Du skal også læse den fantastiske beretning af bager Kjær fra Hasle på siden HER.
"Nybagte" bagersvende tror jeg - på nordlandet - i deres - til lejligheden - renvaskede arbejdstøj. Bemærk deres hovedbeklædning, den er karakteristisk for bagere tidligt i 1900-årene. Senere fik de en hvid kalot uden den posede puld. Billedet til venstre er fra 1910'erne, til højre en anelse yngre, fra 1922 (ses af atelierinventaret). De to til venstre er fra Th. Yhr, fotograf i Rønne, 1890'erne og til højre fra Kjøllerfotografernes samling. Allinge. BØA.
DAMS Bageri i Aakirkeby. Se mere HER. En bornholmsk bager med ansatte og familie. Foran sit rødkalkede bindingsværkshus med trægesims. Bageriet er vel til højre, bag hestevognen. Omkring 1905-1910, men hvor? Jeg er ret sikker på det er på Bornholm. Mit foto er en affotografering, formentlig af en fotopostkort.
SANDVIG: Fra venstre: Bagermester Edmund Andersen, Minna
(Hermine) Andersen (farmor) den lille dreng på kassen er min far Bent Andersen oppe i døren, bager Jørgen Andersen. |
Bagermester Andersen i Sandvig med en imponerende række kransekager - til nytår eller stor fest? Kransekage er en original dansk kage.
(Billederne tilhører Heidi Morsing Wetzel) |
GUDHJEM. Kirsten Laurberg Lund: Ejnar Mikkelsensvej 16, i dag ejet af Marna Tranberg. Min farfar og farmor, Christian og Kirstine Lund, købte det i 1911. PÅ billedet ses farmor yderst til venstre og farfar er nr. 3 fra venstre. Men hvem er de øvrige? Den unge flotte bagersvend imellem Kirstine og Christian Lund er det Emil Madsen fra Nørresand? Den unge pige til højre, jeg ved heller ikke hvem hun er.
H.A. Westh's Bageri, Nørregade i Nexø. "Ola Veteknop, en enspænder" fortæller Karl Ejner Ipsen i "Nexø i vor Bællatid", ca. 1920-1950. Nexø 1986.
Bager Dam i Østergade, Aakirkeby, ca. 1930. Tilhører Aakirkeby Lokalarkiv.