Ypnasted, Østermarie sogn - tidligere et lille fiskerleje med en lille snes huse
Læs meget mere om Ypnasted på Finn Hansens side HER. S/S Skolmas forlis ved Ypnasted 1929 HER. Se siden om maleren Henrik Schouboe, der boede i Ypnasted 13 i mange år HER
Rawert, Ypnasted. "Yppernestedt" Fiskerleje paa Bornholm. d. 10. August 1821. No.54. Den ældste gengivelse af det lille fiskerleje. På Det Kongelige Bibliotek.
Ypnasted set mod nord, foto Valdemar Myhre, 13x18 nr. 0144. De to sammenbyggede ejendomme midt i billedet er Ypnasted 2 og 4. Lisehus gemmer sig bag træerne til højre og i baggrunden ses Ypnasted 3 (med gavlen mod fotografen) og Ypnasted 11 (med langsiden mod fotografen). Byforeningen Svanekes Venner.
Ypnasted, set mod nord. Med Lisehus, Ypnasted til venstre og Ypnasted 4 til højre. Byforeningen Svanekes Venner.
Fotografen har holdt meget af motivet af Ypnasted set mod nord. Han har kopieret billedet ovenfor også som et langformatbillede og han har fotograferet det med sit stereoskopkamera.
Ypnasted set mod syd og mod Bølshavn. Fra venstre er det Ypnasted 15, i midten Ypnasted 13 og til højre Ypnasted 9 (og 11). Bag nr. 13 ses Ypnasted 7, bag det Ypnasted 5. Midt i billedet imellem træerne aner man Ypnasted 3 og bag det den lille avlsbrugerejendom, Ypnasted 8. I træerne bag den ligger Ypnasted 2 og 4 og ejendommen med "hodda" udskud, er Lisehus, Ypnasted 6. Den avlsbrugerejendom, der ligger længere mod syd ligger i Bølshavn, adressen er Bølshavn 1. Byforeningen Svanekes Venner.
Ypnasted, stereoskopfotografi Valdemar Myhre. Byforeningen Svanekes Venner.
Ypnasted, stereoskopfotografi Valdemar Myhre. Byforeningen Svanekes Venner. Her er fotografen gået op på en klippeknold ud mod havet og har foreviget strækningen mod Lisehus.
For 100 år siden kunne man opleve denne mægtige vandreblok på redningsstien i Ypnasted. Tidligere beboere fortæller, at stenen senere blev hugget til skærver og brugt til fyld i den nye vej, der går op ad den stejle Ypnastedbakke. BØA.
|
Men i 1905 valgte amatørfotograf og læge Emil Frederiksen at tage et billede af stenen. Den må have imponerende. Og han fik solgt billedet til en postkortforlægger i København, Peter Alstrup, som udgav det postkort, der ses her. Emil Frederiksen tog mange, rigtig gode billeder på Bornholm. Samlingen kom efter hans død i 1956 til Det Kongelige Bibliotek. Hans optagelser er på 9x13 glasnegativer og Biblioteket har også hans egne kontaktkopier med korte oplysninger. Der er ca. 240 billeder fra Bornholm.
|
Udsigt mod nord fra klipperne nedenfor Ypnasted 10. Klipperne i hjørnet til venstre er Ypnasteds gode badested. BØA.
Den lille havn i Ypnasted
To fiskere i Ypnasted. Havnen i Ypnasted. Personerne er Anton Jørgensen.- Drengen: Johannes Jensen, Ypnasted. Bemærk den flot opbyggede stenmole og fiskeredskaberne.
Ypnasted 3, matr. 27g
Det kan være svært at koble de gamle billeder sammen med de nu meget ombyggede og gennemrenoverede huse i Ypnasted. Men pga. beliggenheden tæt ved havet, bindingsværket, udelukkelser mv. tror vi dette er Ypnasted 3, engang fiskerlejets gamle fattighus. Valdemar Myhre.
Ypnasted 6, matr. 29c. "Lisehus" - opkaldt efter sidste "oprindelige" beboer
Lisehus, stereoskopfotografi, Valdemar Myhre, Byforeningen Svanekes Venner.
