Vandmøller. Historie
Bornholmske vandløb og deres navne. Kilde Retsinformation.dk. Vandmøller på Bornholm. Kilde Hans Kapel og N.C. Clemmensen. Hans Kapel har registreret ca. 175 vandmøllesteder på Bornholm. De var naturligvis ikke i gang alle sammen på samme tid.
Niels-Holger Larsen: Der har i århundreder været mange vandmøller langs de bornholmske vandløb. Der er fundet ca. 175 vandmøllesteder, men de har ikke været der på samme tid, (se kortet herover til højre).
Der fandtes tidligere en meget enkel form for vandmølle, den såkaldte "plaskemølle". Den havde horisontalt hjul på en lodret aksel. Der findes en beskrivelse fra begyndelsen af 1800-tallet, men vi ved ikke helt, hvordan møllehusene så ud. Plaskemøllerne er for længst gået af brug og afløst af de vandmøller, vi har bevaret i dag, og som er med vertikalt hjul på en vandret aksel. Der skelnes mellem underfaldshjul og overfaldshjul, afhængig af hvordan vandet ledes til møllen. Overfaldsmøller ligger gerne ved åer i kuperet terræn med stærkt fald, hvor vandet ledes til møllehjulets overside. |
De mest almindelige er underfaldsmøllerne, hvor vandstrømmen løber til undersiden af hjulet. Vandtilstrømningen kunne foregå ved opdæmning af mølledamme og stigborde for regulering af vandtilførslen til møllen; det gav en god stabil kørsel med møllen. Møllen kunne også placeres ved etablering af en møllerende; et ekstra løb på åen, hvor vandet kunne reguleres ved et stigbord og et omløb.
De små vandmøller ved gårdene var ikke ret effektive. Et gammel talemåde siger, at en bonde kunne smide en tønde korn på møllen, og gå på harejagt mens kornet blev malet. Vandtilførslen var ustabil, afhængig af årstid, og vindmøllerne derfor en god afløser eller supplement til vandmøllerne. |