Lidt om Gudhjems huse og gader
Her er forskellige billeder fra Gudhjem - et tilfældigt udvalg. Vil du se en mængde billeder fra byen online, så se Gudhjem Arkiv HER.
Se også Valdemar Myhres enestående billeder fra Gudhjem HER.
Se også Valdemar Myhres enestående billeder fra Gudhjem HER.
Brøddegade
Jantzens Hotel i Brøddegade i Gudhjem. Foto Bendt Kjøller, Peter Haubergs samling. Nationalmuseet.
Ejnar Mikkelsensvej
Nyelands Hytte. (Ejnar Mikkelsensvej), Gudhjem. Foto Bendt Kjøller. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet. Se mere om hotonomen Stephan Nyeland og hans stereoskopbilleder fra Bornholm HER. Måske fotograferet af Chr. A. Møller.
Nyelands Hytte i Gudhjem. Fotograf måske Chr. A. Møller. Gudhjem Arkiv 1353.
Kirkevej
Kirkevej 10. Gudhjem. Fotopostkort. Bygningen i baggrunden til venstre er Lillevang 7. Man kan se altanen og de karakteristiske kanter rundt om vinduerne., bør kunne identificere ejendommen, som også skiller sig ud med den høje, brede trappe. BM.
|
Jens Riis Jørgensen: Der er tale om Kirkevej 10 i Gudhjem, bygget omkring 1910, og at dømme efter de opvoksede træer foran, er billedet nok fra 20'erne, hvor der var kommet pensionat (efter 1919).
|
Huset er det oprindelige hotel Casa Blanca i Gudhjem, som ligger på Kirkevej. Bygningen i baggrunden til venstre ligger på Lillevang. (Flemming Svenningsen). BM.
Kirkevej 14, Gudhjem. Fotografen er A.C. Holm i Gudhjem, så vi er vel i Gudhjem. Men hvor? Gudhjem var aldrig en købstad, så der var ikke samme skrappe regler til udskiftning af stråtage. Noget af byen brændte i 1911 - og så skulle alle (resterende) tage af strå udskiftes, men der var stadig flere stråtage i 1920erne, som man kan se af Hugo Matthiessens fotografier fra byen 1922.
Jens Riis Jørgensen: Stråtagsudskiftningen er en længere historie, men huset på billedet er Kirkevej 14 i Gudhjem.Det er vel ejeren fisker Hans Chr. Hansen og kone, vi ser. Først med den nye ejer i 1927 kom der tegltag her. Vi aner kapelbygningen til venstre og godt begrønnet. Den kan være med til at datere billedet. Der findes et billede fra 1890'erne med nabobygningen nr. 12 til højre med stråtag på bagsiden tydelig til syne ved ryggen. |
Det var der fortsat i efteråret 1900, mens det i slutningen af 1911 var udskiftet til tegl (efter branden nede i byen), men det lille nabohus fik lov at blive liggende urørt med sit gamle stråtag endnu 16 år.
Billedet er dermed lidt nyere, end man ellers skulle tro. Læg mærke til at stuens vinduer i midten af gadesiden er trukket sammen så der var en pæn opdeling indvendigt, ofte med paneler, og byggemåden ses mange steder i småhuse på Østbornholm fra omkring 1830'erne. Hvis billedet blev taget i 1912, var han 65 år og konen 69 år gammel, men de levede også begge i 192i. Hun hed Stine Margrethe Dahl og var røbo Jeg så lige i fkt. 1921 at Hans Chr. Hansen på sine gamle dage også var ringer og graver ved kirken overfor. |
Huset bag det ældre par med hund er Kirkevej 14 i Gudhjem. Jeg bor selv i Kirkevej 12, som er huset vi lige kan ane lidt af til højre. (Flemming Svenningsen).
Sankt Jørgensgade
Ukendt fotograf, Stephan Nyeland, Vilvorde Havebrugshøjskole, og Paul Cramy, f. 1848, landbrugslærer, i Nyelands have i Gudhjem.
Nyeland var en legendarisk skikkelse i Gudhjem og på Christiansø, hvilket bl.a. Peter Tiemroth har skrevet om i sin bog om Gudhjem 1997. Fra Lokalhistorisk Arkiv for Gentofte Kommune. |
Adressen er Sct. Jørgensgade 5. Nyeland var 58 år i 1903, hvor han købte ejendommen her og til dels nød sit otium. Han solgte Sct. Jørgensgade 5 allerede i 1911, men kom fortsat på Bornholm. I 1922 blev han syg og blev indlagt på Bornholms Amtssygehus, hvor han døde på terminsdagen 11. dec. 1922. Jeg tror, at billedet blev taget mellem 1903 og 1911.
|
Toftevej
Toftevej, Gudhjem
Foto Kaare Rasmussen. BM. Der står noget - utydeligt - på siden af huset. Måske årstallet 1905, som passer godt med husets opførelsestidspunkt. Toftevej, læge Selmers hus. |
Jens Riis Jørgensen: Huset er fra 1905, hvor proprietæren på Kobbegård byggede sin otiumvilla her. 1931 til 1962 var det lægebolig for Carl Johannes Koefoed og derefter Ole Selmer.
Brandforsikringen fortæller klart, at huset blev bygget i 1905 for Jens Peter Steenberg, propr. på Kobbegård. Datteren Nikoline og hendes mand Alexander Tranberg havde det i 1913, gartner Marckmann derpå kort, og solgte i 1923 til Koefoed. I 1931 var ejeren Julius Peter Nielsen. Steenberg havde købt grunden tidligere og frastykkede til Alexander Tranberg, der 1901 fik bygget Toftevej 3 ved siden af. |
Åbogade (tidligere Skolegade)
Åbogade 5, Gudhjem (tidligere Skolegade – det er den gamle skole, nu biblioteket, vi ser længere nede ad gaden). Det er formentlig fiskehandler Hans Jensen der står her med sin lange porcelænspibe, ved siden af sin søn Kristian (f. c. 1873) og hustru Elsebeth eller Elisabeth Jensen. I flg. folketællingen 1890 havde de en ung pige i huset, der hed Christine Tranberg fra Gudhjem på 21 år. Men dette billede er vel fra o. 1900, måske fotograferet af A. Holm i Gudhjem (fotografens navn er ikke på billedet).
Husets overflade ser noget speciel ud, som om det er blevet oliemalet ovenpå murstenen uden en mellemliggende berapning. Hvilken farve? Har det været rødt? (Og skolen gul?). Billedet findes også i Gudhjem arkiv, nr. 3297, HER.
Husets overflade ser noget speciel ud, som om det er blevet oliemalet ovenpå murstenen uden en mellemliggende berapning. Hvilken farve? Har det været rødt? (Og skolen gul?). Billedet findes også i Gudhjem arkiv, nr. 3297, HER.