Bombardementet af Nexø 7.-8. maj 1945
Tilbage til hovedside, bombardementerne af Nexø, HER.
De unikke farvebilleder, 24x36 dias, er optaget af sagfører H.H. Jensen i Nexø i dagene omkring befrielsen og bombardementet af Nexø i maj 1945. De er gengivet i Bornholmske Samlinger 2012: ERIK GORNITZKA og ANN VIBEKE KNUDSEN,
Kaptajn
Wegeners Beretning om Luftværnets Virksomhed i Nexø i Dagene 6. maj.-13. maj
1945.
Som supplement kan man med fordel læse: Anna Marie Kjøller: Neksø Sygehus i maj 1945, Jul på Bornholm 2000.
Som supplement kan man med fordel læse: Anna Marie Kjøller: Neksø Sygehus i maj 1945, Jul på Bornholm 2000.
Tyske transportpramme eller landgangsbåde er fortøjet ved Klokkemolen i Nexø Havn. Man kan se i havnens protokoller, at der 5. og 6. maj ankom ca. 10.000 civile og militære flygtninge. Samtlige farvebilleder på denne side er taget af sagfører H.H. Jensen, Nexø og skænket til Bornholms Museum i 1970erne.
Et tysk flygtningeskib er ankommet til Nexø i begyndelsen af maj 1945.
Børn i Nexø fejrer befrielsen 5. maj.
Nexø Rådhus og Politistation, som fungerede som Kommandocentral (Kc) under det efterfølgende bombardement. Frihedskæmperne har biler og CB-lastbiler til rådighed for den efterfølgende internering af danske værnemagere. Modsat Rådhuset har nysgerrige samlet sig for at følge begivenhedernes gang. Ingen kunne da forestille sig, at de to bygninger, P. Berg til venstre og Gornitzkas Trykkeri til højre, ville være rygende ruinhobe i løbet af få dage.
Fiskeskipper Lauritz Madsen, der måtte flygte til Ystad med sin fiskekutter ”Havet” på grund af sit illegale arbejde, vendte under vild jubel tilbage til Nexø søndag 6. maj. Til højre i havnen ses m/galeasen ”Gefion”, købt i 1943 til Nexø af skibsfører Frede Søndergaard Nielsen.
På billedet med de gulkalkede huse ser man mod nord, op ad Nørregade med fotografen, sagfører H.H. Jensens have til højre. Jensen har også nået at løbe ned på Nordre Strandvej og fotografere det hus, der blev totalødelagt der under bombardementerne 7. maj. Man kan se på skyggerne, at begge billeder er taget meget tidligt om morgenen 8. maj. Kl. 8.30 var evakueringen af Nexø afsluttet.
Nexø var en ødelagt by efter de sidste bombardementer tirsdag 8. maj 1945. På det ene billede ser man ødelæggelserne i Havnegade og i Havnen for enden af gaden. P. Bergs pakhus til venstre var så ødelagt, at en genopbygning var udelukket og det samme var tilfældet med Pakhusforeningens bindingsværksbygning til højre. På billedet nedenunder ser man Dampskibsselskabet Østbornholmskes to nye passagerskibe fra 1939. M/S Østbornholm er kæntret, M/S Nordbornholm svært bombeskadet.
Billedet øverst er fra Strandgade med Nexøs gamle rådstue (nu museum) til venstre og Pakhusforeningen midt i billedet. Bemærk de flagrende mørklægningsgardiner. Man ser op mod Torvet og den ødelagte Sparekassebygning. Billedet nedenunder er fra Torvet i Nexø med Sonne-Hansen Materialhandel og til højre Chr. Glistrups slagterbutik. Ejendommen blev ramt af en bombe inde i gården, så den bagerste del af ejendom forsvandt. Derfor ryddes der ud, det er Sonne Hansens ejendele der bliver sat på gaden, skrivebordet, skoene, det nypudsede kobbertøj, maleriet af en lille pige... En buste af Chr. X og Dannebrog var ellers udstillet i butikken for at fejre befrielsen. De blev hurtigt fjernet.
Aasen med købmand C.P. Jørgensens totalskadede ejendom. På billedet øverst ser man op mod Torvet, på billedet nederst kigger man i den modsatte retning. Ruinhoben midt i billedet er også købmand Jørgensens ejendom. Der er blevet ryddet nødtørftigt op, så hestevogne kan komme forbi. Fotos 10. eller 11. maj.
Det ødelagte dommerkontor – med den intakte ”kiggenborg” – set fra Havnen hen mod Nørregade. Til højre P. Bergs pakhus hvor hele kornlageret brændte. Foto måske 9. eller 10. maj – før oprydningen for alvor er sat i gang.
Nørregade set mod nord med dommerkontoret til venstre. Nederst igen Nørregade set i modsat retning, hen mod dommerkontoret, med Hjortestræde til venstre. Fotograferet 9. el. 10. maj, gaden er endnu ikke ryddet.
Øverst er det de helt ødelagte huse i Hjortestræde med Nexø Mejeri til højre i billedet. Nederst ser man fotografen, H.H. Jensens eget hus i Nørregade, næsten overfor Hjortestræde.