Husmandssteder, avlsbrugerejendomme og mindre huse i Klemensker - på landet
Fotografen er ukendt, Men i følge Nationalmuseet er det "Fædres Minde", oprindelig Stormbakken i Klemensker. Mon ikke der er nogen der kan uddybe det?
Samling Nat. Mus. (se registreringskort i kommentarerne). Svend Aage Møller: ”Fædresminde” er typisk for et væld af navne på landejendomme og almindelige huse, som i hovedsagen blev til efter år 1900 eller kort før. I Bornholms Stednavne er der 6 af dem. (I Ernst G. Olsens ”Sladrebog” er der 7 i lige så mange sogne). Der er imidlertid kun én ”Stormbakke” (bornholmsk: stormbakkanj). Den angives i 1935 at være en vejbakke N.Ø. for St. Knudegård i Klemensker. Men navnet har sikkert været brugt meget længere tilbage. Der kan således ikke være ret meget tvivl om, at ejendommen på billedet er Fædresminde i det nordligste Klemensker. Vejbakken strækker sig en god halv kilometer op ad en jævn skråning, hvor ejendommen nærmest ligger på kanten og klos op ad vejen, så det er et stormomsust sted ved sydlige vindretninger. Sammenhængen er således ligetil. |
Det er et ret højtliggende sted; godt 120 m over havet. Til sammenligning ligger Ruts Kirke 130 m over havet. Lige øst for ejendommen havde besættelsesmagten under krigen derfor bygget en del elektronisk udstyr, som var synligt længe efter.
Ejendommen blev år 1900 overtaget af Jens Hansen Jensen. Han var omkring 40 år og ugift. Han overtog den efter sine forældre, og han havde den til 1919. Den havde 11 ha jord, så det passer med de to heste. Husstanden bestod i 1901 af ham selv, to ugifte søstre på knap 50 år samt hans forældre på aftægt. I 1906 ser det ud til, at forældrene var døde, men endnu en lidt yngre søster var kommet til - samt en dreng på 6 år. I 1911 er drengen der ikke mere, men de har fået en ”ung Pige” på ca. 20 år Det passer næsten fuldstændig med, at billedet kan være taget omkring denne tid. Manden er blevet ca. 50 år, de tre søstre lidt ældre, og dertil så den unge tjenestepige. Anledningen til fotograferingen er uvis, men noget særligt må det have været. (NB. I 1919 blev stedet overtaget af en far og søn fra Lille Muregård, som var blevet solgt. Med sig havde de min ene oldemor på min fars side, Stine Lyberg, som i sin enkestand var deres husbestyrerinde indtil sønnen omkring 1922 blev gift). |
Lersvang, Kirkebyen, Rutsker. Foto Ch. L. Sundbøll. Skomager Jørgen Peter Holm, Lersvang 42 slg. Pc. (45g). Fint lille sted på landet, bemærk det meget flotte fuglehus - vi kender denne type fuglehuse fra Hasle-egnen, fremstillet af træskærer Lind. BM 7x1. Bornholms Museum.
Bedegade, Klemensker, Jens Hansen Jensen og Margrethe Katrine Jensen. Foto Ch. L. Sundbøll. Bornholms Museum. Bondegårdsarkivet.
1. vornedegårds parcel. Bondegårdsarkivet. Bornholms Museum.
Bækkedal Søndre Lyngvej 21, matr. 175en. Luftfoto Sylvest Jensen, Hillerød. ES.
Solvang, Aarsballevej 21, matr. 52f, Klemensker. Foto Dansk Luftfartsservice, Fotoafdeling, Kastrup. Dansk Luftfart Service v/D.F. Valbjørn, Kastrup. ES.