilden var Dans og Morskab. Her opstod der ofte små Skærmydsler imellem Beboerne i RØ og Gæsterne fra Tejn og Gudhjem, der var allierede. Det hele indskrænkede sig dog kun til lidt Mundhuggeri, uden Politiets Indblanding".
"Fra ældgammel Tid har man også valfartet St. Hans Aften til Helligdomskilden eller RØ Kilde (RØ Sogn) nedenfor Strandskrænten i de lave Klipper ved Havkanten. Her var i den katolske Tid rejst et Alter under åben Himmel tæt ved Kilden. I 1638 nævnes, at til dette Alter var blevet ofret Menneskehår, Kors, Klude o. s. v. Her har altså været et katolsk Helligsted i det fri. Helt til op imod Nutiden samledes Folk til Kildefest ved RØ Kilde. Syge Mennesker kom her for at finde Lægedom i det helsebringende Vand. Omkring 1850 og senere var her blevet et Forlystelsessted med Dans og Morskab. Folk fra Gudhjem og Tejn spadserede St. Hans Aften til RØ, hvor der ved Kilden var Dans og Morskab. Her opstod der ofte små Skærmydsler imellem Beboerne i RØ og Gæsterne fra Tejn og Gudhjem, der var allierede. Det hele indskrænkede sig dog kun til lidt Mundhuggeri, uden Politiets Indblanding".
Helligdomsklipperne er et af Bornholms sikre turistmål. En unik klippekyst der også var flittigt besøgt i ældre tid, især Sct. Hans Aften, hvor folk efter overleveringerne valfartede til Helligdomskilden eller Røkilde, som dog blot er en naturlig hulning i klippen, en ”jættegryde” (dog uden fersk vand), som ligger lige i vandkanten nedenfor et lodret klippeparti. Ovenfor kilden har der været et kapel, ”Trefoldighedskapellet”, som der desværre endnu ikke er fundet rester af. Sct. Hans Aften blev der ofret ved den hellige kilde i kløften og kapellet nød godt af indtægterne.
|
Der er malet, tegnet og fotograferet uendelig mange billeder af de spektakulære klippepartier ved Helligdommen i Rø. Udgivet stereoskopbilleder, postkort, dias osv. Og her er endnu et fotografi, som iflg. signaturen på bagsiden er taget af ”Polyfoto”, formentlig i 1930erne. Firmaet Polyfoto blev oprettet i 1933 i Rønne af Arne Grønvang Nielsen, som fik kontakt til den nystartede Polyfotokæde, hvor det specielle var, at man med et leaset kamera på en enkelt glasplade eller planfilm kunne fremstille op til 48 individuelle optagelser. Grønvang udvidede virksomheden med filialer i Aakirkeby og Nexø. Forretningens førstemand, H.P. Nielsen, overtog fotoatelieret i Rønne i 1949 og fortsatte frem til 1998. Forretningens glasplader og andre negativer findes på Bornholms Ø-arkiv.
|
Selve "Helligdomsklippen". Postkort. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Helligdomsklipperne, o. 1905.
|
Helligdomsklipperne. Postkort, tilhører Knud Larsen. Tilsvarende postkort sendt 1912. Colbergs Boghandel, Rønne.
|
Måneskinsklipperne
Måneskinsklippen. Foto Bendt Kjøller. Måneskinsklippen har fotografen skrevet på begge billeder. Det er Mågetårnet man ser til venstre.
Lyseklippen - Helligdomsklipperne
Lyseklippen, Rø. Bag på billedet står Andreas Marcher, Baadstad. Bornholms Ø-arkiv. Billedet har en særlig kvalitet - måden det er fotograferet med de mange mennesker stillet op på klippen. Det leder tanken hen på dygtigt amatørfotografi. Sigfred Borch kunne være et bud, se mere HER. Sikkert er det ikke. BØA 2014-08.
Lyseklippen ved Helligdomsklipperne i Rø i stille vejr. Originalfoto med kraftig retouchering af klipperne ligesom den lille båd er tegnet ind på billedet. Fotografiet er ligesom Lyseklippen i frisk vind gjort klar til postkortreproduktion af boghandler Svend Kolling, Rønne. Fotograf ligeledes ukendt, men vi gætter også her på Alfred Kjøller, Allinge. ES.
Lyseklippen ved Helligdomsklipperne i Rø. Originalfoto med kraftig retouchering af både himmel, hav og klipper. Billedet er gjort klar til postkortreproduktion af boghandler Svend Kolling, Rønne. Fotograf ukendt, men formentlig Alfred Kjøller, Allinge, som var en dygtig naturfotograf.
|
n foto-turistsouvenir nipsting – Hilsen fra Bornholm og Helligdomsklipperne i Rø.
Fotografen – kunstneren – har sat sit fine billede op på staffeliet. En mere finurlig ”Hilsen fra Bornholm” kan man næsten ikke tænke sig. Det er ikke særligt stort staffeliet, kun 15,5,cm i højden. Billedet 7 x 9,5 cm. Tidlig trykteknik, fotograf? Måske H.P. Jacobsen eller Alfred Kjøller, Allinge. Og måske forhandlet af en af boghandlerne? Det er håndkoloreret, retoucheret, horisonten har fået en ny dimension og klipperne glimter af guld og ædle stene. Tidsmæssigt er vi vel i 1900-1910erne? Før Første verdenskrig vendte op og ned på turiststrømmen til Bornholm. |
Våde Ovn - Helligdomsklipperne
Den våde ovn. Postkort fra Rønne Jernbanekiosk. (Samme motiv fra flere andre postkortproducenter.) Ikke sendt.
Hauberg skriver: "en over Søen smukt hvælvet Klippegrotte, som dog i Størrelse og Dybde langtfra kan maale sig med den vaade Ovn ved Hammershus."
Hauberg skriver: "en over Søen smukt hvælvet Klippegrotte, som dog i Størrelse og Dybde langtfra kan maale sig med den vaade Ovn ved Hammershus."
Foto Kolling, boghandler i Rønne. Den vaade Ovn, Rø, Henrik Hartvig Poulsen.