Peter Haubergs omgangskreds, fotograferet af ham selv.
Billeder fra Haubergs samlinger, Nationalmuseet. Museumsinspektør Peter Hauberg forestod, for Nationalmuseet, restaureringen af Hammershus i årene 1885 til 1928, hvor han døde 84 år gammel. I hans samling er der - ganske sikkert hans egne, han var en dygtig fotograf - billeder af den omgangskreds, han må have haft i de mange år. I hvert fald nogle af dem. Her møder vi både kunstnere, familie, venner og embedsfolk.
Malerkollegerne
Jeg kan godt lide dette billede, en "malerinde", foran Haubergs elskede Hammershus. Det er Emma Løffler, 1843-1929 - hvor hun åbenbart døde på Hotel Jons Kapel. Hun var især blomstermaler og hendes far var også maler. (Der er mange oplysninger om hende på nettet). Jeg kan kun se at hendes skitsebog har fundet vej til Bornholms Kunstmuseum. Peter Hauberg selv var noget af et "renæssancemenneske", han kunne "alt" - bl.a. var han også en dygtig kunstmaler (og fotograf), så det er en kollega han har fotograferet.
Jeg har fundet et par af hendes malerier på nettet, solgt hos Lauritz auktioner i 2014. De skrev "Kystparti antageligt fra Bornholm, samt studie fra Hammershus, Emma Løffler 1843-1929. Olie på lærred, usign. 48 x 37 og 46 x 34 cm. Stemplet fra kunstnerens dødsboauktion på bagsiden." Det ene er fra Helligdomsklipperne og det andet måske malet lige her, hvor hun er blevet foreviget.
|
Emma Löffler (1843-1929). Skovbund med vilde blomster og bøgegren. 1872. Olie på lærred. Sign. E. Löffler 1872. 31 x 33 (44 x 46) cm. Emma Löffler udstillede adskillige gange på Charlottenborgs forårsudstilling, og maleriet her kan muligvis være det værk, der med titlen 'En bøgegren' blev udstillet i 1873. Lauritz.com 2014.
|
Peter Haubergs billeder af sommerbekendte på Nordbornholm. Her har han foreviget en kollega, maleren Vartan Makhokian, 1869 -1937, han var armener, voksede op i Tyrkiet og i Frankrig og var især kendt for sine skildringer af havet. Han studerede på Kunstmuseet i Berlin og tilbragte efterfølgende mange år på rejser i Tyskland, Frankrig, Ægypten mv. og var altså også på Bornholm. Hans malerier er udstillet på mange museer overalt i verden. (Kilde wiki).
Jeg har ledt efter Mahokians bornholmerbilleder på nettet, men kun fundet en "fæstning ved Sortehavet". Jeg synes jeg kender motivet. (Kilde wiki).
|
Et af Peter Haubergs dejlige billeder fra 1900, af vennen og malerkollega Johannes Herman Brandt, 1850-1926. "Bølgebrandt" kaldet. For han var mesteren, der kunne fremtrylle et maleri af en brænding, så man nærmest kunne fornemme sprøjtet fra bølgerne, når man så på billedet.
Brandt var på Bornholm første gang i 1871 og efterhånden kom han her sommer efter sommer. Han boede på det fornemme Blanchs Hotel, hvor hans billeder hang i salonerne og hvorfra de bl.a. blev solgt til europæiske fyrstehuse og det danske kongehus. Billedet ovenfor er taget på Hotel Hammershus, (hvor der blev bygget nyt hotel i 1895), men den gamle længe i bindingsværk mod øst blev stående i mange år. Det år boede familien Hauberg også på Hotel Hammershus. Mens han nød den luksuriøse hoteltilværelse, var hans familie, hustruen og kusinen Rebekka Sophie, født Steenbuch, to døtre, Helga og Else (g. Feilberg) og en søn, Kaj Steenbuch Brandt født i 1886, privat indkvarteret i Sandvig - skriver Hansaage Bøggild i sin bog Kunst fra Bornholm, som, sammen med et oldebarn Lene Steenbuch, er min kilde her. Maleren J.H. Brandts to døtre, Else f. 1888 på stigen og Helga, f. 1882. Fotograferet af Peter Hauberg på Hammershus sidst i 1890'erne, måske taget ved buerne under broen op til Hammershus.
|
Et af Brandts små billeder solgt på Lauritz.com: J.H. BRANDT (BØLGE-BRANDT) Olie på lærred, brænding, sign. IH Brandt 1880, 27,5 x 42, cm.
|
J.H. BRANDT (BØLGE-BRANDT) Olie på lærred, brænding, sign. IH Brandt 1880, 27,5 x 42, cm. :Barndt havde en stor produktion bag sig. Her er et af hans små billeder fra auktionsfirmaet Lauritz.com, som kan downloades i god størrelse. Solnedgang over havet af Johannes Herman Brandt 1850-1926. Olie på lærred, sign. I.H. Brandt 1917. 29 x 48 (43 x 63).
|
Maleren Georg Emil Libert, 1820-1908 sammen med sin hustru. Fotograferet på Nordbornholm af Peter Hauberg omkring 1900. Libert var på Bornholm første gang som 22-årig, altså allerede først i 1840'erne og kom siden med mellemrum til Bornholm til han var op i firserne, som han næsten må have været på billedet her. Libert var myreflittig, malede og tegnede konstant hele livet. Hans billeder blev også reproduceret, fx. i Illustreret Tidende. Han var landskabsmaler ligesom vennen Hauberg og for mig har deres malerier og tegninger stor og vigtig kulturhistorisk værdi. Hvordan kunsthistorikerne vurderer dem er så en anden sag.
