Strandinger langs de bornholmske kyster
Strandinger 1867-1868 - ældste fotografi af et strandet skib på Bornholm?
Velox af Porsgrund, Norge. Brig. Strandet ved Snogebæk 8. december om morgenen på rejse fra Geffle til Belgien med træ. Kaptajn J.F. Monrad, Alle mand reddet.
Solgt på strandingsstedet ved auktion den 4. januar 1868 for 500 rigsdaler af købmand P. Berg, Nexø. Istandsat af J.H. Brandt som skonnertbrig. Hjemmehørende i Nexø. Ophugget på Nexø Havn november-december 1887 - januar 1888. "Paasejling i Kanalen af ukendt Damper der bakkede sig fri og forsvandt.
Ved at lempe om fik Besætningen Skaden over Vandet og ved Indsejlingen til engelsk Havn blev dette Billede taget af en engelsk fotograf. Skibet var, efter hvad en gammel Skibskaptajn sagde, en Theklipper" og hjemmehørende i København. Det er Kaptajnen, vistnok Nielsen, der staar til højre med høj Hat og Førstestyrmand Johan F. Kofoed fra Nexø, der staar til venstre". |
Bornholms Avis, 10 december 1867. Velox
|
Bornholms Tidende 20. februar 1868. Velox
|
1872. Stormfloden
Efter den voldsomme stormflodskatastrofe i november 1872 strandede adskillige skibe langs de bornholmske kyster og endda inde i havnene. Fotograferne Gottlieb Støckel, Rønne og Johan Hansen, Nexø, fotograferede Allinge (Støckel HER) og Svaneke (Johan Hansen HER).
Foto G. Støckel (?). Tre mastet skonnert "David" af Riga, strandet 13. november 1872 ved Hammeren ud for Sandvig. Den rummede 3500 tønder kul og kom fra Shield i England - påvej hjem til Riga. Den blev bragt flot igen i 1874 af mandskabet, som selv satte reparerede skibet. Dette er en kopi af en affotografering af det originale billede, fra Nexø Museums digitale samlinger. V. Erik Gornitzka.
1894. Den tyske panserkrydser "Prinzess Wilhelm" mellem Teglkås og Johns Kapel
1894. Den tyske panserkrydser "Prinzess Wilhelm" på gæstebesøg - strandede 18. september 1894 mellem Teglkås og Johns Kapel. Samme dag kom den tyske kejser Wilhelm på besøg på det strandede skib, og afskedigede på stedet krydserens kommandant kommandør Sarnow. Foto Th. Spelling. Læs om historien i Bornholms Tidende 26. oktober 1974. ES.
De søfarende har åbenbart, lige så længe de har sejlet, måttet sande, at Bornholm ligger noget i vejen for sejlruterne i Østersøen. Her er det den tyske panserkrydser Prinzess Wilhelm, som er kommet på afveje. Kigger man godt efter på billedet, er der foruden panserkrydseren forrest, to tyske krydsere (”Blücher” og ”Brandenburg”), som er ved at trække Wilhelm fri af klipperne. Der var også et par mindre slæbebåde til stede, (Switzers S/S ”Skandinavien” og en svensk slæbebåd). Desuden kan man få øje på flere robåde, så der må have været stor interesse for panserkrydseren i det rolige vejr. De tyske skibe klarede selv at få krydseren fri efter et par dages arbejde – og krydseren fik udbedret skaderne i Wilhelmshaven syd for Hamburg. Man kan læse udførligt om panserkrydseren på den tyske wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/SMS_Prinze%C3%9F_Wilhelm
|
Panserkrydseren var på øvelsestogt i Østersøen; den var hjemmehørende i Kiel, hvor den var bygget i 1887-88. Ingen af den 365 mand store besætning led overlast ved grundstødningen, men for skibets chef, korvetkaptajn Georg Sarnow, blev det hans sidste rejse med krydseren.
I dag vil vi opfatte billedet som et tidligt ”pressebillede”. Om billedet blev bragt i en avis er uvist, teknisk var det muligt, rasterteknikken, hvormed billeder kunne gengives i aviser, benyttede man i Danmark fra o. 1890. Desværre er fotografen anonym, men med godt kendskab til de bornholmske fotografer kan det med sikkerhed siges, at det var Thor Spelling, Rønne, han benyttede denne type kartoner med en forgyldt mønsterindramning. Han solgte også skibsportrættet i en serie af forskellige kabinetfotos, som sikkert kunne købes hos Rønnes boghandlere. Kontaktkopi, 10 x 14 cm, på manganfarvet platinpapir. |
1897. Barken "Ihana" strandede ved Knorrenborg (Fredensborg)
1897. ”Jeg har længtes mod skibskatastrofer og mod hærværk og pludselig død”.Strandet ved Knorrenboirg (Fredensborg) 1897. ES.
