Østergade i Allinge
Fra en strandingsauktion i Allinge. Et par gode "ægte fotopostkort" sikkert fotograferet af Alfred Kjøller, som vist var den, der tog disse pressefotoagtige billeder.
Der må være oplysninger - endda en god fortælling - om denne situation et sted - jeg har dem blot ikke til rådighed, hvor jeg er nu. Sted og årstal? Fra BMs samlinger. |
Manden yderst til højre ligner Christian Larsen, borgmester i Allinge fra 1916. Det passer tidsmæssigt, da vi blandt andet ser det nye stuehus til Østergade 14 til højre. Han boede i Østergade 2 fra 1908 til 1938, 30 år, og Christian Larsen var borgmester fra 1915 til 1929, den første folkevalgte. Det er en rigtig god historie, og det passede udmærket at holde auktionen tæt på hans bopæl. Han kunne det hele, var stenhugger, stenværksbestyrer, styrmand osv, havde også været bager og blev så borgmester i en kummerlig tid. (Jens Riis Jørgensen). Greta Stangegaard (datterdatter af borgmesteren) fortæller: Min morfar og mormor flyttede til Aakirkeby ca. 1934 hvor min far Axel Mauritsen overtog Østergade 2. Min morfar døde i april 1936 og boede på det tidspunkt på Birgersvej i Aakirkeby. Han blev begravet 8. april 1936 og døde den 1. april. Han blev født 5. feb. 1869 i Aaker. (Jens Riis Jørgensen).
|
Ved "Frelsergården" og Østergade 8 i Allinge ud mod Kæmpestranden. Frelsens Hær ejede denne bygård, Østergade 8, fra 1924 til 1945 og anvendte den store sal i længen her i billedet. Jeg er ikke kommet til bunds med Frelsens Hær. De lejede nok sig ind her forinden, for allerede ved folketællingen i 1901 boede både en kaptajn og en løjtnant fra Frelsens Hær til leje her. Eller rettere en kaptajninde Jørgensen og en løjtnantinde Nielsen, hvis man kan sige sådan, for det drejede sig om kvinder i den hær. Salen herinde kunne sagtens bruges til auktion, skønt denne nok foregik udendørs i dette tilfælde, hvor det gjaldt vraggods, der var slæbt i land i Løsebæk. (Jens Riis Jørgensen).
Allinge Rådhus i baggrunden. I dag kendes gården som "Pension Klostergården", som har været pensionat siden 1901. Længen til højre er blevet afkortet.
To dejlige, stemningsfulde sommerbilleder til jer, der holder af det gamle Allinge. Skal være "Pension Riis i Allinge". I dag kendes gården som "Pension Klostergården", Østergade 7, Allinge, som har været pensionat siden 1901. Fra Bornholms Ø-arkiv, 2004-19.
Arboes Gård, Østergade i Allinge. (Vognmand Fr. Holm). Foto Bendt Kjøller o. 1898.
Nogen mener, at Bendt Kjøller ofte har en lille dreng med på sine billeder; her er en lille en ved det ualmindelig fint stablede stengærde til venstre. Er det stedets stenhuggertradition der gør, at man kan stable så fine stengærder? Kjøller-Samlingen, Bornholms Museum. Jens Riis Jørgensen: Sagen er, at stengærdet her i virkeligheden er udført som en mur af stablede sten med mindre sten ind imellem ligesom når man byggede fundamenter eller byggede stenhuse. Det er klart udført af en, som var vant til det. Det er en kunst at få det til at ligge og hænge sammen, samtidig med at det tager sig ud af noget. Lige til venstre for billedet var få år forinden blevet opført et nyt hus i grundmur, og haven blev derefter ordnet. Ejendommen er i dag Østergade 16. Bag gården på billedet ser vi toppen af Martin Larsens røgeriskorten. |
Vognmand Frank Holm havde gården fra 1924 til 1953. Derefter havde hans bror Arthur dampskibsekspedition her frem til 1966, hvor vi alle kan huske, at turistchefen Jørgen Finn Nielsen boede her. Men gården så ikke ud som på billedet i deres tid, da den blev fuldstændig ombygget til Østergade i 1911. Forinden var den i 1896 blevet bygget om i det indvendige til i alt fire lejligheder, som giver sig udslag i de mange skorstenspiber. Den unge købmand Peter Arboe Hansen døde 28. jan. 1891, 44 1/2 år gl. Han havde siden 1884 været bogholder og kasserer i sparekassen med kontortid på Rådhuset, ligesom man alle andre tidspunkter kunne møde ham i hans privatkontor i bygården her på fotoet. Han var født her, så gården kunne også hedde Jens Henrik Hansens gård efter faren. Men det var mest Peder Hansen Snedker, der i starten af 1800-t. gav den det udseende, vi ser her, så den burde opkaldes efter ham.
At stenmuren til haven er så flot skyldes nok også, at "bygherren" til Østergade 16 var ingen ringere end Sandvigpigen Sine Bidstrup, som havde Sandvigbygmesteren Mads Kofoed Stender til at forestå byggeriet |
Østergade 8 med Frelsens Hærs lokaler indtil 1945. Se lidt flere billeder af Frelsens Hær i Allinge HER.
Østergade 30, Allinge (nuværende Brugs) - står der bag på billedet. Foto Bendt Kjøller. BM 717. Altså er huset væk. Her har også været en såkaldt "stammehæk", som vi ellers kender det fra Rønne. Det må være gæs eller ænder, man ser til højre i billedet - det er ellers sjældent vi får husdyr med på bybilleder. Det er "Slagtergården" hvor nu Super Brugsen ligger. Gæssene går i skyggen fra det senere posthus, Kirkegade 8.