En samling fotos fra familie - egnen omkring Skjern med bornholmske aner
.I en genbrugsbutik i Skjern - Lumi - fandt en lokal fotointeresseret en lille samling ældre, bornholmske portrætter. At det var sådan undrede ham ikke, for Luthersk Mission, "Bornholmerne", fandt fodfæste begge steder - på samme tid, omkring 1869. Man kan også se i folketællingerne, at flere familier fra Bornholm slog sig ned i Skjern og på egnen der omkring.
Her er fotografier - som blev fundet samlet - fra to perioder, 1860-1870'erne vækkelsestiden? - og igen fra ca. 1900-1920.
De to kollager, der ses herunder, kun i visitkortformat, er blevet fremstillet hos G. Støckel o. 1870 - og i sig selv er #fotohistorie.
MEN - jeg mangler selvfølgelig at få identificeret de fleste af billederne, så vi kan få sat dem ind i en historisk sammenhæng. Enkelte af de nyere billeder er blevet identificeret, fordi fotografens protokoller er bevaret, se med på siden her, hvor hele samlingen nu er samlet:
(Se meget mere nederst på siden).
Her er fotografier - som blev fundet samlet - fra to perioder, 1860-1870'erne vækkelsestiden? - og igen fra ca. 1900-1920.
De to kollager, der ses herunder, kun i visitkortformat, er blevet fremstillet hos G. Støckel o. 1870 - og i sig selv er #fotohistorie.
MEN - jeg mangler selvfølgelig at få identificeret de fleste af billederne, så vi kan få sat dem ind i en historisk sammenhæng. Enkelte af de nyere billeder er blevet identificeret, fordi fotografens protokoller er bevaret, se med på siden her, hvor hele samlingen nu er samlet:
(Se meget mere nederst på siden).
Mor, far og datter (?), fotograferet hos Gottlieb Støckel på Kirkepladsen i Rønne, o. 1865. Blandt de ældste billeder fra fotografens hånd. Fra fotosamling fra Skjern, som i Luthersk Missionsforening havde et stærkt fællesskab fra 1869. ES.
En ganske ung mand, en konfirmand? O. 1865. Intet stempel på bagsiden, men sikkert Th. Spelling (portieren). Skjern. ES.
|
Ung kvinde, lærer - med bøger? Foto Th. Spelling, Rønne. Skjern, ES.
|
Ung familie, foto G. Støckel, nr. 1744. Skjern, ES.
|
Et bryllupsbillede? Foto G. Støckel nr. 6371. Skjern, ES.
|
Yngre kvinde, foto G. Støckel, nr. 7569. Skjern, ES.
|
Ung kvinde. Foto G. Støckel, nr. 4631.
|
En senere generation
Bryllypsbillede. Foto Theodor Yhr, Rønne & Aakirkeby. Nr. 3862. Blank bagside.
|
Lille barn, Foto Th. Yhr, nr. 11312.
|
PS. jeg kan ikke fjerne prisetiketterne uden at beskadige billederne. SÆT ALDRIG SÅDAN NOGEN PÅ GAMLE BILLEDER!!! På de ældre billeder herover har jeg fjernet dem i en fotoredigering. Det er vanskeligere her, hvor de ligger ind over en tekst.
Yngre kvinde. Foto Th. Yhr, nr. 7431. Protokol ikke bevaret. Skjern, ES.
|
Jens Olsen. Det kan næsten kun være faren til Povl og Lilly Olsen, født 30/12 1880 (jvnf. herunder), altså 39 år, da billedet blev taget. Foto Th. Yhr, nr. 24190. Iflg. protokol november 1919, Jens Olsen, ejer af Baasegaard i Nylars. brystbillede. Skjern, ES.
|
Herreportræt, foto Augusta Schou, Rønne, blank bagside, nr. 37683. Det er et af Agusta Schous seneste billeder, hun var i gang til 1916.
|
Yngre herre. Foto Th. Yhr, nr. 18949. Protokol ikke bevaret. Skjern, ES.
|
Stammer disse billeder fra denne familie? Lilly Elisa Olsen fra Baasegård i Nylars.
Baasegaard, Nylars, foto Sylvest Jensen 1946, KB
ELM (Evangelisk Luthersk Missionsforening) har modtaget en arv på godt 1,8 mio kr efter Lilly Christensen, Sædding.
