Gaderne i Hasle
Luftfoto, Hasle. Aero Express, Kbh. 1936. BM.
Storegade
Storegade i Hasle, evt. set fra telefonmast? 1929.
Købmand Grønbechs Gård i Hasle, 1920'erne (?). Foto Charles Svendsen, Hasle. Fra Bornholms Museum.
Storegade. Bechegården
I Storegade ligger Sparkøbmanden her, hvor der tidligere boede en blikkenslager. Først Ole ??, så Johs. Jensen, dernæst hans søn Ole. I dag er det udelukkende beboelse.
Dette fotografi er skænket af Jens Thorup Jensen, Hasle, som bag på skriver: "billedet her er taget under den russiske besættelse af Bornholm. På 1. salen af Hotel Hasle havde en kvindelig russisk officer sit kvarter. Her fødte hun under sit ophold en søn. Foto Sv. Aage Svendsen. Jens Thorup Jensen (kælenavn JJ) var i mange år meddeler til Bornholmeren.
Brobækkegård i Hasle, (hvor Hasle Bank lå engang!). Bornholms Museum, Bondegårdsarkivet.
Postkort. Colbergs Boghandels Forlag, Rønne. Storegade, Hasle. Bøa postkortarkiv.
Fotopostkort, Storegade 80 i Hasle. BØA 1279-26. Sendt 1914.
Havnegade i Hasle
Fotopostkort. Bag på står Wiggo A. Marker. Det er pension "Søhøj", Havnegade 4, Hasle, der sprøjtes på. Det er da en brandøvelse, der påkalder sig interesse! I dag er huset indrettet til ejerlejligheder.
KIRKEGADE
Vilh. Herolds fødehjem i Hasle. Kirkegade, nedrevet 1908. Foto Chr. A. Møller (?). Bornholms Museum.
Hasle 1905. kammersanger Herolds barndomshjem (står der på kortet). RODS. Kirkegade, nedrevet 1908. Det er faderens tidligere bageri under markiserne. Foto Chr. A. Møller (?).
Kirkegade. Alfred Kjøller. Bag på står: Hasle 1955. Kirkegade set mod Nord fra hj. af Julegade. På højre side ses J.A. Kofoeds ejendom, den nye skole, Legatgården. Midt for Biograf og Forsamlingshus (Ligger på venstre side af gaden). (Alfred G. Hassings Forlag). Brøndsted, Johannes (red.) - Titel: Danmark før og nu (tre bd.) Forlag: Alfred G. Hassings Forlag - Udgivet år: 1955-57. Fornemt håndsigneret "Kjøller. fot."
Kirkegade, Hasle. Fotografisk postkort. Jens Riis Jørgensen: Jeg kunne ikke dy mig for lige at kikke lidt mere på dette fine sen-empire-hus. Et tidligere bindingsværkshus på 7 fag, som Christine Hartz havde her med sin købmands"Boutik" indrettet i, brændte aldeles ned den 4. februar 1854. Tomten blev solgt til skomager Hans Jørgen Pedersen, og i oktober 1854 stod et på det tidspunkt for Hasle ganske moderne hus færdig opført i 6 fag grundmur med kælder under omtrent 2 fag. Vejen hed dengang Krummevej. Gl. matr. nr. 38 og 89. Nyt matr. nr. 118. 2 mindre bygninger i gården blev bygget i 1860.
|
Der var oprindelig tale om ét hus, som blev opdelt i 1887-89, hvor slagter Ludvig A. Kofoed indrettede slagteri og i 1893 byggede sin butik med forretningsvindue og dørparti. Slagtermester Oluf Johs Jensen overtog det i 1902 og boede her ved fkt. 1921, så det må være ham, der ses på den ene billede. I 1923 blev de to ejendomme igen lagt sammen.
Erling Juul-Pedersen. Ludvig Andreas Kofod er morbror til H V Jørgensens svigermor Olga Sjølander. Fotograf Victor Lund. Fotograf i Allinge 1900-1910, i Rønne 1910-1912. BØA 2014-27. |
Kirkegade i Hasle - med slagtermesteren foran døren til butikken.
VESTERGADE
Vestergade. Mælk til den svenske baronesse på Herolds Hotel i Hasle. Herolds Hotel i Vestergade i Hasle - mælkemanden er vel fra Svalhøj Mejeri lige syd for Hasle, som var i drift fra 1889 til 1959. Og baronessen? Ja, en tidligere ejer af billedet har skrevet på det, er ”foræret mig af en Svensk Baronesse 1909”. Og mon ikke også svenske baronesser var (er) turister på Bornholm, måske endda på Hotel Herold.
Så er der blot hvem der kan have fotograferet? Charles Svendsen var om nogen Hasles fotograf, men han kom først til Hasle i 1912. Før ham var Soltau Sivertsen en meget virksom fotograf i byen, helt fra 1891 til 1920. Han boede også i Vestergade, så det er ikke urimeligt at give ham æren for dette billede. Dertil synes han at have været slem til ikke at sætte sit navn på sine fotografier, ligesom overfladen på hans billeder ofte fremstår ridsede, altså billederne er fremkaldt på en måde så de er ganske sarte i emulsionen. |
Sofus Soltau Sivertsen, 1859-1941, var apoteker, exam. pharm., uddannet i 1877 og arbejdede også som apoteksmedhjælper på Rønne Apotek indtil 1920, hvor familien flyttede til Næstved. Han var samtidig fotograf og filmforeviser i Hasle. (Det var i filmens barndom). Men ikke nok med det, Soltau Sivertsen ejede Bornholms første bil og reklamerede i 1908 med busture rundt på øen.
En søn har skrevet en læseværdig og dejlig beretning om ”den myreflittige, stræbsomme og viljestærke far, som kastede sig ud i flere eksperimenterende forsøg i bilens og fotografiets barndom”. (Jul på Bornholm 1959). Aktiviteter som vist ikke altid indebar, at familien havde tilstrækkelig med mad på bordet. Fotografen kan også være Charles Svendsen. |
Iskiosk i Hasle. Tilhører Susanne Jensen. Ukendt fotograf.
Østergade i Hasle
Et hus det er Østergade 1c Hasle, der blev opført som aftægtsbolig for Niels Holm, St. Grønningen, 1915. Henrik Hartvig Poulsen.