Det bornholmske militær
”Efter tabet af hertugdømmerne måtte vi selvfølgelig have en ny hærlov, og den blev vedtaget 1867. Den ændrede helt organisationen af Bornholms forsvar. Den gamle milits blev moderniseret og kaldtes herefter Bornholms Væbning. Den kom til at bestå af et kommandantskab under en oberst, en fodfolksbataillon på fire kompagnier, en eskadron, et fæstningsartillerikompagni og et feltartillerikompagni. For at give mandskabet en lige så god uddannelse som landets øvrige sønner, skulle rekrutterne fra Bornholm fremtidig gøre tjeneste ved sjællandske afdelinger, hvor de fordeltes jævnt over rekrutkompagnierne. Da det imidlertid var nødvendigt at holde en særlig styrke på Bornholm, skulle de efter udgangen af 2. tjenesteår overføres til Bornholms Væbning.” Se mere HER
|
Flot soldaterbillede! Soldaterbillede optaget ved Kronborg. Stammer fra Kannikegård, 17. vornedegård i Vestermarie, og er er udtryk for, at en gårdmandssøn har været i trøjen på kasernen. Ukendt fotograf. Vestermarie-Lokalarkiv.
Omkring 1870 blev bornholmerne blev sendt ”over”, for at blive uddannet som soldat. Der findes mange soldaterbilleder i gamle fotoalbums og enkelte større billeder som dette. De fortæller jo historie på en egen måde. De unge mænd ligner (som jeg ser det - jeg har ikke forstand på uniformering) til forveksling de mange rekrutter fra 1864. Det er især fotografer fra København og Helsingør, der har foreviget de unge bornholmere. Det var vel de steder, de aftjente deres værnepligt?
Omkring 1870 blev bornholmerne blev sendt ”over”, for at blive uddannet som soldat. Der findes mange soldaterbilleder i gamle fotoalbums og enkelte større billeder som dette. De fortæller jo historie på en egen måde. De unge mænd ligner (som jeg ser det - jeg har ikke forstand på uniformering) til forveksling de mange rekrutter fra 1864. Det er især fotografer fra København og Helsingør, der har foreviget de unge bornholmere. Det var vel de steder, de aftjente deres værnepligt?
1-6 bagerst: 1. Løjtnant Thorkild Rømer, 2. Ritmester L.P. Olsen, Sæderegård, 3. Kaptajn Koefoed, Lauegård, 4. Ritmester Herman C. Koefoed, Koefoedsgård, 5. ukendt, 6. Løjtnant Aage Frigaard.
7-10 forrest: 7 ukendt (Kaptajn eller oberst Jørgensen) , 8 Emma Koefoed, Almegård, 9. ukendt, 10. Kaptajn N.C. Koefoed, Almegaard. Fotograferet i Kommandantgården. Fotograf Paul Müller, Rønne. |
Jette Holkmann Jacobsen Avisartikel i Bornholms Tidende den 27-9-1975: fra venstre Laurtis Peter Olsen, Herman Christen Koefoed og Hermann Frigaard. Officerer under den rytterieskadron, som fremstod af nyordningen i 1867 af Bornholms Væbning.Tre militærmænd, bl.a. ritmester Ritmester L.P. Olsen, (Lauritz Peter Olsen) er født. 12. maj 1874 på Sæderegård, Klemensker. Fotograferet i Kommandnatgården i Storegade-Rosengade. Foto Paul Müller, Lille Torv i Rønne 1898-1906. Kopi af en 18x24 cm glasplade.
|
Væbningen i Hasle
Tekst H.V. Jørgensen, Bedstefars Bornholm. Bornholms Væbning holder middagshvil under en manøvre på Hasle Fælled. Efter at dram og mad var sat til livs spillede væbningens musikkorps op til dans, og så blev de unge piger svunget lystigt på Fælledens grønsvær. Foto Bendt Kjøller.
Det var skik og brug, at pigerne fra de gårde, hvorfra sønner og karle var indkaldt, kom med madkurv og en "sypaflaska" til det store hvil midt på dagen. På billedet genkender vi "æverstinj", F.W,. Krag, siddende på bænken, og chefen for infanteribataillonen, oberstløjtnant Thomsen, der ligger i græsset med ryggen mod træet. Det kan være dette hyggelige hvil på Hasle Fælled i juni måned 1899, der gav stødet til, at væbningens officerer besluttede at danne Bornholms Officersforening. En del soldater bærer et hvidt bændel om huen. Det er den fæle fjende (H.V. Jørgensen). Bendt Kjøller, Hasle Fælled.