|
Her er et par dejlige billeder fra Hauberg-samlingen, fra Natuionalmuseet. Det er sikkert af nogle af Peter Haubergs rigtig gode venner og kolleger han har fotograferet: Georg Emil Libert med hustru og datter i Hammershus' ruiner, 1890'erne. Fruen hed Marie Philipine og yngste datter, og det er sikkert hende der er med her, Anna Christine, hun ville være 22 år i 1890, og mon ikke hun er i 20'erne. Til hverdag boede familien i Gernersgade 11 i Nyboder, København. Folketællingen 1880 fortæller os om familien med i hvert fald fire døtre: Georg Emil Libert, 54 år (1820-1908). Landskabsmaler, født i København ligesom sine fire døtre. Hustruen Marie Phillipine var 50 år, født i Jyderup. Ældste datter hed Betty Marie Petrea 26 år, Emilie Andrea 19 år, Betty Amalie 17 år og Anna Christine 12 år.
|
Libert kom her så meget, at han fik en af Helligdomsklipperne opkaldt efter sig, Libertklippen. Den har han malet allerede første gang han var på Bornholm, altså i 1842: Parti fra Helligdomsklipperne på Bornholm med folkeliv ved kysten. Sign. G. Emil Libert 1842. Olie på lærred. 35 x 48. Solgt 2016. Kilde Bruun Rasmussen.
|
Bornholms Kunstmuseum har et flot, men meget dystert maleri af Randkløven. Så vidt jeg husker stammer det fra brødrene Langes hjem i Sandvig, hvor det hang i det lille hus, "Tømmehuset", der var museum i mange år. Randkløven har han sikkert malet flere gange, (her er en version jeg har snuppet på nettet uden flere oplysninger).
|
Fra Peter Haubergs samlinger: billeder af hans omgangskreds på Nordbornholm - medens han forestod Nationalmuseets restaurering af Hammershus. Fra venstre: fru og frøken Caspar, læge og lokalhistoriker M.K. Zahrtmann og malerinden Emma Løffler. Foto o. 1910-1914.
M.K. Zahrtmann er kendt af alle lokalhistorisk interesserede, ham skylder vi stor tak for grundlæggende studier i og skriverier om Bornholms historie. Emma Løffler var især blomstermaler, men hvem fru og frøken Caspar var, er jeg usikker på. Turister, tyskere måske, måske i familie med den tyske maler Karl Caspar? Måske nogen har et bud? Billedet til højre: "Fru og frøken Caspar" skriver Peter Hauberg om disse to damer. Som vi ikke ved hvem er. Men øjensynligt nogle af Haubergs gode venner. Jeg kunne tænke mig, at de er fotograferet på Hotel Hammershus, hvor også Hauberg og hans hustru Michelle, der var født på Store Gadegård i Vestermarie og i øvrigt var Haubergs kusine, plejede at logere. Man kan se på fruens kjole, at de er taget samme år som ovenstående. |
Venner, familie og embedsfolk
Her er et godt billede - selv om billedkvaliteten ikke er i top - af Peter Hauberg foto: toldforvalter, byfoged mv. Otto Vilhelm Alexander Marckmann i Allinge med frue og datter på Hammershus. Omkring 1910. Han hørte til en af Haubergs bedste venner på Nordbornholm og der er mange fotografier af de to sammen. Haubergs samlinger fra Nationalmuseet.
Her ser I "Herredsfuldmægtig Jepsen og Frue m.fl. fra Hasle" for det har Peter Hauberg noteret om dette fotografi. Jepsen var i Hasle 1896-1902, og hed Jeppe August Poulsen Jepsen. Selskabet er også blevet fotograferet i en stor stak sten, vel de fra de gamle mure, der da var ved at blive omsat og sikret. I baggrunden er det rester af murværk på Hammershus. Haubergs samlinger fra Nationalmuseet.
"Heilbuth og Frue" skriver Peter Hauberg om dette par, som også synes at være fotograferet et sted i Hammershus' ruiner. Jeg ved ikke helt sikkert hvem de er. Har ikke kunnet finde nogen Heilbuth med speciel tilknytning til Bornholm, som fx malerne.
Men det kunne være Paul Herman Heilbuth, som var direktør i et stort gødningsfirma, med til at starte det radikale venstre i 1905 og i øvrigt meget interesseret i fransk kunst. Han blev gift i 1901. Hvor billedet jo kunne være taget? Måske nogen har et andet bud? Fotografi fra Peter Haubergs samlinger fra Nationalmuseet. |
Peter Hauberg, foto 24.9.1914. Her er det Haubergs meget gode ven, "Dr. Borch og Frue" og de to samme med datteren Bodil ved en af Hammerhus' restaurerede mure. Man må nok forestille sig, at nole af de stenbunker vi har set på andre billeder er nedstyrtede mure, som efterhånden er sat på plads igen, genopbygget som ruin kan man sige. Man kan se af meget gamle bilelder, at Hammershus var i endda meget dårlig stand, da Nationalmuseet og Hauberg tog fat på restaureringen. Sigfred Borch, 1849-1933, læge i Allinge 1896-1926 - og fotograf. Byggede det flotte lægehus i Allinge med tårnet i 1898.
Fru Permin med døtre. Fru Permin hed Jenny Barbara Petrea Permin f. Hoffmann - og hun var således datter af Methea Benditte Hoffmann, søster til Kr. Zahrtmanns mor Laura. Permin var apoteker i Middelfart.
Lilleborg-Almindingen. Viggo Rasch og Anna (det er de to til højre) samt læge Carlsen og frue. Foto Peter Hauberg 27.5.1897.