Fra Gitte Elise Heizukowsky Pedersen, Østermarie. Ypnasted. Lisehus.
Elise med sin kar hjemme - til højre på besøg, måske i Ypnasted 8.
Lisehus. Samtlige fotos af Elise fra Lisehus tilhører Gitte Elise Heizukowsky Pedersen, Østermarie. Ypnasted.
Ypnasted 8, Matr. 27b - en avlsbrugerejendom ved havnen
Ypnasted, lille avlsbrugerejendom til venstre, her boede 1901 agerbruger og fisker Hans Peter Jensen og hustru Ane Margrethe med deres datter Julie og plejesønnen Valdemar og mon ikke han er en af de to drenge på billedet? Foto Valdemar Myre, 13x18 9977.
Mathias Bidstrup, postkort. Myhre. Ypnasted 8. Familien Hansens avlsbrugerejendom ca. 1910. Til venstre anes Lisehus, Ypnasted 6, midt for Ypnasted 2 og 4.
Ypnasted 8, matr. 27b. Elise fra Lisehus på besøg hos familien Hansen (avlsbrugerejendommen). (Foto tilh. G. Pedersen).
Ypnasted 9 og 11. Matr. 27e. En ejendom med tilhørende løkke
Udsnit af nedenstående billede.
Fotograf L. Poulsen, Vejen, var på Bornholm for at fotografere o. 1910-1915.
Fire amatørbilleder af beboerne i Ypnasted 9 før det blev solgt som sommerhus til familien Myhre i 1920erne.
Fru Myhres hus i Ypnasted, formentlig 1930erne. Billedet tilhører Lise Manniche.
Ypnasted 9-11 til venstre, Ypnasted 13 karakteristisk med "hodda" mod havet og til højre Ypnasted 7. 1930erne.
Ypnasted 13
Se meget mere om maleren Henrik Schouboe HER.
Maleren Henrik Schouboe ejede Ypnasted 13 i en årrække og etablerede sig med atelier i baghaven. Huset var i familiens eje indtil 2013.
Henrik Schouboe, 1876-1949, dansk maler, uddannet som håndværksmaler og på Kunstakademiet 1894-1901. Schouboe fik sit gennembrud med Forår (1906, Ribe Kunstmuseum) og vendte senere ofte tilbage til det lyriske og stemningsmættede udtryk i motiver, hvor menneske og natur forenes, fx April. Ungt par i et landskab (1908, Statens Museum for Kunst). Efterhånden betonede han det naturalistiske, fx i billeder fra Ypnasted på Bornholm, hvor han var bosat. Fra 1910 rejste han meget i Europa, især i Italien. (Wiki). |
Han købte et hus i Ypnasted i 1932 og gennem hele livet lavede han mange stemningsrige og koloristisk afvejede skildringer, hvor han gerne hentede sine motiver ved de danske fjorde, fra Bornholm og den sydsvenske kyst.
|
Ypnasted 19
Foto Valdemar Myhre. 2057. Carlshavehuset i Ypnasted
0170. "Hus i Carlshavebækken i Ypnasted, hvor manden kommer hjem fra fiskeri og barnet står på trappen med pindebrænde i sit forklæde.Senere boede en mand ved navn Kuhre i huset. Hønsekuhre kaldet. En overgang var der også "smugkro". Onde tunger kaldte også Carlshavebækken for "Klasravebækken", fordi det var "skik" at smide sit affald i det dybe forløb af bækken". (Tekst fra Svanekes fotoregistrering). Myhre 0170.
Ukendte ejendomme, angiveligt i Ypnasted
Til venstre: Foto H. Zangenberg 1929. Niels Jensens enkes hus. Ypnasted. Bornholms Museum. Til højre: Valdemar Myhre. Ypnasted. (Det er svært at stedfæste.)
Foto H. Zangenberg 1929. Udhuse ved gårdejer Kofoeds hus i Ypnasted. Det forreste en svinesti, en "svineegel", 1,65 m. bred. Bornholms Museum.