De bornholmske mejerier og andelsmejerier - se bogen HER
Ejner Greve - der var uddannet mejerist - skrev også en jubilæumsbog for Bornholms Andelsmejeri i 1986. Den supplerer fint bogen her.
I 1886 markerede vi på Bornholms Museum de bornholmske andelsmejeriers 100 års jubilæum med en stor udstilling på det relativt nyåbnede landbrugsmuseum, Melstedgård.
Jeg fik til opgave at indsamle materiale til en udstilling, sætte udstillingen op og skrive et "katalog" om mejerierne. Det blev en fantastisk dejlig opgave. Som udgangspunkt anede jeg absolut intet om mejerierne. Det er meget godt, når man skal lave en udstilling, for det gør publikum som regel heller ikke. Opgaven blev fantastisk, frem for alt fordi nogle af de gamle mejeribestyrere levede endnu på det tidspunkt. De var stolte af deres fag. De var positive og imødekommende. Jeg fik serveret mængder af viden på "smørske", fik en enestående hjælp og fik samlet mange gode sager sammen. Arkivalierne findes især på Bornholms Ø-arkiv, et væld af genstande på Bornholms Museum. Jeg vil samle nogle af billederne og historien på disse sider, efterhånden som de dukker op. Kataloget er på 56 sider og betretter om mejeribruget på Bornholm og dets udvikling. Daværende direktør i Klemensker, Leif Olesen, var også en stor hjælp i arbejdet og jeg havde den store fornøjelse at få lov til at layoute en jubilæums mælkekarton - selvfølgelig med reklame for vores udstilling. Mælkekusken på bogens omslag er fra Dybdal Mejeri i Østerlars, Bornholms første Andelsmejeri. |