MØLLER I VESTERMARIE
|
De hollandske møller, se HER.
|
Iflg. Bornholms vejviser 1910 er der fem aktive møllere i Vestermarie: Kirkemøllen pr. Ringeby, O. Poulsen. Smørenge pr. Lobbæk, P. Mortensen, Sosemølle pr. Lobbæk, M. Chr. Kofoed, Myreby pr. Aakirkeby, (Stubbmølle) P. Henriksen, Thingsted pr. Aarsballe, A. Mogensen.
Stubmølle ved Plommegård, Tingsted
Mordet i Vestermarie på møller Albert Dik blev begået 26. november 1833. Det skete på Kirkemøllen i Vestermarie. Men dengang var Kirkemøllen en stubmølle, som den der ses herunder ved Plommegård. Det er den bedste illustration af Albert Andersen Diks mølle. Sådan så den ud i 1833! En mand, Jørgen Christian, blev beskyldt for mordet, han hængte sig i cellen, men bedyrede sin uskyld. Det var justitsmord. Læs mere på siden om de hollandske møller i Vestermarie.
En stubmølle i nærheden af Plommegård, 48. selvejergård i Vestermarie. Både mølle og møllerbolig er for længst væk. Billedet er en affotografering af et billede, som tilhørte pedel ved Knudsker Skole, Lars Dahl. Han vidste, hvor i landskabet møllen lå. Ukendt fotograf. Bornholms Ø-arkiv.
På Mansas kort ses Plommegård i midten øverst på kortet med møllen lidt nordøst for gården. |
Myremøllen - Myrebymøllen vest for Myrebygårdene.
Myremøllen eller Myrebymøllen i Vestermarie laa vest for Myrebygaardene. Den havde paa Hathjulets Krans et indskaaret Aarstal 1668, samt paa "Vejrbjørnen" (den Bjælke, som bærer den forreste Del af Aasen med Vingfanget) et "H W 1770". Denne Mølle stod indtil omkring 1885 i Povlsker i Nærheden af Kirken. (K. Thorsen Stubmøller 1932, BS.). K. Thorsen beskriver møllen som en stubmølle, der forsvandt inden 1920.
Ve ved ikke pt. hvordan den mølle så ud - eller den præcise placering.
Ve ved ikke pt. hvordan den mølle så ud - eller den præcise placering.
Ernst Køje: stubmølle i Vestermarie. 1908. Ernst Køie voksede op på Smørenge Skole, men hvor præcis han har fundet sin stubmølle, er der vist ikke oplysninger om. (Smørenge Mølle var en hollandsk Mølle, den har han også tegninger af). Dette kan være stubmøllen ved Plommegård - eller måske Myrebymølle, der også var bevaret i 1908?
Jens Riis Jørgensen: Jørgen Jørgensen Møller var inden fkt. 1834 møller ved en stubmølle, som er omtalt i amtets fortegnelse 1807-1808: "En Vejrmølle, som en Udbygger har i Ringebye" (senere er tilføjet: "Paa 39. G.G. Gr(und)"). Udbyggeren hed da Jens Hansen, og videre fortælles: "er og en liden og ringe Mølle, og staaer nær dette Udbyggerhuus paa Kongens Mark". Efter hans død 1845 blev møllen overtaget af møller og husmand Niels Peter Møller, som vi kan se i fkt. 1850 og 1855 men ikke 1860.