Kirkegade, Allinge - med billeder af Allinge Posthus
Kirkepladsen og Kirkegade. Jens Riis Jørgensen skriver bl.a. om dette foto: "Træet er vokset i det nye anlæg ved kirken, hvorfra billedet er taget lige før 1900, hvor man af uransagelige grunde satte en grundmuret facade i huset foran os, som om der hvilede forbandelser over det. Det var et klenodie, et smykkeskrin med Christian den 8.-detaljer. Godt at Bendt Kjøller gemte noget af byens historie med dette miljø mellem rådhuset, kirken og skolen, som lige var blevet nybygget.
Kirkegade 1 til venstre og en toetages ejendom ovenfor med lidt af arkitekt Ove Funch Espersens Sparekassebygning.
Kirkegade 1, gavlen ombygget o. 1895 af murer Niels Larsson.
Det er også den gamle telefoncentral, 1940-1960erne (?), Ruth Madsen var centralbestyrer de sidste ca. 20 år inden der blev automatiseret . Her kan man på modsatte side af vejen se vestre ladelænge til Kirkegade 8, (jvnf. herunder), der i 1900 blev revet ned og forsynet med ny bolig og boghandel mod nordvest. Der er tale om en 1700-talsbygning. Med hensyn til bindingsværkslængen nederst i gaden er det interessant at konstatere, at den havde stråtag helt frem til 1855. Midt inde i byen, synes vi i dag, men Allinge by var dengang vidt spredt og åben med større afstand mellem gårdene, der lå som holme i havkanten og indføjet mellem klippeknolde foran kirken på bakken i bagkanten. Sådan var det her omkring 1700. (JRJ). |
Jeg vil tillade mig at reklamere VARMT for Historisk Samfunds sidste publikation: Svensk indvandring til Bornholm.
Langt de fleste indvandrere slog sig ned som stenhuggere på Nordbornholm, det ved man på Nordlandet - (men mindst lige så mange kom til Rønne og Vestbornholm for at arbejde i industrierne). Her vil jeg gøre opmærksom på en artikel om en farfar og oldefar, murermester Nils Larsson, skrevet af Niels-Holger og Jeppe Larsen. Nils Larsson kom som vogterdreng til Bornholm, kom så som ganske ung til Allinge, satte en masse i gang, stod for store byggerier, bl.a. Teknisk Skole og læge Borchs villa, bliv gift og fik to børn - men døde inden han blev 30 år. Her er han og hustruen Karen ved deres hus i Kirkegade 1 i Allinge i 1895. Facaden har han selv bygget. |
Her har vi netop passeret ejendommen med den fine gavl (se øverst) Kirkegade 1 og ser ned ad Kirkegade. Foto Alfred eller Bendt Kjøller jun. 1950erne (?).
Fra Kjøllerfotografernes arkiv, Kirkegade i Allinge. Fotografen er Alfred Kjøller og mon ikke man kan datere billedet nogenlunde med den bil, man ser lidt af til venstre i billedet. BM. P.C. Holms Butik. Posthusets sorterings lokale er ikke bygget endnu. (bagved bilen).
Allinge Messe, ved Th. Holm. Nu hjørnet af Skomagerstræde til højre og Kirkegade 13, Allinge Apotek. Steen Jensen, Bæla.
Allinge Bog & Papirhandel. Tilhører Erik Gornitzka. Kirkegade 8, Allinge før 1905 altså før posthuset medens der endnu var boghandel. Ingeborg Engel Marie Rønne var boghandler sammen med halvsøsteren Mathilde Gjerow. Ingeborg blev senere gift med fotografen Alfred Pedersen. Iflg. Jens Riis Jørgensen var Kirkegade en ny gade, et resultat af gadegennembrud med lidt nedrivning og meget "infill", der for en del blev til bygninger i to etager.
Kirkegade i Allinge, Køllerfotografernes arkiv, BM 717. (H.P. Jacobsen o. 1900 - før 1905. Da postvæsenet lejede boghandelen i 1905 flyttede Ingeborg Rønne og hendes datter til Havnegade. (JRJ).
Allinge. Kirkegade 1905-1908. Med det gamle postkontor, Kirkegade 8 og M. Henriksens bageri og conditori til højre. Fotograferne Kjøllers arkiv, Bornholms Museum.