Nogle af os har i vore unge år åbenbart fået banket disse linjer fra Tom Kristensens fantastiske roman Hærværk ind i hovedet. Selv om
linjerne i digtet naturligvis skal tolkes i en helt anden overført betydning, så popper ordene op, når jeg ser et strandingsbillede som dette. Gys og spænding - og heldigvis blev alle mand reddet. Dette er barken ”Ihana”, som strandede ved "Knorrenborg" syd for Rønne i 1897. Knorrenborg var det, der senere blev til Hotel Fredensborg. Den strandede i regntykning, som det hedder, kvart over to om natten 6. september. Skibet var på rejse fra Ipswich i England til Nystad i Finland i ballast. Kaptajnen må have været svenskfinne, J.H. Söderholm. Ihana var et træskib på 442 tons netto, bygget i 1872, rederen i Nystad hed August Forström. Skibet blev slået til vrag og solgt på en offentlig auktion allerede 20. september til Emil Bohn i Allinge. Han købte den for 625 kr. |
Alt dette og meget mere vil man kunne læse sig til i datidens aviser, hvor skibsforlis altid var godt stof. Men den nemme indgang til viden om strandinger ved de bornholmske kyster er den for længst afdøde maler og (amatør)fotograf Erik Pedersens to binds værk: ”Bornholmske Strandinger”, 1987 og 1988. Erik Pedersen var en dygtig fotograf og hans samling af (affotograferede) skibsportrætter på Bornholms Museum er legendarisk. Selv fotograferede han samtlige anløb i Rønne Havn fra sidst i 1930erne til sin død i 1992. Og han fotograferede alt af interesse på Bornholm i samme periode, en temmelig enestående dokumentation af øen gennem 50 år. Hele hans arkiv findes på Bornholms Museum. Billedet her er fundet på et loppemarked på Bornholm. Det er en senere affotografering af det originale billede (men ikke Erik Pedersens affotografering). I 1897 kunne det være Rønnes fotograf Thor Spelling, der havde været ude med sit kamera. Der findes et par billeder af skibet og i hvert fald fotograferede han mange skibe til sin død i 1899.
|
1901 S/S M. Davidsen af Hasle, Østbornholmske, ved Hammeren
Østbornholmskes S/S M. Davidsen af Hasle strandede 24. maj 1901 lidt før kl. 18 på sydsiden af Hammerodde. Damperen strandede i tæt tåge, lidt før den skulle dreje om Hammerpynten. Ca. en halv time efter grundstødningen sank forenden, som man ser på billedet. Redningsmandskabet blev alarmeret og var fremme på 35 minutter. Men inden da var passagerer (13) og mandskab reddet ved hjælp af skibets egne både. På dette flotte billede af forliset (!) ser man foruden S/S Davidsen Svitsers S/S "m. Z. Svitser", som 2. juni fik bragt Davidsen på ret køl og bugseret ind i Sænehavn. Damperen blev slæbt til Helsingør og repareret og var klart til at sejle igen 9. juli. Men igen var uheldet ude, man havde muligvis glemt at fylde ballast i damperen, så den kæntrede idet den blev sat i vandet efter opholdet på beddingen. Først midt i september 1901 var den atter klar til at sejle. I 1919 blev M. Davidsen solgt til Island. (Kilde: Det Østbornholmske Dampskibsselskab 1876-1976, V. Kjølby 1976). Foto, 16x11,5 cm, Foto Bendt Kjøller. ES. (Se flere billeder HER:)
1903. Galeasen Proceed af Gribbestad strandet ved Næs syd for Allinge
Jeg har i en stak af Kjøller-familiens billeder fundet dette - som dog er af fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Alfred Kjøller HER overtog på et tidspunkt Jacobsens atelier og åbenbart også hans glasnegativer og billeder. Det er fra 1903. Forestiller galeasen "Proceed" af Gribbestad. Erik Pedersen beretter i sin bog om strandinger ved de bornholmske kyster: "Strandet 4. maj kl. 24 i tåge med torden, hagl og regnskyl ned Næs, 1000 alen syd for Allinge, på rejse fra Königberg til Nakskov med ca. 90 tons oliekager. Skibet blev bragt flot 9. maj af Svitzers S/S Herta og bugseret ind til Allinge Havn". Mon ikke det er det vi ser her. Grebbestad ligger nord for Göteborg. BM.
