Gudhjem fiskerleje - fik aldrig købstadsrettigheder
|
DU ER HER: > Byer > Gudhjem
|
En af de ældste illustrationer af Gudhjem. Gudhjem, forlæg til dekoration på tallerken på Kgl. Porcellæn. Muligvis af landskabsmaler Møller. Tegningen tilhører Erling Haagensen. De er benyttet til dekorationerne af 49 tallerkner i arveprinsesse Carolines udstyr, med motiver fra hele Danmark, et par fra Hammershus og lidt flere bornholmske. Samlingen er på Lyksborg Slot - og du kan se alle tallerkner her, dog blot i S/H: HER.
Forlægget er denne tegning fra 1824, tegnet af en af prins Christians følgesvende, Jens Peter Møller, da de kongelige gæstede øen. Tegningerne er genudgivet af Bornholmerens Forlag, nr. 10 af 20 tegninger. (Tidligere opslag i feb. 2015).
Et af de ældste skildringer af Gudhjem. Det er fra o. 1850. Det er en af Gudhjems historikere, Viggo Pedersen, der har skrevet oplysningerne til højre.
Tegningen er af Christiane Holm, gift med købmand Andreas Rømer. Rømer havde købmandsforretning, hvor Hotel Gudhjem ligger i dag. Lige ved siden af har vi Graabakke klippen. Christiane har siddet på den og tegnet udsigten herfra mod Bokul og havet ved Mågestolene. Der er rigtigt mange detaljer, køerne der græsser på Bokul, det var udmark. Skibene i havet ved Nørresand og to huse, der ligger, hvor vi i dag har Holkavej. Dette må være et af de ældste billeder, der findes fra Gudhjem. Christiane Holm var født i Rønne,datter af smed Lars N. Holm. I 1846 købte hendes mand, Andreas Rømer købmandsforretning i Gudhjem, han døde tre år efter og Christiane drev forretningen videre til 1853, hun vendte herefter tilbage til Rønne. Om hendes to sønner kan man læse i Bornholmerne udvandrede. Lars Nikolaj Rømer og Hans Peter Rømer startede en øksefabrik i Gowanda, tæt på Lake Erie i staten New York. Læs mere HER |
Gudhjem - de ældste fotografier af fiskerlejet af Gottlieb Støckel fra 1869-1870erne

Et af de rigtig gamle billeder fra Gudhjem, et stereobillede af G. Støckel fra Rønne 1870erne.
Hvis du holder af Gudhjem - og tænker at det gamle Gudhjem må have været helt vidunderligt, så har du ret! Und dig selv den tid det tager at se denne dejlige film. Se HER
|
Gudhjem 1886. Sankt Annæ Kapel, Gudhjem (ses øverst til højre), set fra den 151 fod høje Bokul-Klippes østlige parti. Albuminkopi. 1886, fotograf G. Støckel. Et enestående fotografi af fiskerlejet, der ligger nede i klipperne ved havet medens kapellet våger fra klippen mod syd. (Årstallet 1886 er oplyst af arkitekt Mathias Bidstrup.) Det er Gudhjem skole midt i billedet.
Gudjem 1894

Gudhjem set fra havet med Mathias Bidstrups nye kirke fra 1893. Det sengotiske Sct. Anna Kapel til venstre for kirken begyndte man at rive ned i 1895, men nedbrydningen blev stoppet og ruinen blev fredet i 1911. Billedet er altså fra o. 1894. Motivet findes også som et tidligt postkort fra o. 1900.
Postkort o. 1900 samme motiv

Postkort. Colbergs Boghandel. Gudhjem. Skrevet til M.K. Zahrtmann formentlig før 905, hvor man skulle skrive på postkortets forside.
Gudhjem. Udsigt fra Bokul. Foto fra Colbergs Boghandel, BM 2520. O. 1937. Glasplade 13x18. Man er ved at bygge et hus i 1935. Viggo Pedersen skulle have tegnet og opført dette fine hus. Det var vist Niels Høst, der fortalte det. I BBR er det opgivet til at være opført i 1936. Jeg tror, at fotografiet her er taget i sommeren 1935. (Jens Riis Jørgensen). (Til venstre i billedet helt ude ved kysten). Bemærk alle røgeriskorstenene. Det var i silderøgeriernes storhedstid.
|
Sven Havsteen Mikkelsens hus ligger bag Løkkegade (ikke med på dette foto). De begyndte byggeriet i slutningen af 1936 og han fik det brandforsikret i foråret 1937. Det var Ejnar Mikkelsen, der stod bagved. De boede der ganske kort, da de også boede i England, hvilket det modernistiske hus havde præg af i det indvendige med blandt andet kaminen. Fantastisk beliggenhed for øvrigt, hvor man kan nyde solen dagen igennem og se den stå op i havet og gå ned i havet.
|
Savmøllen i Gudhjem

Savmøllen, Lillevang.
Møllen er uden beklædning, fordi den var "tom" - kun en lang lodret aksel, der førte kraften fra vingerne ned til saven. Fint hus med tagsten i udhæng og en "kæppebart" tag. Man aner Mathias Bidstrups nye kirke fra 1893 i baggrunden. Jens Riis Jørgensen: Bagved ser vi bebyggelsen Lillevang 1-3 foran kirken, derefter Lillevang 5 og videre savmøllen, som hørte til det nuværende Lillevang 7. Lillevang 7, 11, 13, der alle er udstykket fra Savmøllegrunden matr. nr. 138.
Jens Riis Jørgensen: Det er tømrer Viggo Pedersens barndomshjem, man ser på det fine foto. Hans far Ole og mor Juliane boede her ved folketællingen i 1890 med fire små sønner. Viggo Pedersen boede og arbejdede en menneskealder i Gudhjem i den ejendom, der nu (2013) er Café Klint. |
I starten af 1890'erne var der en savmøller A. P. Svendsen i Gudhjem, hvis hus kort efter blev overtaget af snedker Aninius Schou, men jeg er endnu ikke sikker på hvilket. Lillevang 5 kender jeg historien om. Her flyttede min morfars bror Jokum Jensen og familie til i 1928 fra Rø (Fâula- Finns bedstefar). Årstallet "1895" er skåret i hanebåndet ved tagvinduet. Huset i forgrunden gad mange nok vide noget om.
Connie Sterndrup: Jokum Jensens hus kan jeg godt huske, men jeg kan ikke huske om det var ham der boede der i min barndom. Det blev i hverttilfælde ved med at hedde Jokum Jensens hus selvom der på et tidspunkt flyttede nogle andre ind. I huset ved siden af boede gamle fru Thunberg og så hr. Og fru Arnoldus. |