Jens Riis Jørgensen skriver. Posthusbygningen, Kirkegade 8, er fra 1900-tallet. 1761 er blot et vurderingsår og ikke årstal for hverken opførelse eller overtagelse dengang. Poul Jensen, senere Poul Jensen Holm må være født i 1734 som søn af Jens Madsen. |
Bygningen, hvor det gamle posthus (fra 1905) er bygget omtales i den første brandvurdering i 1761, hvor korporal Povl Jensen Holm havde en gård med to længer. Det var en avlsbrugerejendom frem til 1900, hvor enkefru Kristine Rønne laod den gamle forlængede gård rive ned og opførte et grundmuret ni fags forhus indrettet til beboelse med to butikker. Der bev åbnet en boghandel. 1905 bliver det så omdannet til posthus med beboelse ved Carl Bruun Schou som er postmester (Jvnf notitsen i Bornholms Tidende 8. december 1905.)
|
Posthuset i Allinge o. 1905. Fotografisk postkort, H.P. Jacobsen, Allinge. (Erling Juul-Pedersen). Det var postmesteren selv, der ejede huset fra 1905. Carl Schou, som han hed, lejede så postlokalet ud til postetaten. Tolv år senere overtog generaldirektoratet for postvæsenet så ejendommen. (JRJ).
Fandt lige et par billeder, (sådan nogle man kalder ægte fotopostkort), fotografen må være Alfred Kjøller - af postkontoret og postvognen i Kirkegade i Allinge. År? I baggrunden Høyers Hotel. Fra BM's samlinger.
En stolt bagermester har ladet sig forevige foran sit konditori i Allinge. Bygningen på hjørnet af Kirkegade og Smedestræde var opført i 1897. Bageren står sammen med de to ældste af sine med tiden fire børn. To bagersvende og en lærling ses til venstre, fru Henriksen – formentlig - og to bagerjomfruer til højre. Fotograf Alfred Kjøller (?), Allinge, ca. 1912. ES.
Billedet viser sig at have tilknytning til den fredede Saksebro Mølle i Aaker. Det hænger således sammen:
Bagermester Marius Sofus Henriksen var født på Baunehøj i Aakirkeby i 1882 og voksede op på det som senere kom til at hedde Valsemøllen i Aakirkeby. Hans bedstefar havde bygget møllen i 1867. Faderen overtog den i 1873, hvorefter den kom til at hedde Henriksens Mølle, senere Søndre eller Sønder Møllen. Navnet ”Valsemøllen” går tilbage til 1920 og hænger sammen med de nuværende ejere, familien Jespersens køb af møllen. Marius´ far, mølleejer Jørgen Peter Henriksen, døde omkring 1890, men enken fortsatte driften af møllen til den ældste søn, Anton Henriksen, kunne overtage den i 1898, 23 år gammel. Selv om man siger, at det er skomageren, der skal blive ved sin læst, og det formentlig også gjaldt for hans børn, så må noget tilsvarende have været tilfældet for møller- og bagerbørn. Det var jo gerne forældrene der bestemte, hvor børnene skulle i lære – og hvem de i øvrigt skulle giftes med. I hvert fald blev Marius Henriksen også udlært som møller og bager. Han var to år i lære som bager i Allinge fra 1896-1898. |
I 1898 rejste han til København og fortsatte som lærling i en bagerforretning i Tordenskjoldsgade ikke langt fra Det kongelige Teater. Efter endt læretid vendte han tilbage til Allinge, overtog det bageri og konditori, der ses på de to billeder herover, og her drev han sin virksomhed i nogle år. Han blev gift med Anna Bech i 1906. Hun var datter af Peter Bech, der ejede stubmøllen i Svaneke og begge havde således rødder i de mere eller mindre sammenspiste møller- og bagerkredse, der må have været på Bornholm dengang. Familien fik fire børn, Edith f. 1907, Ivar 1910, Arne 1915 og Ruth 1918. Alle var født i Allinge.
Det blev Edith og Arne Henriksen, der som et ugift søskendepar kom til at drive Saksebro Mølle videre helt frem til vor tid. For familien Henriksen blev ikke i Allinge, måske ville de ”hjem” igen og i 1920 købte de Saksebro Mølle i Aaker af den tidligere ejer, Hans Henrik Hansen. Møllen blev straks moderniseret med valse- og sigteværk samt motor til møllen og senere også til bageriet. Møllens historie er beskrevet flere steder, bl.a. af Ann Vibeke Knudsen og Niels-Holger Larsen i: ”Saxebro Mølle, mølleri og brød” i Bornholmske Samlinger 1996. |
Endnu et billede af Henriksens bageri og konditori i Allinge. ES.