J.L. Ridter, 1854-1921, født i Aakirkeby, død i København, tegner og illustrator
Denne tegning (øverst) fra o. 1874 er på Nationalmuseet. Her kaldte han sig endnu Ridder. Han har tegnet Aakirkes indre (i Aakirkeby) og det var endnu en prægtig "domkirke" med langsgående, middelalderlige arkadebuer med kalkmalerier, som desværre blev fjernet i 1874.
En barnetegning udført af Bertel Hansen-Svaneke, 1883-1937. (Han blev senere akademiuddannet maler.) Den er udført i olie på pap og limet op på papir. 23x30 cm. Inskription på papiret: ”Svaneke. Efter J Ridders tegning ved vejen til Listed. Den 31. juli 1870. Tegnet af Bertel Hansen. 16. marts 1898.” Tilhører Byforeningen Svanekes Venner.
Selv om J.L. Ridter er københavnertegner per excellence så var han fra Bornholm og har ikke helt forsømt sin barndomsø. Janus Laurentius Jørgensen Ridter, 1854-1921, var maler og bladtegner og han har jo altså tegnet rigtig mange tegninger af det gamle København. Han var født i Aakirkeby, døde i København. Han hed oprindelig Ridder, men tog navneskift i 1884. Forældrene var skrædder Jørgen og Cecilie Ridder og han blev gift 1884 med Petra Johanne Christine Nielsen, f. 1854 på Markeregård i Poulsker.
Denne tegning (øverst) fra o. 1874 er på Nationalmuseet. Her kaldte han sig endnu Ridder. Han har tegnet Aakirkes indre (i Aakirkeby) og det var endnu en prægtig "domkirke" med langsgående, middelalderlige arkadebuer med kalkmalerier, som desværre blev fjernet i 1874.
Jeg er helt vild med tegningen, i flot grisailleteknik, som han måske lige har lært på en teknisk skole. Mon ikke han skulle være håndværksmaler. Det er den bedste illustration vi har af Aakirkes gamle indre, så tak til Ridder/Ridter. Janus Ridter fik åbenbart først i 1870'erne afsat denne tegning af en - på Bornholm - kendt post Peter Jørgensen Mark eller Peter Jyde.
Den kom i Nordisk Billed Magazin. |
De to helsides artikler herover (og teksten til højre) er fra Bornholms Tidende. Øverst 5.9.1998 en artikel af chefredaktør Thomas Jensen og nedenunder fra 25,11,2000 af lokalhistoriker Arne Ipsen. Omtalen til højre er fra 11.3.1912. Bornholms Museum fik overrakt en akvarel (af huset herover) af Ridter selv. (og - drejer sig om andre donationer ikke vedr. Ridter).
|
Tegning af Dams Hotel i Krystalgade i Rønne, tegnet af J.L. Ridter efter arkitekt Jens Ingwersen projekt til ombygning af hotellet 1909. Ombygningen var færdig i 1910. Tegningen blev bragt i Nationaltidende. Tegneren hed: Janus Laurentius Jørgensen Ridter, 1854-1921, var maler og bladtegner og han har tegnet rigtig mange tegninger af det gamle København. Han var født i Aakirkeby, døde i København.
|
Han hed oprindelig Ridder, men tog navneskift i 1884. Forældrene var Skrædder Jørgen og Cecilie Ridder og han blev gift 1884 med Petra Johanne Christine Nielsen, f. 1854 på Markergård i Poulsker.
Arkitekt Jens Ingwersen tegnede også den gamle Dampskibsekspedition på havne. Tegningen findes på Bornholms Ø-arkiv. |
J.L. Ridter svigtede ikke helt Bornholm, selv om han blev københavner. Her har han fået til opgave at tegne en af øens store proprietærgårde, Sejersgård ved Rønne i 1912. Gården var brændt i 1909, arkitekt på det ny stuehus var Ove Funch-Espersen og ejer af gården var Peder Andersen, som havde giftet sig med Barbara Kirstine Jespersen, fra en af Bornholms rigeste familier. (Arvinger efter etatsrådinde Marie Kofoed, hvis mand skipper og købmand H.P. Kofoed ejede den fornemme gård på Christianshavn, Overgaden Neden Vandet 11.)