Varmen - fra det åbne ildsted, fra kakkelovnen af ler, fra jernovnen etc.
En kakkelovn er egentlig ikke en jernovn, men en bilæggerovn bygget op af evt. glaserede kakler. Midt i 1600-tallet fik man jernbilæggerovne fra svenske jernstøberier. Ovne med låger og røgrør blev først almindelige i løbet af 1800-årene. At ordet "kakkelovn" - fremstillet af keramiske, lerkakler - er kommet til at betegne ovne af jern, fortæller hvor almindelige de rigtige kakkelovne var en gang. Læs min artikel: "Da varmen kom fra Heliga Å i Småland" i samlingerne 2008, HER.
Foto Valdemar Myhre.
Bagsidetekst: Gammel Kone med Bilæggerovn ved [fiskerlejet] Bølshavn. Og man ser "sengehullet" (alkoven) i rummet til venstre. Bilæggerovnen er fra 1600-tallet: forsiden med Syndefaldet, Eva plukker et æble af Kundskabens Træ. Adam kigger vist lidt forskrækket på hende. Hunden imellem dem symboliserer troskab. Motivet var populært, og det kan vel også tolkes på andre måder, end det præsten prædikede? Ovnen var støbt i 1600-tallet i Småland, måske på Huseby - eller et af de andre jernværker - og sejlet til Bornholm. Oprindelig erhvervet af en velhavende gårdmand - ovnene var det mest kostbare i et bo - for så - når de blev umoderne - at blive erstattet af bedre ovne - og havne hos knap så velstående folk. Som her. Fotografen kan kun have været Valdemar Myhre, Svaneke, også når det er fra Bølshavn, hvor Myhre ofte kom. |
Kvinden, der læser i en bog ved en gammel bilæggerovn - med syndefaldsmotivet på forsiden - er blevet grundigt instrueret, tøjet sirligt arrangeret, tørklædet bundet på rette vis. Igennem den åbne dør ser man hendes seng i et ”sengehul”, en slags alkove, og hendes taske på sengetæppet er næppe en hun har glemt.
Tilhører Nexø Museum. |
2058. Dette er eneste gang vi sammen med Myhre, får lov til at kigge indenfor i et at husene, formentlig i Listed. Som altid har fotografen arrangeret børnene i billedets centrum og vi får lige et kig ind i stuen ved siden af, men omhænget på en himmelseng. Stuens flotteste møbel er den svenske bilæggerovnen fra 1700tallet fra "Ormö Bruk" ikke langt fra Blekinge.