Familien Regnersen på "Stensminde", Gulbakkevej 3 pr. Lobbæk, Aakirkeby
To dejlige portrætter, noget medtaget af "tidens tand og fugtighed": Det er ægteparret Hulda og Victor Regnersen, der blev fotograferet på deres guldbryllupsdag i 1958 af Bjarne Ilsted Bech i Rønne - til dagbladet Bornholmeren. Derfor ved lidt om deres livshistorie.
Victor Regnersen var født i Nylars, men kom allerede som syvårig ud som vogterdreng på St. Kalbygård i Aaker. Han fik 25 kr. i løn havlårligt, men så skulle han også passe sin skole ved siden af.
Efter Konfirmationen fortsatte han på landet, først som vogterdreng og siden som røgter. Victor Regnersen fortalte til journalisten, at han traf sin kone, fordi deres forældre var naboer i Nylars. De havde været gode venner lige fra barndommens tid. Både Victor og hans hustru havde tjent på forskellige gårde som unge - og deres skudsmålsbøger er bevaret, så der kan vi følge dem. De blev gift i 1908 og købte svigerforældrenes ejendom, Bodelyngen, på 10 tdr. land. Her var ægteparret med deres børn de første 10 år. Ti år fyldt med hårdt arbejde. En dag fik de tilbudt et fordelagtigt bytte, og flyttede ind i et lille trefagshus i Allégade 32 (nu hedder gaden Johnsens Tværvej). Victor fik arbejde på Rabækkeværket og var der en tre års tid. Så flyttede de til Rutsker, hvor de fik en lille ejendom på ca. fem tdr. land. Victor fik bl.a. arbejde på Hammeren Granitværk, men havde mest spredt arbejde rundt omkring på gårdene. "Jeg har slået skærver i skinnet fra en karbidlampe, for der var mange børn, der skulle mættes og man kunne ikke hente hjælp nogen steder." Ægteparret var i syv år i Rutsker. Så flyttede Victor og Hulda til Egeby, hvor de også var ca. syv år. Her mindes Victor, at han fik fire kr. om dagen for at læsse gødning. I Vestermarie forlangte han seks kroner om dagen, og der var der ingen der protesterede. Det var der i Egeby. |
I 1937 flyttede ægteparret til "Stensminde". Victor Regnersen fortæller, at der ikke var en rotte da de kom, for der var ikke noget at leve af. Men efterfølgende blev der lagt et stort arbejde på ejendommen.
Den ene af deres to hjemmeboede, ugifte sønner, Charles, overtog driften af Ejendommen i 1943 men forældrene blev boede. Den ældre søn Villy blev også boende på gården. Fra 1943 hjalp Victor Regnersen til med forefaldende arbejde, efterhånden overtog han helt arbejdet med pasning af 400 høns. Fjerkræ giver meget arbejde, som han konstaterede. I 1969 blev Victor Regnersen interviewet i anledning af sin 85 års fødselsdag. Da havde han mistet sin hustru to år forinden. Folketælling 1921. Rønne Købstad, Allégade nr. 32 [nuværende Johnsensvej]: Viktor Regnersen, 13/9 1884 Gift, Arbejdsmand f. i Nylars Hulda Marie Regnersen [født Johansen], 1/4 1886, husmoder, f. i Aaker Sogn Povl Andreas Regnersen, 9/3 1910, f. i Aaker Sogn Sjarles Viggo Regnersen, 3/7 1914, f. i Aaker Sogn Klara Marie Regnersen, 12/11 1916, f. i Aaker Sogn Helga Hansigne Regnersen, 25/4 1917, f. i Aaker Sogn Svend Aage Regnersen, 1/9 1920 , f. i Aaker Sogn De fik to sønner mere: Kaj og Villy, f. 1923 |
De to brødre Charles Regnersen f. 1914 og lillebror Villy Regnersen f. 1923. Foto ca. 1937. 23 og 14 år gamle. Kanonfotograf, måske på marked. . JI.
|
To søskende på Stensminde, Charles og Klara Regnersen. Ca. 1938.
|
1946. Stensminde, Gulbakkevej 3, Vestermarie pr. Lobbæk, Aakirkeby. Her boede Hulda og Viktor Regnersen med deres familie i mange år. Børnene var Paul, Svend, Helga, Klara, Kaj, Charles og Villy. De to sidste forblev ugifte og voertog ejendommen efter forældrenes død. Charles stod som første arving. Dernæst Villy. Foto Sylvest Jensen. JI.
1949. Foto Sylvest Jensen, KB:
Familien fortæller, at Victor Regnersen var rigtig god til at sætte et hæs, stort og flot, hvis de hældede lidt havde han det skidt flere dage efter.
1955.
1964. Odense Luftfoto. KB.
Click here to edit.
Charles Regnersen, der var født i 1923, døde i 1997, 83 år. Han var født på "Bodelyngen" i Egeby, Aaker, men flyttede i 1936-1937 til Stensminde i Vestermarie. Han arvede efterhånden ejendommen sammen med sin bror og skabte med årene en fin jerseybesætning. Han købte mere jord til ejendommen, noget var lyngarealer, som blev brudt op og omdannet til ny avlsjord. En tid solgte han grus, fra en kule ved Gulhave, hvor der senere blev park. Dyrene var Charles Regnersens et og alt, han var i stalden tidligt og silde. Det skaffede ham mange præmier ved dyrskuerne.
|