Andreas Richter Ibsen, 1810-1881, portrætmaler, mv.
Man kan heldigvis også gøre nogle gode (loppe)fund på nettet! Denne stregtegning er fra Nationalmuseets digitale samlinger, og det er Torvet i Rønne. Andet står der ikke på museets opslag. Men hvilken tegning - en tro gengivelse af Store Torv - eller Store Plads - Nørregade 1 - ”Byfoged Pingels gård”, som dengang fyldte torvets nordside.
Gården var opført i midten af 1700-tallet og ejedes på skift af øens kommandanter. Under kaperkrigene, 1807-1814, var den kvarter for militærguvernøren. Fra 1823 ejedes den af byfoged Pingel, som selv finansierede byens tinghus i 1834, hvorfra han styrede byrådet. Men hvem er tegneren? |
Jeg er ret overbevist om, at det er A. Richter Ibsen, som i 1840'erne og igen ca. 1850-1863 boede på Bornholm. Han var engageret som skuespiller på Rønne Theater, han underviste i frihåndstegning og geometrisk tegning, han solgte "Pastelportrætter" af Frederik 7, tilbød at portrættere folk. og han tegnede prospekter af "Huse, Gaarde, Værelser med de deriværende Gjenstande etc.".
Det er gennem Bornholms Avis, man kan følge ham, det sidste er i 1863, hvor han solgte et litografi "Store Plads i Rønne". Han var født i 1810, døde i 1881 og de sidste år var han ansat på Den Kongelige Porcellænsfabrik i København som blåmaler. Se på tegningen, nyd det liv, han har fået tegnet ind. Der er heller ikke mål på tegningen. |
Andreas Richter Ibsen, f. 1810, d. 1881, kom med det Beckerske selskab som skuespiller til Bornholm, konen blev sindsyg og døde siden på Sct. Hans Hospital. Optrådte på teatret, men ernærede sig som portrætmaler. Han tog o. 1863 arbejde på Den kongelige Porcelænsfabrik i København. Han kaldtes "Amor Ibsen". Portrættet en affotografering af et selvportræt fra o. 1860. Søren Kabells teaterhistorie.
|
Søren Kabell, læge og teatermanden, har skrevet om ham i sit flotte værk om Rønne Theater. Der er også Richter Ibsens selvportræt som vi ser her.
Og vi kender (en affotografering) af et lille maleri fra Hovedvagtspladsen. Det er i privateje et eller andet sted, (og jeg ville gerne låne det til affotografering i farve!)
|
Store Torv i Rønne, set fra indkørslen til Nørregade. Råd- og Tinghuset til venstre. A. Richter Ibsen, 1863.
Mange mennesker vil nikke genkendende til ovenstående prospekt af Torvet i Rønne. Mange har sågar et litografi hængende, måske en senere kopi eller nogle postkort i gemmerne. Et særdeles yndet motiv fra en tid, hvor fotografiet endnu ikke for alvor var blevet en selvfølge. Og hvor den bornholmske dagligdag så helt anderledes ud. Den mand, der tegnede prospektet, kom om nogen i knibe pga. det, der skulle blive en særdeles alvorlig konkurrent, fotografiet. Formentlig er dette arbejde, det sidste han udførte på Bornholm. Andreas Richter Ibsen, hed han. Han levede bl.a. af at tegne ”Pastelportraiter”, prospekter af huse, gårde, værelser med de deriværende genstande etc. etc., som han forklarede i en annonce i Bornholms Avis i maj 1863. ”Nøjagtigt og præcist efter Naturen”. Han var født i 1810, kom til Bornholm sidst i 1840'erne. Var portrætmaler og gav undervisning i frihåndstegning samt geometrisk tegning. Dertil var han amatørskuespiller og optrådte ofte på Rønne Theater; i en periode var han endog teatrets meget værdsatte førsteelsker! |
Men tiderne blev svære for ham efter at det blev almindeligt at lade sig fotografere; det var mere attråværdigt at ”få aftaget et Portræt” hos en ”moderne Photograf”, end at benytte sig af den mere sendrægtige portrættering hos en ”gammeldags” maler.
I 1864 fik Richter Ibsen ansættelse på Den Kgl. Porcelænsfabrik, hvor han var til han døde i 1881. Men endnu i 1863 var han i Rønne. I august satte han en annonce i Bornholms Avis, hvori han fortalte, at han havde tegnet et prospekt af Rønne Torv for at lade det litografere. Han indbød til ”subskription”, så han var sikker på en rimelig afsætning. Tegningen kunne interesserede bese hos urmager Jens Marius Kofoed i Lille Magstræde i Rønne og her kunne man skrive sig på lister, for at sikre sig et litografi. Sidst i august mindede Richter Ibsen endnu en gang om muligheden for se på tegningen og sikre sig et eksemplar på forhånd. I oktober 1863 meddelte Bornholms Avis, at projektet var fuldført på Tegner & Kittendorffs lithographiske Etablissement. Avisen anbefalede det færdige tryk, som kostede fire mark, til ”enhver, der interesserer sig for et tro Billede fra sit Hjemsted og finder Glæde i at støtte en flittig og agtværdig Kunstner”. |
Næbbe Odde nord for Rønne. Litografi efter tegning af Richter Ibsen, o. 1860.
Portrætter - se flere i artiklen i Jul på Bornholm 1991 - om "Amoribsen"
Fru Julie Pauline Martine Frydendahl, f. 1815, g. 1843 med Alexis Pierre Jean de Torné. Død 1887. Billedet efter tegning af A. Richter Ibsen, o. 1860. Fra Søren Kabells Theaterhistorie.
|
Oliva Mathilde Berg, 1828-1854. Richter Ipsen, fra P. Berg-Sonnes samling, affotografering som visitkortfotografi. BM.
|
Løjtnant Marchus, Joachim Landschoff, f. 1823 på Lolland, gift første gang 1847 med Karen Marie Stibolt, anden gang 1849 med Holgerine Christiane Sonne. Billedet efter Richter Ibsens tegning o. 1860. Fra Søren Kabells Theaterhistorie.
|
Richter Ibsen, del. portræt af Barbara Kirstine Jespersen, f. Bohn. alb1. MV.