Cementmølle i Pedersker, "Fortuna" eller "Borraværket", 1846 - ca. 1915.
Adresse. Pedersker
|
Til hovedsiden om møller i Pedersker HER.
|
Det indvendige, en kollergang, af cementmøllen ved Borregård eller Borggaard ca. 1912. Manden er Peter Thorsen. Foto E. Kofoed. JpB 1951 s. 24. (A. Jensen var landbrugskonsulent og meget historisk interesseret. Især med stor viden om hesteopdræt.)
Cementmøllen nævnes blot med navn i Trap 1858 og var i drift til o. 1915, hvor billedet ovenfor er vist. Se mere i artiklen nederst på siden. Her mener den ukendte skribent, at selve møllen blev revet ned i 1915. På udsnittet af Mansas kort til venstre fra o. 1850 ses den da nyanlagte Cementfabrik vist lige under 7. selvejergård, Borregård. De to møller i nærheden i Pedersker og i Poulsker, er begge stubmøller.
|
Jul på Bornholm 1951. "Minder om Rispebjerg i 1890'erne" af landbrugskonsulent A. Jensen. Tekst til tegningen: Egnen ved Borggård i 1890'erne. Efter tegning af forfatteren efter hukommelsen. I midten Borggård, til venstre derfor vandmøllen, skydevolden, stubmøllen. Til højre hulvejen, Ringborgen, cementmøllen med bygninger, set nordfra.
A. Jensen fortæller i artiklen i Jul på Bornholm 1951 (Om Rispebjerg i 1890'erne), at "I åen neden for Ringborgens skrænter forefandtes kalksten mellem skiferlagene, og da der var store mængder, blev der vest for Borggård på en høj bygget kalkovne og en vindmølle, hvor der produceredes cement og gødningskalk. Stenen blev taget op ved åen og kørt op til møllen. I ovne, der lignede en brønd, blev stenen lagt lagvis med kul og brændt i løbet af tre dage, og derefter malet til pulver mellem to roterende stenvalser.
|
Cementen blev solgt til København, hvor den særlig blev anvendt til pudsearbejde. Den var brunlig, og et puds på gulv eller bænk har nogen lighed med de gamle stenborde, der i forrige tider fandtes på gårdene.
I bødkeriet ved møllen arbejdede indtil fire mand med at lave fustager til cementen. For godt 40 år siden slap de tilgængelige råmaterialer op. Der findes nok mere under bjergskråningerne, men det var for bekosteligt at få dette frem, så virksomheden gik i stå, og møllen er helt forsvundet." |
Peter Thorsens artikel i Fra vor Hjemstavn 1931. Om udnyttelsen af cementkalken. I de senere år fremstillede fabrikken gødningskalk fra ca. 1900 til møllen lukkede i ca. 1915. (Fra Pedersker Lokalarkiv). (Obs. der mangler desværre et par linjer øverst til højre).