Hans Markussen fra Sigtemøllen i Aaker. Født 1869 - død i Bjergsted på Sjælland 1946
Læs om Hans Markussen på denne side, læs 1. barndomserindringerne HER Læs 2. om ungdommen HER. 3. De unge år HER. Læs 4. om Hans Markussens tid på Bornholms Højskole HER.
Sigtemøllen i Aaker, tegnet af Hans Markussen i erindringerne. 1930'erne.
Lærer Hans Markussen, 1869-1946, var søn af Hans Markussen, møller på Sigtemøllen - og den møller, der byggede den hollandske mølle, som ses på sønnens tegning herover. Markussen var i 1893-1894 elev på den nybyggede Højskole ved Ekkodalen. Han kom, efter at være uddannet som lærer, til at virke i Bjergsted ved Jyderup på Sjælland fra 1905 til 1935. Fra 1939 til 1944 nedskrev han sine erindringer, ialt ca. 850 sider, hvoraf 270 sider drejer sig om barndommen og de unge år på Bornholm. |
Hans Markussen afsluttede sin barndomserindringer således: "Om Formiddagen den 24. April 1823 fik jeg saa min Tøjbylt pakket, sagde Farvel hjemme og gik ad Myreby til. Moder stod i Døren og saa efter mig og vinkede Farvel, da jeg nede halvvejs ved Pihls vendte mig og saa tilbage; hun var sikker bange som jeg for, at det skulde gaa mig daarligt, jeg havde jo kun daarlig Forberedelse og ingen Lyst til det, jeg gik ind til. Men jeg havde Tro paa, at Gud vilde hjælpe mig gennem det, der blev svært, og en fast Vilje til at gaa det igennem, at min Forældre ikke skulde have mere Besvær og Bekymring for min Skyld, og saa er der et gammelt Ord, jeg efterhaanden fik den Glæde at erfare Sandheden af: Har man Hjertelag, faar man ogsaa Haandelag. Jyderup 1. Maj 1939. Hermed slutter jeg Fortællingen om min Barndomstid. Hans Markussen."
|
Under udarbejdelsen af historien om Sigtemøllen i Aaker (se mere HER), opdagede jeg Hans Markussens erindringer. Erindringerne er skrevet til broderen Ludvig Markussen, der var landpost.
Erindringerne er i familiens eje, men blev præsenteret i uddrag i Bornholms Tidende 24. marts 1984 af højskolelærer Steen Balle. Jeg har fået stillet en kopi af erindringerne til rådighed af en efterkommer, Ole Markussen, som vi kan fordybe os i her. Hans Nielsen Markussen f. 1869 død 29. dec. 1946 og hans hustru Eleonora Marie Lindberg f. 28 dec. 1860 i Horsens død 9. marts 1942. Han var lærer i Bjergsted ved Jyderup på Sjælland 1905-1935.
Tak til Ole Markussen for at måtte bringe historien. |
Lærer Hans Markussens barndomserindringer fra Sigtemøllen i Aaker kan du læse HER. De foregår i årene 1869-1882. 80 håndskrevne sider med en følsom og tænksom fortælling om en barndomstid, oplevet af en lille dreng af forældre i små kår. Barndommen sluttede for ham - som for de fleste andre - med konfirmationen. Derefter måtte han stå på egne ben.
|
Herover: Notits i Bornholms Tidende 5. august 1978.
|
Ole Markussen fortæller: Hans Nielsen Markussen står bagest til venstre ved vinduet på højskolebilledet (af Louise Kaas) på billedet til venstre. Hans Markussen står på højskolebilledet fra 1896 (herover) til højre, hvor pilen peger. (Det er fra min farbrors slægtspapirer).
Til venstre: Hans og Marie, f. Lindberg, Markussen fik en søn, Hans Peter Lindberg Markussen. Han blev født 18. oktober 1902 i Trunderup, Kværndrup sogn, Sunds Herred, som man kan læse i Kirkebogen. Han var maskinlærling da han døde 7. marts 1923 af meningitis på Blegdamshospitalet i København. Han blev begravet i Bjergsted Kirke på Vestsjælland, hvor familien boede det meste af deres liv. Det var faderen selv, der som degn og skolelærer i sognet, måtte påtage sig den hårde opgave, at skulle indskrive sin eneste søns død i kirkebogen.
|
Historierne er skrevet til hans bror, landpostbud Ludvig Markussen - han havde Salunaruten - og han ses på billedet til højre, yderst til venstre.
Foto til højre: De øvrige er Ludvig Johansen - Spageregårdsruten - Theodor Rønne - Studebyruten. De var alle tre fra Østerlars. Til højre er det Christian Nielsen fra Rønne, som kørte postvognen Rønne - Nybro - Svaneke. BØA. Ukendt fotograf. |
. Arkiv.dkBjergsted Skole o. 1910. Bjergsted Lokalhistoriske Arkiv
Bjergsted Forskole o. 1910. Bjergsted Lokalhistoriske Arkiv. Arkiv.dk.