Bagere i Allinge
|
Hjem, hovedsiden om bagerne HER.
|
Ejner Mathias Hald var bagermester i Allinge (som jeg forstår det) fra 1933 til 1971. Løsebækgade 2. Hans far og bedstefar havde været bagere i ejendommen fra 1880 og det var hans oldefar, Jens Peter Møller (1818-1893), urmager, bagermester, folkemindesamler og forfatter, der havde købt ejendommen i 1880 - og overladt bageriet til sin søn.
Portræt af bager Ejner Hald som ung (Alfred Kjøller foto) og endnu et billede af hans ejendom i Løsebækgade. Fra Bornholms Museum.
Her er luftfoto af bageriet, Løsebækgade 2, Allinge, o. 1960 (?).
Portræt af bager Ejner Hald som yngre med sin elskede hund. Og senere ved et jubilæum, (håndkoloreret foto). Fotos måske Kjøller.
Konditor og bager i Allinge – og møller og bager på Saxebro
|
Se meget mere om Saxebro Mølle - Saksebro Mølle - HER
|
En stolt bagermester har ladet sig forevige foran sit konditori i Allinge. Bygningen på hjørnet af Kirkegade og Smedestræde var opført i 1897. Bageren står sammen med de to ældste af sine med tiden fire børn. To bagersvende og en lærling ses til venstre, fru Henriksen – formentlig - og to bagerjomfruer til højre. Fotograf Alfred Kjøller (?), Allinge, ca. 1912.
Et gammelt billede af et ”Conditori” er dukkede op for nogle år siden. Det viste sig at være fra Allinge – og have tilknytning til den fredede Saxebro Mølle i Aaker. Det hænger således sammen:
Bagermester Marius Sofus Henriksen var født på Baunehøj i Aakirkeby i 1882 og voksede op på det, som senere kom til at hedde Valsemøllen i Aakirkeby. Hans bedstefar havde bygget møllen i 1867. Faderen overtog den i 1873, hvorefter den kom til at hedde Henriksens Mølle, senere Søndre eller Sønder Møllen. Navnet ”Valsemøllen” går tilbage til 1920 og hænger sammen med de nuværende ejere, familien Jespersens køb af møllen. Marius far, mølleejer Jørgen Peter Henriksen, døde omkring 1890, men enken fortsatte driften af møllen til den ældste søn, Anton Henriksen, kunne overtage den i 1898, 23 år gammel. Selv om man siger, at det er skomageren, der skal blive ved sin læst, og det formentlig også gjaldt for hans børn, så må noget tilsvarende have været tilfældet for møller- og bagerbørn. Det var jo gerne forældrene der bestemte, hvor børnene skulle i lære – og hvem de i øvrigt skulle giftes med. I hvert fald blev Marius Henriksen også udlært som møller og bager. Han var to år i lære som bager i Allinge fra 1896-1898. I 1898 rejste han til København og fortsatte som lærling i en bagerforretning i Tordenskjoldsgade ikke langt fra Det kongelige Teater. Efter endt læretid vendte han tilbage til Allinge, overtog det bageri og konditori, der ses på de to billeder her på siden, og her drev han sin virksomhed i nogle år. Han blev gift med Anna Bech i 1906. Hun var datter af Peter Bech, der ejede stubmøllen i Svaneke og begge havde således rødder i de mere eller mindre sammenspiste møller- og bagerkredse, der må have været på Bornholm dengang. Familien fik fire børn, Edith f. 1907, Ivar 1910, Arne 1915 og Ruth 1918. Alle var født i Allinge. Det blev Edith og Arne Henriksen, der som et ugift søskendepar kom til at drive Saxebro Mølle videre helt frem til vor tid. For familien Henriksen blev ikke i Allinge, måske ville de "hjem" igen, og i 1920 købte de Saxebro Mølle i Aaker af den tidligere ejer, Hans Henrik Hansen. Møllen blev straks moderniseret med valse- og sigteværk samt motor til møllen og senere også til bageriet. |
Dette er sikker konditor Henriksen med sine to ældste børn, Edith og Arne. Konditor Henriksen var uddannet som bager i Allinge og i København hos oldermand Gæthje. Derefter fik han ansættelse som svend hos Winholt i København. Konditori lærte Henrilksen hos en københavnsk konditor og han tog uddannelse i mølleri på Svanemøllen i Svaneke.
Møllens historie er beskrevet flere steder, bl.a. af Ann Vibeke Knudsen og Niels-Holger Larsen i: ”Saxebro Mølle, mølleri og brød” i Bornholmske Samlinger 1996. Historien om Saxebro Mølle og historien finder du på denne side HER.
|
Gid man kunne se hvilke kager konditoriet kunne byde på! Hvordan har det været at gå derind, hvordan har kaffen smagt? Havde de wienerbrød, tørkager og flødeskumskager som vi kender dem i dag? Det mindre billede af bageriet stammer fra Saxebro og har næsten samme motiv som det store, kun er bagersvendene ikke med her, men en nydeligt klædt herre – en kunde? – er kommet til. Smedestræde ses til venstre.
Herover: Familiebilleder fra Henriksens album. Til venstre mølleejer Peter Bech fra Stubmøllen i Svaneke med familie på besøg på Saxebro o. 1920. Til højre ægteparret Henriksen på Saxebro Mølle med deres fire børn o. 1930.