Session på Bornholm
Vi har pt. to billeder af session til Bornholms Værn. Denne gang er vi i Rønne - og gad vide om man har fået fotograferet denne seance på samme tidspunkt som nedenstående billede? En ung man har netop trukket et nummer i tomolatromlen - mon det er et frinummer? Der er sikkert nogen, der vil se på hvem personerne på billedet er. På Allinge-billedet herunder var det bla. "Fm. Jensen, Ritmester Koefoed, Oberst Laub, Obl. Chabert. Amtsraadsmedlem Stender, Herredsfoged Fabricius. Læge Dircks, Underlæge J.F. Larsen".
Et unikt fotografi er dukket op i dag. Det er desværre noget bleget af "sol og ælde" - men det forestiller en session på rådhuset i Allinge. Allinges byvåben hænger på væggen. 14 herrer (hvem kan det være?) - det er en stor kommission, som i hvert fald bestod af en formand, en læge, en eller flere officerer og formentlig nogle byrådsmedlemmer - skulle bedømme de værnepligtiges egnethed til tjeneste i forsvaret. Fotografen har iøvrigt retoucheret hans penis væk - det var alligevel en "tand" for meget.
De er bænket omkring rådhusets lange bord og en ung, nøgen værnepligtig er stillet op til beskuelse. Bemærk tombolatromlen, hvori den heldige kunne trække frinummer. Den står på et par kister, som vel rummede tromlen og måske andet, der skulle bruges i forbindelse med den årlige session. Fotografens navn er ikke bevaret, enten er det Bendt Kjøller, Allinge eller Th. Yhr fra Rønne, og mon ikke vi er o. 1900? Billedet er fra H.V. Jørgensens arkiv, Bornholms Ø-arkiv. Til højre: Carl Bloch, "Hans Tausen forsvarer biskop Rønnow", stukket af J. Ballin. Et tilsvarende billede hænger på væggen over forsamlingen.
|
Jens Riis Jørgesen:. Der er tale om værnepligt til Bornholms Væbning, hvor Johan Conrad Koefoed i Allinge var chef for 1. kompagni af fodfolket. Derfor mener jeg, at han er med på billedet. Jeg har ikke set et billede af ham. Ham, der sidder forrest til venstre kan godt ligne sønnen K. E. S. Koefoed (født i 1890). Løjtnant H. V. Maegaard i Olsker kunne også være med. Han blev chef for et andet kompagni. Væbningens læge hed Dircks omkring 1910, hvor udskrivningschefen var kommandanten, oberst Laub, som også må være på fotoet.
Nr. 2 på begge billeder (af Allinge, herover og herunder) er så amtsrådsmedlem Mads Ludvig Stender fra Ladegård i Klemensker. Nr. 3 på det øverste billede må være Hans Viggo Maegaard fra Olsker. Han var i 1901 blevet chef for Bornholms Væbnings 4. kompagni (under fodfolket) og havde en lang række tillidshverv og politiske poster. |
Der er ingen tvivl om den tyskfødte doktor Dircks på begge billeder. Uden kasket eller hat og med briller. 59 år. Næstyderst til højre i bageste række på sidste billede og siddende med en lille lap papir ud for den nøgne person, der for øvrigt bliver støttet i nakken af en løjtnant. Det er næsten som i 1864 det her.
Den siddende mand med bowlerhat på det sidste billede (herunder) kunne godt ligne den gamle Marckmann. |
Ovenstående billede er fra HV Jørgensens arkiv, BØA. Det er godt medtaget af fugtig opbevaring. Men teksten bag på sætter nogle ting på plads. Der står: "Sessionen for 1910 i Allinge. 1ste Række fra venstre: Fm. Jensen, Ritmester Koefoed, Oberst Laub, Obl. Chabert. 2den Række fra venstre: Amtsraadsmedlem Stender, ? og Herredsfoged Fabricius. Læge Dircks, Underlæge J.F. Larsen."
Mellem 1925 og 1930
Se, et venligt menneske samlede dette billede op på et loppetorv sidste år og forærede det til Bornholms Ø-Arkiv. Det er jo militærfolk, befalingsmænd mv., og stående i midten er det oberst Thornberg. De fotograferet ved Klemens Kirke af en ukendt fotograf. Oberst Thorvald Marius Thornberg, 1865-1937, var oberst på Bornholm 1925-1930. Det helt fine er selvfølgelig, at alle navne omhyggeligt er noteret ned. Værsågod, her må være flere, der kan finde et familiemedlem.
Det bornholmske militær i 1940erne.
Anden Verdenskrig og sovjetrussernes besættelse HER
Bornholms samlede styrke - tror jeg - januar 1940 - lige før det gik helt galt, altså krigen brød ud - ved Christianshøj. (Dateret på billedets bagside). Kommandant Just Waagepetersen mangler, nogen kender måske de andre officerer - og nogle af rekrutterne. Fotografen er ukendt. Måske Kaare Rasmussen? Han blev (også) militær- og soldaterfotograf.