Spillemandsmusik på Bornholm
Oversigten, musik på Bornholm HER
Billedet til højre forestiller selvfølgelig en rigtig spillemand! Problemet er blot, at vi ikke ved, hvem personerne på billedet er. Ingen var været så fornuftige at notere navnene på de tre personer. Men billedet stammer - fra fotograf Kjøller i Allinge - så vi kan jo tro, at det kan være smedemester og spillemand Andreas Sonne – som vel på billedet godt kan være omkring 70 år gammel - og hans kone Marie med en af deres døtre, Andrea eller Christiane, der begge var født i årene omkring 1850 – eller en yngre datter. Billedet må være fra 1890erne.
Bornholms Museum har en gammel, godt brugt, håndskrevet nodebog, fyldt med spillemandsmusik. Alt fra ”Hopsa’er, Masurka’er, Hamborgere, Gallopper, Valse, Polkar, Engels[k] Dandse” og meget mere. En rigtig godbid, er vi sikre på, for folk der interesserer sig for den folkelige musikkultur i Danmark.
Mange af musikstykkerne er givet afskrift efter afskift af andres noder. Men der er tilsyneladende også spillemandens egne melodier, f.eks.: Nr. 11 "Pigernes Fornøjelse" Nr. 40 ”Contra eller Kape(l)uleke” Allinge d. 1. Maj 1846 og noder af andre bekendte spillemænd – måske familie: Nr. 41 En "Amalie Valts" skrevet af Hans Anker Sonne Andreas Sonne var født o. 1825, formentlig i Rutsker. Han boede i 1845 hos smed Jørgen Peter Sonne i Olsker; Andreas var da i smedelære. Fem år senere var han blevet gift med Marie Kofoed og i 1855 havde den lille familie fået to børn. Meget mere ved vi endnu ikke om Andreas Sonne – men han har efterladt os en nodebog, fyldt med den spillemandsmusik, der er kommet ud af hans violin – for vi tror han spillede violin! I ”Node Bogen” som han selv kalder sin musiksamling præsenterer han sig selv som ”Smedde=Meister i Alige” – for sådan udtalte man det nemlig! Nodebogen blev senere overtaget af Mathias Jensinius Lindgren, der var født i Sandvig 1882. Han var stenhugger, skipper og også spillemand. Der ligger en lille seddel i nodebogen, hvorpå han forklarer, hvorfor der er en dans der hedder borddans: (Stavningen har heller ikke været hans stærke side) ”nu skal jeg forklare hvorfor det heder borddans. i gamle dage ved Høstgilderne da spiste[s] Kl 12 forskelige Stege med hjemmebrygget Øl. efter det kom der Puns paa Bordet Middag[en] varet et Par Timer – naar de saa var færdig skulde de have borddans den var let at danse ovenpaa den store Middag”. Man kan næsten forestille sig de godt bespiste og lettere (?) berusede gæster, stønnende tage fat på den første dans! Mathias Lindgren døde i 1976. Giveren, Jesper Reinfeldt, er barnebarn af Mathias Lindgren – (og kendt for sin fantastiske modeljernbane som han havde udstillet i Østermarie i mange år og i 2006 og 2007 på Bornholms Museum.) |
Her er hele nodebogen - den er på 99 sider. HER.
|