1905. Earl of Zetland strandede ved Vang
En stranding, fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. En nat i begyndelsen af oktober 1905 strandede den finske fuldrigger ”Earl of Zetland” på de bornholmske klipper syd for Vang. Den var på rejse fra Sundswall til Sydafrika med tømmer.
Om morgenen kom hjælpen fra Hasle og Allinge Redningsstationer og man fik med stort besvær mandskabet reddet i land. Man håbede dog på, at skibet endnu kunne reddes, men vejret blev stadig dårligere og efter et par uger deltes skroget i to og lasten flød ind på land i store mængder. Den 15. oktober gik skibet til bunds. |
Beskrivelsen stammer (i uddrag) fra ugebladet ”Hver 8. Dag”, fra november 1905. Det var et af de første blade i Danmark, der bragte fotografier af aktuelle begivenheder. Fotografen var H.P. Jacobsen fra Allinge, han havde solgt det fotografi, der ses her, af det nyligt strandede skib (som han altså også fik fremstillet som postkort) til ugebladet foruden et billede af skroget, som han havde taget knap to uger senere.
Der findes mange fotografier og postkort i bornholmske samlinger af den spektakulære stranding – fotograferet fra forskellige vinkler i løbet af de 14 dage dramaet stod på. ES. |
1907. Skonnertbrig Freja af Rauma ved Melsted
"Freja" af Rauma. En skonnertbrig, strandet 10. oktober 1907 i tåge ud for skærene i Melsted. Den var på rejse fra Wiiborg i Finland til Laboe i Kielerkanalen. Alle seks mand reddet. Skibet blev senere slået i to dele og solgt på standingsauktion. (Kilde Erik Pedersen, Bornholmske strandinger). G 30. 2010-24. Bornholms Ø-arkiv.
1907. S/S Solheim fra Tvedestrand strandet ved Hammershus.
Dampskibet "Solheim", kaptajn Thorstensen, kom fra Tvedestrand i Norge. Det var på 405 net.tons, bygget 1901. Det strandede 14. april om morgenen kl. 7.30 i tåge i Møllevigen lige syd for Hammershus ruiner på rejse fra Sunderland til Königberg med kul. Skibet stod knap en snes alen fra land. Dampskibet blev bragt flot samme dags aften af Svitzers S/S "Kattegat", efter at 800 tons kul var kastet over bord. Indbragt til Rønne Havn. (Kilde: Erik Pedersen, Bornholmske Strandinger 1 og 2, Rønne 1987-1988. Trykt som postkort på fotografens eget forlag. ES.
1914. S/S Nerok strandede ved Arnager
Jeg tror det er samme stranding - man har husket/skrevet forkert på det nederste af disse to kort. ES.
1914. En forfærdelig katastrofe, fem mand omkommet. Minetrawler ”Nerok” ved Arnager 1/1 14. En stranding med katastrofale følger fandt sted ved Arnager 1. nytårsdag 1914. Den nybyggede dampminetrawler (den blev søsat i december 1913) Nerok fra Middlesborough i England var på vej til Libau med salg til Rusland for øje. Båden klarede sig, men ikke mandskabet. Uddrag fra søforhøret kan man finde i en enestående
kilde til dansk søfarts (skæbnesvangre) historie i Dansk Søulykkesstatistik. Her er indberetningen vedr. Nerok: ”Kl. 9 1/2 EM., da Due-Odde Fyr ifølge Bestikket ventedes at ville komme i Sigte, grundstødte N., som det senere viste sig, ca. 600 m. N. for Arnager Havn. Nødsignal afgaves med Damppiben, og Fiskere fra Arnager samledes hurtigt ved Strandingsstedet, men som Følge af høj Sø og Mørke kunde intet foretages fra Land før Ankomsten af Redningsvæsenet, som var tilkaldt pr. Telefon. |
Da det imidlertid iagttoges, at N.'s besætning var i Færd med at sætte Baad ud, prajedes den om at forblive om Bord, men kort efter gik hele Besætningen — 6 Md. og 1 Passager — i Baaden, som imidlertid straks efter kæntrede, hvorved alle faldt i Vandet. 6 Md. blev i bevidstløs Tilstand skyllet ind mod Kysten og bjærget af de tilstedeværende, men kun 2 Md. lykkedes det at bringe til Live; senere drev ogsaa Kapt.'s Lig i Land. N. blev den 11/1 bragt flot af »Svitzers B. E.« og efter foreløbig Tætning i Rønne bugseret til Kjøbenhavn for Reparation. Anm. De omkomne var: Kapt. Henry J. Laws af Southampton, Styrmd. Alfred Flenning af Middlesbro', 2. Maskinist Fred. Searby af South Bank, Matros Michael Mc. Can og Kok Fritz Patrick af
Middlesbro'.” Fem af den syv mand store besætning omkom. Men skibet blev bragt flot få dage efter strandingen og solgt til Kronstadt i Rusland. Skibets videre skæbne kendes ikke. http://www.sbib.dk/soeulykke.htm Postkortet er blevet sendt 24. januar 1914 fra Rønne – en hilsen til en søster i København, men ikke et ord om ulykken på billedet. |
