Sct. Hansaften med kildefester og fra o. 1910 med bål!
Bannerbilledet er et fotografisk postkort af Valdemar Myhre. Se hans værk HER.
I gammel tid havde man ikke bål Sct. Hansaften - men man havde sine kildefester. Mest kendt er festerne ved Koldekilde, men også ved Rø har der været ofret - og festet. Billedet, af fotograf Støckel o. 1870, viser en mængde mennesker der kommer sejlende til kilden (måske er det "blot" en gruppe turister). Til gengæld er det det ældste billeder fra den hellige kilde ved Rø.
Om kildefesten i Rø kan man læse i Bornholmske Samlinger 1955 af August F. Schmidt: "Fra ældgammel Tid har man også valfartet St. Hans Aften til Helligdomskilden eller RØ Kilde (RØ Sogn) nedenfor Strandskrænten i de lave Klipper ved Havkanten. Her var i den katolske Tid rejst et Alter under åben Himmel tæt ved Kilden. |
I 1638 nævnes, at til dette Alter var blevet ofret Menneskehår, Kors, Klude o. s. v. Her har altså været et katolsk Helligsted i det fri.
Helt til op imod Nutiden samledes Folk til Kildefest ved RØ Kilde. Syge Mennesker kom her for at finde Lægedom i det helsebringende Vand. Omkring 1850 og senere var her blevet et Forlystelsessted med Dans og Morskab. Folk fra Gudhjem og Tejn spadserede St. Hans Aften til RØ, hvor der ved Kilden var Dans og Morskab. Her opstod der ofte små Skærmydsler imellem Beboerne i RØ og Gæsterne fra Tejn og Gudhjem, der var allierede. Det hele indskrænkede sig dog kun til lidt Mundhuggeri, uden Politiets Indblanding". |
Turister ved Helligdomsklipperne - Bornholms hellige kilde, som der er knyttet så mange Sct. Hans traditioner til. Hertil - og til andre kilder - valfartede man, når de lyse nætter toppede ved Sct. Hans. Da blev vandet helbredende, og hvor mange mennesker stimlede sammen opstod der hurtigt en stemning af fest og fornøjelse. Bålet Sct. Hans aften blev først almindelig kendt netop på det tidspunkt, hvor turisterne her besøgte Helligdomsklipperne, altså for lidt over 100 år siden. Det lille fine fotografi er elegant monteret på et særligt fotokarton, (fotografen er muligvis H.P. Jacobsen) 1900erne. BM 717.
|
Lærer Hans Markussen, Aaker, fortæller om Sct. Hans aften i 1880'erne, kildefesten ved Christianshøj i Almindingen. Se - læs alle hans erindringer HER.
Det var her, ved Christianshøj i Almindingen, man fejrede Sct. Hans i gamle dage. Billedet af G. Støckel er fra omkring 1870 og altså taget på et tidspunkt, hvor man stadig arrangerede kildefester her. Det ville være fantastisk af finde et fotografi fra en af kildefesterne i Almindingen. Dette foto er fra M.K. Zahrtmanns samling på BØA.
Side 57, Hans Markussens erindringer. Kristian IX med følge besøgte bl.a. Almindingen hvor han spiste frokost på Christianshøj. Efterfølgende så han Ekkodalen, kørte gennem Aakirkeby og sluttede i Rønne, hvor han overnattede på dampskibet Slesvig. Hans Markussen fortæller også om skovfesterne i Almindingen, specielt Sct. Hans Aften, kildefesten, der blev til tjenestefolkenes fest. "Talrigere er Færdslen Sct. Hans Aften, der sikkert langt tilbage er blevet fejret som en kildefest, som så mange andre steder i landet. Straks efter middag den dag (23. juni) skulle alle tjenestefolkene have fri, fik heste og vogn og kørte til Almindingen. Her var arrangeret en fuldstændig Dyrehavsbakke på Christianshøj med karusseller, kraftprøver, gøglere, beværtertelte, lirekasser og kagekoner, ganske som det beskrives i Oehlenschlägers "Sct. Hans Aftens Spil", saa traf folk himnanden fra alle kanter af Øen og der var også en del ældre med, dels vel for at få en skovtur og mindes deres egen ungdom, dels måske for at holde lidt øje med deres egne, voksne børn, hvilket vel nok kunne tiltrænges, for det gik ofte noget vildt til, da spiritus den gang var billig og let tilgængelig vare, og adskillige karle satte en ære i at drikke sig halv- eller helt fulde, så hjemfarten sent om aftenen med de urolige hester, der længtes hjem, og ofte blev opskræmt af høje tilråb og piskeknald fra vogne, der absolut skulle køre forbi, ofte var farefuld, så pigerne sad og skreg og derved gjorde spændingen endnu værre ...” fra Hans Markussens erindringer (Sigtemøllen i Aaker, Hans Markussen blev skolelærer).
|
Kildefesten i Svaneke
i Jul på Bornholm - finder du Louise Hansen (Valdemar Myhres søster)s fortælling om kildefesterne i Svaneke: HER.
Bornholms Avis 1912 om den "nye" skik med Sct. Hansbål
Sct. Hansaften er blevet fejret som nu i "blot" lidt over 100 år. Det fortæller Bornholms Avis 24. juni 1912. "Den gode gamle Skik at afbrænde Sct. Hans Blus skal komme på mode igen - i hvert fald sås adskillige blus tændt langs kysten og på højderne. I Gudhjem havde man stor Sct. Hans fest med en mægtig heks ridende på et kosteskaft. .. medens et lille fyrværkeri med mange smukke raketter afbrændtes.
|
Samme år: Bornholms Avis 25. juni 1912: Sct. Hansfesterne, der var ved at dø ud, synes nu at vågne på igen på denne kant af Øen. Der observeredes flere stykker Sct. Hansblus og Poulsker Sangforening under ledelse af den altid livfulde Andersen, Lillevang, afbrændte også er blus på et højdedrag mellem Vibegård og Pilegård. De brændbare materialer, der bestod af tre tjæretønder og en lang tjærefakkel, hævede sig ca. to meter fra jorden og afgav i afstand et pragtfuldt skue. .. I gamle dage brændte man blus for at skræmme alt djævelskab til Bloksbjerg ... [De blus afbrændte man dog på Valborgs Aften 1. maj.]
|
Sct. Hansbål, Kanondalen, Rønne. 1970erne (?) HV Jørgensens arkiv.