Uld og hør
Fåreklipning. Foto Valdemar Myhre, Svaneke. Stereobillede. Uld tuil spinding, strikning og vævning.
En kvinde står ved en brøddegrav og er ved at tørre den nyhøstede hør. Det skal efterfølgende bearbejdes, hegles, skættes og spindes. Foto o. 1910. Ukendt fotograf.
Vævning
Væverske i Stettestræde i Rønne. Foto ukendt evt. Soltau Sivertsen, Hasle. Ukendt giver.
Der er knyttet en fantastisk historie til denne kvinde - og dette sted - et lille hus i Stettestræde. Ejet af Niels-Holger Larsen fra 1978-1983. Historien Brave vævekoner og en enkelt (syndig) vævemand, i: Jul på Bornholm 1992. Se den korte version af hendes historie HER. Billedet til venstre:
Vævekonen Kirstine Marie Andersen bosatte sig sammen med sin mand på Stensvang i Højlyngen i 1860'erne. Billedet er fotografret af Bendt Kjøller omkring 1900. BM. |
En vævekone fra Sydbornholm. I følge Melvin Pedersen, Snogebæk, er det en søster til svensk indvandrer Nils Persson, Ingar Persson, f. 1845 i Ullstorp i Skåne. Hun sidder ved væven i sin ejendom Nils Plumsvej 9 i Snogebæk. Foto Bendt Kjøller, Allinge (han stammede fra Bodilsker).
Spinding og strikning
Dette er Magda Petersen (som kvinden nedenfor) der spinder hør i sin stue. Det er vel et opstillet folkelivsbillede, som Magdalene Hansen var god til, og det kunne være i Markergården i Nexø.
Martha Petersen spinder hør. Foto i atelieret i Nexø. Magdalene Hansen, Nexø.
|
Et billede, som stammer fra boghandler Colbergs arkiv på Bornholms Museum. Det er en bedstemor, der lærer sit lille barnebarn at strikke - en situation, halvdelen af Danmarks befolkning kan forholde sig til. Hun må forsøge sig lidt på bedstemoderens strømpe, for at hun i den alder skulle have gang i en så stor strømpe lyder af meget.
|
Et karakteristisk "Myhre-folkelivsbillede", to kvinde, der hygger sig med en sød lille hund - katten i baggrunden - og strømpestrikning, hun har gang i sin "spiddehozza" og det kunne se ud, som om hun nærmer sig tåen. Jeg fik i sin tid - medens tid var - indsamlet flere af disse, lange, hjemmestrikkede strømper i to farver, hvid uld øverst, brun naturlig uld nederst (skulle det være finere, var det mørkeblåt uldgarn.) Vi kender motivet i forvejen, uden knækket hjørne. Det er helt tydeligt teaterinstruktøren, der har været på spil, og tak for det, sikke skildringer vi får af 1800tallets Bornholm. Vi har kun kunnet blive enige om, at Myhre må have taget billedet i et af fiskerlejerne. Nyfunden glasplade.
Symaskiner
Bornholmsk interiør, et fantastisk miljø, datteren har fået sig en symaskine, mor strikker, far ryger pibe. Fotopostkort. Bornholms Museum.
10x14,8 Johan Hansen/Magdalene Hansen. Lars Kofoska, Nexø. BM. 9,8 x 14.8 cm. Det er indbegrebet af bornholmsk boligindretning o. 1900, især i årtierne før. En folke- eller lillestue, med "sengehul" til højre og en brændeovn, sikkert fra Strands Jernstøberi i Nexø. Hjørneskabet med buet front havde man i mange hjem. Brystningspanelerne, tofyldingsdørene med messingdørhåndtag, de hvidskurede gulve. Kvinden sidder med sin gamle symaskine, har måske haft maskinsyning som erhverv. Fotografierne af familien er vendt, så de kommer med på billedet, de to små fotografier under billedet på væggen er af lidt ældre dato. Dugen er forresten en håndvævet drejlsdug. Hvid og rød eller blå? BM.
Symaskinefabrikant Clemensen, Vimmelskaftet 2, Rønne.
|
Lille Munkegård. Bryggers med det gamle brændekomfur - og symaskine. Foto Niels-Holger Larsen, 1978.
|
Industriudstilling 1923. Opvisning i traditionelle kvindedragter og kvindehusflid
Fra Industriudstillingen i Rønne 1923. Opstilling med bornholmske møbler og inventar. Kvinderne er klædt i bornholmske dragter og hovedtøjer. Den ene kvinde væver på en båndvæv, kvinden i midten spinder hør og kvinden til højre uld. Kvinden i midten bærer hovedtøjet kaldet en "nølle". De udstillede genstande kan stadig identificeres i Bornholms Museums samlinger. Fotopostkort, Bornholms Ø-arkiv.