Der er tale om det største enkeltstående arvebeløb i de senere år, og det er naturligvis med stor taknemmelighed, at landsstyrelsen har modtaget denne information. Styrelsen har i tråd med tidligere praksis besluttet, at arven skal placeres i reserve-puljer, som er afsat til særlige projekter. To gange 750.000 kr er afsat til henholdsvis "Specielle formål", som omfatter den nyoprettede stilling på Bornholm, og "YM", hvilket styrker muligheden for fortsat at udsende missionærer. Baggrund: Lilly Bjerregaard Christensen (1926-2018) Det er formentlig de færreste i ELM, som kender Lilly Christensen, som har valgt at betænke ELM med et stort beløb. Leif Bach Kofoed, Sædding fortæller her hendes historie: D 23. februar 1926 kom en lille pige til verden på Baasegaard i Nylars. Forældrene hed Jens Christian og Jenny Olsen. I forvejen havde de en dreng, Poul, som var 3-4 år gammel. To andre drenge havde de haft, men de var døde som små. Den lille pige fik navnet Lilly Elisa Olsen. Hendes bedstemor hed Hansine Dorthea Kofoed. Hun var søster til Michael Kofoed, som købte Pæregård i Østerlars, hvor han oprettede og drev en højskole, som efter få år blev flyttet i Østermarie. Michael Kofoed var med i Tranbergvækkelsen og blev en af de ledende skikkelser i Luthersk Mission, der blev stiftet i 1868. Han sad i bestyrelsen for LM i 1892, da foreningen blev delt, og den nye forening, Evangelisk Luthersk Missionsforening, blev dannet. Michael Kofoed og hans kone, Martha, valgte at gå med i den nye forening. Han rejste som prædikant i hele landet, ligesom han blev redaktør af foreningens blad ”Mørke og Lys”. Han døde i 1926. Han blev far til blandt andre min farfar, Jens Kofoed, og Johannes Kofoed, hvis søn, Arne, døde i sommeren 2018 i en alder af 100 år. Hansine Dorthea blev gift med Jens Julius Olsen og overtog sammen med ham Baasegaard. Pouls og Lillys forældre boede på Baasegaard, så længe de levede, mens Poul efterhånden overtog ansvaret for gårdens drift. Lilly havde bl.a. arbejde på Missionshotellet i Rønne, mens hun boede hjemme på gården og hjalp til med husholdningen. Familien var tilknyttet ELM på Bornholm, og de sås ofte til møderne i Aakirkeby. |
I 1970 flyttede Lilly til Rækker Mølle og blev gift med Søren Bjerregaard Christensen. Poul drev derefter Baasegaard alene sammen med moderen, som døde i 1984. Herefter var Poul alene på gården, indtil sin død i 2014. Lilly og Poul talte sammen i telefon næsten hver dag og var på den måde til stor nytte og støtte for hinanden.
I Pouls sidste leveår havde han stod glæde af at komme til LM-forsamlingen i Lobbæk, hvor der var nogle hjertevarme mennesker, som gerne ville hente og bringe ham i forbindelse med arrangementerne. Lilly fortalte ofte om, hvor glad og taknemmelig Poul var for den venlighed og varme han blev mødt med af LM-erne i Lobbæk. Efter Pouls død arvede Lilly Baasegaard efter ham. Hun solgte den imidlertid til en nabo, som nu driver jorden, mens bygningerne desværre langsomt forfalder. Lillys mand, Søren, døde i 1984, hvorefter Lilly fortsatte med at bo på i Gammelgård, som de havde sammen. Søren og Lilly var tilknyttet Indre Mission i Sædding og kom trofast i Sædding kirke. For nogle få år siden solgte Lilly det meste af jordtilliggendet, og gav stort set hele beløbet til blandt andre Indre Mission og Åbne Døre. I Lillys sidste år var hun gammel og træt. Men hun ville gerne blive boende i sit hjem, og sådan blev det takket være gode venner og hjemmehjælp. I. august 2018 lukkede hun sine øjne. Efter Pouls død tog Lilly kontakt til en advokat og fik skrevet et testamente, og da det blev åbnet, viste det sig, at hele hendes formue skulle fordeles mellem ELM, LM og Kræftens Bekæmpelse bortset fra nogle få tusind kroner, som skulle fordeles mellem Sørens søskendebørn. Både Poul og Lilly var barnløse, så med dem er den del af slægten uddød. Men de efterlod sig en betydelig formue, som nu kommer til at medvirke til evangeliets udbredelse og til menneskers bedste. |