Feriekolonien Egilsholm i Pedersker
Foto A.C. Holm, Gudhjem.
Syd for Pedersker by, i Sømarken, tæt ved Østersøen, ligger feriekolonien eller ”Svagbørnshjemmet” Egilsholm. Det er en træbygning med en markant, arkitektonisk udformning. En rund midterbygning med højtsiddende vinduer og med to lange og en kort fløj oprindelig med græs på taget. I nærheden ligger koloniens høje granitvandtårn. Man kan stadig ”gå på opdagelse” i bygningens kuriøse træskærerarbejder. Bygget af bornholmske håndværkere og med bornholmske materialer.
Bygningen blev opført som koloni i 1917. Den var først drevet privat, men blev fra 1919 stillet til rådighed for ”Den Københavnske Børnehjælpsdags Feriekolonier”. Siden 1947 er kolonien drevet af Københavns Lærerforening. |
Egilsholm var en gave fra fyrmester Beldrings søn på Hammeren. Hans fødenavn var Stig Beldring, men efter et ophold i Sydafrika skiftede han navn til Stanley Beldring. Under 1. Verdenskrig tjente han en millionformue på konservesproduktion. Gaven blev brugt på "at bringe svagelige, fattige Drenge fra Kjøbenhavns Kommuneskoler Kræfter til at fortsætte Undervisningen om Vinteren, særlig de kirtelsvage, anæmiske og underernærede Drenge fra 10 til 14 Aar”. Børnene fik foruden rejse og ophold fuld påklædning og der var tilknyttet en skole til stedet.
Bygningerne er tegnet af københavnerarkitekten Valdemar Hansen Hammer, men Stanley Beldring har i høj grad præget Egilsholm med sin personlige smag. |
Vandtårnet bygges. Bygmester Johannes Munch, Nexø. Foto A.C. Holm, Nexø.
Foto H.P. Holm, Rønne. Alle billeder tilhører Bornholms Museum.
Hjelm Stig Beldring, f. 1875 i Varde. Søn af Hans Gregorius Beldring, fyrmester på Hammeren, og hustru Aletha Louise Renonyma født Didrichsen. Opførte Egilsholm i Poulsker 1917. Portrætter fra 1894 på BØA.
|
Flemming Clarkfeldt har fundet frem til følgende om Beldring:
”Grosserer Stanley Hjelm Stig Beldring, Bredgade 25 A, er fundet død den 30. november 1926. Døden skyldes formentlig forgiftning ved kulilte”. Begravet fra Garnisons Kirke den 4. december 1926”. Han blev født den 18. juni 1875 i Varde som søn af den senere fyrmester på Hammeren Hans Gregorius Beldring. Barndom og skolegang på Bornholm. Forretningsmæssig uddannelse og sprogundervisning i København. Udvandrer til Sydafrika i 1900 og bosætter... sig i Johannesburg, hvor han ernærer sig som forretningsmand indenfor guld- og diamantindustrien samt jagt på storvildt. Antager navnet Stanley. Tjener en større formue i løbet af få år. Gifter sig med Ellen Cathrine – født i København 29. juli 1884. Parret flytter til Danmark i 1910. Stanley ansøger i 1911 om tilladelse til regelmæssig automobilkørsel mellem de større byer på Bornholm med anløb af de smukkeste punkter på øen. Bor på Frederiksberg. Prokurist ved firmaet The Lux Trading & Engineering Co (Brostrøm, Nipper) fra januar 1913. Eneindehaver af firmaet Gerds Hansen & Companyes filial fra maj 1913. Flytter til Vestre Boulevard 47 i maj 1915. Er fra 1915 involveret i fremstilling og eksport af gullasch på dåse til Den tyske Hær. Opretter feriekolonien Eigilsholm på Bornholm 1917. Ejer af Blanchs Hotel på Bornholm 1918. Ved verdenskrigens afslutning er Stanley Beldring en af Danmarks rigeste mænd. Han spekulerer i aktier, værdipapirer, investerer det meste af sin formue. Familien flytter ustandselig fra den ene bolig til den anden – stor villa i Klampenborg – herskabslejligheder i det indre af København og ender som ”logerende” i slutningen af 1925. De flytter nu til Bredgade 25 A – ved Sct. Annæ Passage. Og her dør Stanley af kulilteforgiftning. Noget tyder på selvmord. Der kan sikkert fortælles meget mere om Stanley Beldring! Kilde: VS 1918. Anmeldelser til Handelsregistrene. Politiets registerblade. Folketællinger. Begravelsesprotokol. Rønne kommune. Beldring havde en aktie i Blanchs Hotel en kort overgang. Men han brugte også hotellet: Side fra gæstebog på Blanchs Hotel: Stanley Beldring var på besøg 5. august 1917 på dagen da Egilsholm blev indviet. Nogen har kreeret et vers i den anledning: "Blanchs Hotel ved Hammerhus, er langt fra noget Jammershus. Vi nyder, hvad Hr. Beldring skaffer- nu senest et Par gode Kaffer". (Bornholms Ø-arkiv).
|