1928. Skonnerten Gazelle af Delfziel, Holland.
Foto Alfred Kjøller.
Et strandet skib - på Bornholm. Ingen oplysninger, intet fotografnavn. Men det er skonnerten Gazelle af Delfziel. Strandet ud for indsejlingen til Allinge havn 2. november 1928, i følge Erik Pedersens bog om Strandinger ved Bornholm. ES. Da strandingen foregik syd for Allinge, vover vi at tro, at det er Alfred Kjøller, der har fotograferet strandingen. Der findes et par billeder mere af begivenheden. Skibet var bygget i 1918 som en to-mastet motorskonnert og hed først Helena, men blev 1922 omdøbt til Gazelle. Se mere på denne hollandske hjemmeside HER Avisartikel fra Bornholms Tidende 2. november 1928.
10. november kan man i avisen læse, at redningen af skibet er opgivet og 14. november, at gods mm. sælges på auktion. |
1929. S/S Skolma strandede ved Ypnasted
1929. Skolma, Ypnasted 1929. Se mere HER.
1931 Galeasen Barbara af Hamburg ud for Arnager.
1931. Galeasen "Barbara" af Hamburg, strandet januar 1931 ved Arnager. Foto Poul Børge Rasmussen, Klemensker. (Se mere om ham som amatørfotograf HER).
1937. S/S Aarø strandet ved Kamelhovederne ved Hammeren.
1937. SS AARØ ved Kamelhovederne - ved Hammeren - i 1937. Foto Poul Børge Rasmussen, Klemensker. (Se mere om ham som amatørfotograf HER).
Avisudklip fra Bornholms Tidende, 4. februar 1937. Aarø, strandet ved Hammeren 4. februar 1937. Foto Alfred Kjøller, Tilhører Peter Reinhold Kyhl (og Bornholms Museum).
|
1952. Dixie af Porsgrunn ved Tjærerenden i Ibsker
Dixie af Porsgrunn strandet ved Tjærerenden i Ibsker 26.02.1952. Foto Erik Pedersen. Jørn Kjøllers samling. Privat.
1952. Fiskekutteren Erwin Büs af Wüssum ved Skovly
1952. Lige så vidunderlig fredelig stranden er ved Skovly om sommeren, ligeså voldsom kan man opleve den om vinteren. Her er det fiskekutteren Erwin Büs 53 af Wüssum, der er strandet ved Skovlyåen 7. januar 1952. Foto Erik Pedersen. Jørn Kjøllers samling. Privat.
1974. Kutteren Hamburg, KAR 45, strandede i Sose Bugt
Det er af kutteren HAMBURG, KAR 45, der standede 15.01.1974 i Sose Bugt. Billedet er taget af mig (Mogens Rasmussen) den 16.01.1974 om morgenen Den var fra Østtyskland, så Svitzer var ikke interesseret i bjærgningen; de regnede nok ikke med at få betaling for arbejdet.
Den kom senere fri af grunden ved hjælp af Falck-Zonen og efter sigende et par tanks fra Almegård. De "gravede sig ned" og virkede på den måde som ankre for trækket på wiren ud til kutteren. Billedet tilhører Mogens Rasmussen, Korsør. Privat.
Den kom senere fri af grunden ved hjælp af Falck-Zonen og efter sigende et par tanks fra Almegård. De "gravede sig ned" og virkede på den måde som ankre for trækket på wiren ud til kutteren. Billedet tilhører Mogens Rasmussen, Korsør. Privat.
2008. Russisk skib strandet ved Rønne Havn.
2008. Russisk skib, strandet ved Rønne februar 2008. Foto Niels-Holger Larsen. privat.