Postvæsenet på Bornholm. Organiseret fra 1841
|
Rønne Posthus HER
|
Læs mere: Postvæsenet 1841-1991. 150 år på Bornholm. 232 sider. Forfatter Lasse Kofoed.
Meget tyder på, at det hæderkronede danske postvæsen synger sin svanesang. Tiderne har ændret sig ligesom de politiske vinde, som vi jo selv "vælger".
Det kan måske være svært at forstå, hvor stor betydning væsenet har haft for vores tilværelse i dag. Ligesom skolerne, brugsforeningerne, aviserne (der blev bragt ud af postvæsenet), andelsbevægelsen og alt den slags. Dansk postvæsen blev, som så meget andet, oprettet af Chr. IV i 1624. Bornholm fik dog først sit officielle postvæsen i 1841 med etablering af en "regelmæssig, ugentlig Post- og Paketfart mellem Kjøbenhavn og Rønne". |
Ved postvæsenets 150 års jubilæum skrev journalist Lasse Kofoed om væsenets historie på Bornholm og ved den lejlighed, nogle få år senere, satte postvæsenet en skulptur af "Peter Mark" op foran det flotte posthus på Lille Torv i Rønne. I en "nytolkning" forstås.
Peter Mark var fodpost. Han begyndte i virkeligheden før postvæsenet blev etableret. Han gik mellem Rønne og Nexø. Efterhånden brugte man cykler - sin egen selvfølgelig - og først i 1921 blev cyklen obligatorisk. |
Portræt af fodpost Peter Jørgensen Marker, Peter Mark eller Perter Jyde. Oprindelig fotograferet af Gottlieb Støckel i Rønne omkring 1870, senere kopieret bl.a. af efterfølgeren Th. Yhr. Peter Mark var født i København i 1802 og døde i 1877. Han kom første gang til Bornholm som 12-årig med de jyske grenaderer (elitesoldater i infanteriet, egl. trænet i brug af håndgranater, grenade, fransk for granat, i 1814 (deraf vel tilnavnet Peter Jyde. Jydegænget i Nexø er opkaldt efter ham). Sidst i 1820'erne blev han statsansat postbud mellem Rønne og Nexø. Avisen "Heimdahl" var dansksindet og udkom 1867-1872 i Ribe og København. Så det har understøttet tilnavnet Peter Jyde, omend Peter Mark tog navnet Jyde meget ilde op. Se mere om Jydegænget HER.
Peter Mark ytrede sig ofte i avisen, læserbreve, kan man vel kalde hans indlæg:
Bornholms Avis marts 1869: "For kort Siden brang jeg 2 Rigsdaler til Bogtrykker Kieffer her i Rønne. Fra Lieutnant Bech i Svaneke hvoraf jeg gjorde Regnskab med ham for Modtagelsen; men blev sagt at jeg var Jøde; men tvertimod andsaae jeg ham for at være en Blodsuger, og aldrig mere Budskab skal jeg medtage fra ham, nu kan andre bedømme om 4 Skilling skal være formeget i Transport. Nexø d. 3. Marts 1869. P. Mark." "Da jeg for lang Tid siden gav et stykke ind i Avisen hvoraf jeg fordrede Svar, og under Eeds Tilbud af Peder Hansen paa 21de Vornedegaaer i Ibsker Sogn nemlig Klippegaarden hvoraf jeg senere har lagt Kort op, hvoraf der kan bevidnes at Korten viste sig i at han havde beholt Fem-Rigsdalersedlen og det vistes sig at jeg fik det gule tomme Papir hvoraf det ligner ham siden af han ikke har villet besvare mig paa min Skrivelse. Efter at jeg i 40 Aar har gaaet Post, og i den tid er der vist ingen der kan træde frem og sige at jeg har bedraget nogen Mand for en Skilling nu ønsker jeg nok at see hans Retfærdiggørelse. Nexø d. 3. Marts 1869. P. Mark. Peter Mark var en flittig, men noget "gakket" læserbrevsskribent. Så folk kendte ham. Illustreret Tidende skrev om ham og han kom i Nordisk Billed Magazin med et træsnit af ham, gående, så der må have været flere fotografier af ham.
|
Postdiligencerne på Nybro i Østerlars i 1890erne. Nybro var Laurits Kofoeds købmandsgård, men også brevsamlingssted fra 1877 til 1916, hvor jernbanen til Gudhjem blev åbnet. Postdiligencen mellem Rønne og Svaneke holdt ind her og udvekslede post med ruten Nybro-Gudhjem, som det fremgår af navnene på de to vogne. Rønne-Nybro-Svaneke står der på vognen til venstre, Nybro-Gudhjem på den til højre. Pragtfoto af Th. Yhr. ES.
Billedet er fotograferet i Østerlars ved Nybro Brevsamlingssted ca. 1916. Det er (fra venstre) landpostene Ludvig Markussen - han havde Salunaruten - Ludvig Johansen - Spageregårdsruten - Theodor Rønne - Studebyruten. De var alle tre fra Østerlars. Til højre er det Christian Nielsen fra Rønne, som kørte postvognen Rønne - Nybro - Svaneke. En overgang havde han også en lille postrute, Risen - Kløvegård. Jeg ved ikke hvem fotografen er. Billede og personoplysninger er fra Thomas Jensens samlinger, BØA.
Postbud, Bornholm, Unknown photographer. Souce Bornholms Museum, Denmark. BBM 14217.